Så gör du en snuffelmatta för hunden!

Gör en egen snuffelmatta

Snuffelmattan, även kallad aktiveringsmatta, är ett roligt komplement på vardagsaktivering för hund. Perfekt under regniga dagar eller när din pälskling behöver lite extra utmaning för att hålla sig sysselsatt. Man gömmer helt enkelt godisen, torrfodret eller vad man önskar använda i mattan så får hundens nos vara till hjälp att hitta godsakerna! 

En snuffelmatta kan vara ganska dyr att köpa i butikerna med tanke på vad man behöver för att göra en själv. Kanske har man turen nog att ha allt material för att göra en snuffelmatta själv hemma, annars tipsar vi varmt om att besöka second hand butiker.

Inlägget innehåller annonslänkar för CDON & VetZoo

Såhär gör du en egen snuffelmatta för hund:

1. Köp en gummimatta!

Börja med att köpa en dörrmatta i gummi för utomhusbruk, som är uppbyggd av flera hål. Det är genom dessa hål man knyter tygbitar sedan. Mattan finns olika modeller men en bra utgångspunkt är en dörrmatta i gummi som är mjuk nog att kunna klippa till den storlek man önskar.

En sådan finns att köpa på t ex Rusta för 80 kronor.

Gör egen aktiveringsmatta
Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

2. Hitta tyg!

Andra steget är att skaffa fram tyg. Här är det jättebra att göra en rensning i garderoben efter filtar som inte används. Fleecefiltar är extra bra att använda då fleece inte fransar sig när man klipper i den. Annars rekommenderar vi varmt att besöka second hand butikerna!

En snuffelmatta med en storlek runt 40×60 cm kräver ca 3 klippta filtar.

3. Ta fram saxen!

När filtarna är införskaffade är det dags att ta fram saxen. En vass sax är att föredra för det är en del att klippa.

Klipp alla filtar i bitar om ca 4×20 cm. 

För en snuffelmatta med långa hängande fransar kan man klippa tygbitarna lite längre. Se bara till att du har plats att knyta tygbitarna du klipper så kan du variera längd på tygbitarna som du vill. Prova dig fram!

Bra att komma ihåg är ju att det alltid går att klippa fransarna på snuffelmattan i efterhand om de är för långa!

4. Dags för att knyta!

Detta må vara det sista steget men det kommer ta sin lilla tid. Se till att ha en mysig film igång, sätt dig ute på altanen i det fina vädret eller gör något du tycker om samtidigt som du knyter.

Jag valde att knyta först alla rader vågrätt sedan alla rader lodrätt. Bilden nedan visar exempel hur du kan börja knyta vågrätt och lodrätt.

Redan nu är snuffelmattan ganska tät men vill man göra den tätare kan man även knyta diagonalt över hela mattan, se exempel nedan, alternativt fylla på genom att knyta lite hur man själv tror och önskar.

5. Klart!

Bra knutet! Nu återstår bara gömma godis eller mat och låta din hund kvalitetskontrollera ditt arbete.

snuffelmatta hund

Alternativ om du inte vill göra en egen aktiveringsmatta!

Är du kanske inte så sugen på att göra din egna snuffelmatta kan vi såklart tipsa om några fina aktiveringsmattor att köpa. Oavsett om du väljer att göra din egen eller köpa en aktiveringsmatta så kommer din hund älska det! Det är väl ändå det viktigaste, inte sant?

Trixie Aktiveringsmatta

Här har du en snuffelmatta/aktiveringsmatta som blir väldigt lik den vi just skrev en guide för att göra själv. Filtflärparna är gjorda av fleece och mattan är väldigt tät, perfekt om man vill ge sin hund en liten utmaning!

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Holland Animal Care

Aktiveringsmatta för hundar

Ytterligare ett bra alternativ om man inte vill göra sin egna aktiveringsmatta. Dessa tygflärpar är något tunnare och mattan är lite mindre. Godsakerna ligger därför lite mer ovanpå mattan jämfört med föregående snuffelmatta.

Därför ger kanske denna matta inte lika svår utmaning för hunden, men har man en hund som snabbt tappar intresset om den inte hittar godsakerna kan detta vara ett bra alternativ.

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Men vad är en snuffelmatta?

En snuffelmatta är ett roligt verktyg för att kunna aktivera din hund mentalt och fysiskt. Man knyter fast filtbitar i en dörrmatta för utomhusbruk och kan sedan gömma godis eller torrfoder som hunden sedan får nosa rätt på. På så vis får hunden jobba för maten. Perfekt för de som vill aktivera sin hund, men även för de som har en hund som äter för snabbt!

Fördelar med en snuffelmatta!

Att använda en aktiveringsleksak är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att aktivera sin hund och låta den få jobba för en belöning. Alla hundar behöver nämligen aktivering, både fysisk och psykisk sådan. Att kombinera hundars behov av aktivering med deras vilja att jobba för sin mat är ett supersmidigt sätt att hålla dem aktiverade. Att använda en aktiveringsmatta, eller snuffelmatta som vi kallar det, är därför ett mycket bra sätt för att trötta ut din hund mentalt.

Dessutom får din hund träna på att använda nosen för att hitta godsaker. Att använda en snuffelmatta kan därför vara en jättebra start på karriären för en framtida nose work champion. Bara att börja tidigt!

Många hundpsykologer menar att aktiveringsleksaker och mentala utmaningar, vilken en snuffelmatta är, hjälper hundar att utveckla sina kognitiva förmågor.

Därför behöver hundar mental aktivering

Ofta ställs frågan “hur mycket motion kräver rasen X?”. Inte sällan är det nyblivna eller potentiella hundägare som ställer en sådan fråga. Ofta avses då fysisk motion. Det är en mycket bra fråga som man ska ställa sig innan man bestämmer sig för att köpa en viss ras, men faktum är att mental motion är precis lika viktig som fysisk motion.

Har du någonsin försökt trötta ut en arbetande hund? Det vill säga en hund som är framavlad för att arbeta hela dagarna utan att för den skull bli trött. Exempelvis Schäfer, Border Collie eller Australian Shepherd. Jag kan säga att du kommer bli trött fysiskt långt före hunden blir trött. Sådana raser som är vana vid att arbeta fysiskt under lång tid kommer då ha ett behov att utmanas mentalt för att bli trötta. En hund som är understimulerad kan försöka stimulera/aktivera sig själv vilket kan ge upphov för oönskade beteenden, exempelvis att de biter sönder möbler eller skor. En hund som är framavlad för att jobba, både fysiskt och mentalt, kommer hitta ett sätt att göra det om inte du gör det åt den. 

Därför är det bra med en aktiveringsmatta för hund. Nu har jag tagit arbetande hundraser som exempel, men samma princip gäller alla hundar. Alla hundar behöver både fysiskt och mental aktivering. Men en snuffelmatta kan du göra detta på ett enkelt sätt i hemmet!

Avslutande tankar

Här har jag skrivit en guide för att göra en egen snuffelmatta samt förklarat lite snabbt varför en aktiveringsleksak är bra att ha. Har ni några frågor eller tips så får ni gärna skriva en kommentar nedan! Förhoppningsvis har ni funnit denna artikel informativ och givande.

Nu har du mycket klippande och knytande framför dig, lycka till!

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply