5 Bästa flytvästen för hund

flytväst hund

Egentligen är de flesta hundar ganska bra på att simma men trots det drunknar, enligt FirstVet, ett trettiotal hundar varje år i Sverige. En hund utan hundflytväst som ramlar ned i vattnet utan att kunna ta sig upp igen på egen hand kan vara väldigt svår att lyfta upp, i synnerhet om det är en större hund. En hund kommer försöka simma så länge den orkar, men precis som människor blir den efter ett tag uttröttad. Hundar som hamnar i vattnet kan också drabbas av panik och blir då utmattad väldigt snabbt. En panikslagen hund kan vara mycket svår att rädda ur vattnet om den inte har flytväst på sig. Precis som det är en självklarhet att barn och vuxna ska ha flytväst på när man är ute till sjöss så ska även en hund ha flytväst på sig.

Inlägget innehåller annonslänkar för Petster, VetZoo, FirstVet & Granngården 

Ruffwear Float Coat är en superbra hundflytväst med ett speciellt inbyggt handtag som klarar av hela hundens tyngd. Istället för att handtaget sytts på själva flytvästen så är handtaget inbyggt och fastsydd länge med hela västens längd, se bild nedan.

Ruffwear Float Coat kommer i 6 storlekar, från XXS till XL. Jag lägger in bild på Ruffwears officiella storleksguide så kan ni se hur man bör mäta och vilken storlek som passar bäst för din hund.

ruffwear float coat
Klicka på bild för att komma till produkten

Float Coat har två tjocka skumplattor som går längs med hundens rygg samt tunnare skumplattor under magen och vid halsen för maximal flytkraft. Placeringen av skumplattorna över rygg samt under mage och hals säkerställer att hundens huvud lyfts uppåt medan hundens bakben är något lägre. Flytvästen är designad så att storleken runt halsen kan justeras enkelt utan några att några remmar hänger eller att materialet viker sig.

Spännerna är av kraftig plast och kan gömmas under flytvästens tyg för att motverka att hunden fastnar i något. Remmarna som går över bröstkorgen är gjorda av nylon med inbyggd kardborre så man kan rulla ihop dem och gömma undan så de inte hänger ut. Denna hundflytväst är utrustad med en D-ring på ovansidan så ett koppel kan fästas om man vill det. Dessutom har Ruffwear Float Coat en ögla vid handtaget där man kan fästa exempelvis en lampa. Västen har även två stycken reflexer på vardera sida så hunden syns även om det är mörkt ute.

Även om det finns många bra flytvästar för hundar så håller åtminstone jag denna högst. Det är den flytväst jag själv köpt till min Staffe och jag kan alltid känna mig lugn med vetskapen om att min klumpeduns inte lär sjunka som en sten i vattnet!

Den bästa hundflytväst som finns!

Letar ni alltså efter en hundflytväst som har allt man kan tänkas behöva så är Ruffwear Float Coat det bästa valet för er!

Ruffwear storleksguide
Ruffwear float coat flytväst

2. Hurtta Outdoors Life Savior

Hurttas hundflytväst är ett mycket bra alternativ ifall ni söker en flytväst med låg vikt och hög flytförmåga. Denna flytväst för hund kommer i 5 storlekar där minsta är för hundar 0-5 kg medan den största flyvästen är specificerad för 40-80kg. Handtaget, som är utrustat med en O-ring att fästa kopplet i, är fastsytt på flytvästens ovansida.

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Hurrta Outdoors Life Savior är utrustad med magplatta som är justerbar i storlek och fördelar hundens vikt när man lyfter. Flytvästen är även justerbar i halsen med hjälp av en kraftig rem för att möjliggöra optimal passform oavsett hundens kroppsbyggnad.

Flytvästen kommer dessutom i 3 snygga färger, superbra ifall man vill sticka ut lite extra med sin hundflytväst i sommar!

Hurtta Storleksguide
Klicka på bild för att komma till produkten

3. Baltic Mascot

Baltic Mascot är en mycket bra mellanprisflytväst. Storleken på flytvästen anges i kilogram där minsta storleken klarar 0-3kg medan största stoleken är avsedd för hundar som väger 40kg eller mer. 

Flytvästen har ett kraftigt handtag och starka remmar för att kunna lyfta upp hunden ur vattnet. Även Baltic Mascot kommer med en D-ring för att fästa kopplet i samt reflexer så hunden syns i mörkret.

Till skillnad från den dyrare Ruffwear Float Coat är dock inte remmarna inbyggda i flytvästen utan hänger något på sidorna, inte heller har denna hundflytväst en magplatta för extra flytkraft. Däremot är Baltic Mascot väldigt prisvärd och ett utmärkt alternativ ifall man bara ska ha flytvästen då och då.

hundflytväst Baltic Mascot
Klicka på bild för att komma till produkten

4. Peipus flytväst från Dogman

Här har ni ett riktigt bra budgetalternativ! För endast 169 kr kan ni få en flytväst för hunden som passar i de flesta sammanhang.

Flytvästen har alla funktioner man kan kräva såsom kraftigt handtag, fäste för koppel, reflexer samt en magplatta för att fördela tyngden. Detta är dock en något enklare flytväst där remmarna är av ett lite enklare slag än på dyrare flytvästar. Passformen är kanske inte heller helt optimal, i synnerhet kring hundens hals, i alla lägen. Men för detta pris är flytvästen Peipus från Dogman riktigt svårslagen.

Ska ni endast ut på båtturer ibland och letar en billig flytväst till hunden så är det en Peipus ni ska ha!

Piepus flytväst
Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.
hundflytväst

5. Ezydog Hundflytväst

Flytvästen för hundar från Ezydog är tillverkad i “ultra-buoyancy”-skumgummi runt om för maximal flytförmåga. Flytvästen har ett kraftigt handtag, D-ring tillverkad i nylon och reflexer för ökad säkerhet. En liten bonus är att Ezydogs flytväst för hundar har en liten förvaringsficka. Banden på Ezydogs flytväst är gjorda i neopren för att möjliggöra optimal passform.

Både remmar och spännen är kraftiga, men tyvärr har denna sele ingen magplatta för att fördela vikten och remmarna tillåts hänga löst i vissa lägen. Flytvästen kommer i 7 storlekar samt två olika färger, rött eller gult.

En helt okej flytväst till ett helt okej pris, klart köpvärd är den i alla fall!

Klicka på bild för att komma till produkten
Klicka på bild för att komma till produkten
Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Saker att tänka på när man köper en flytväst till hunden

Först och främst är det viktigt att du köper en flytväst anpassad för hundens storlek. Flytvästen ska kunna hålla hundens vikt utan att sjunka. Samtidigt ska inte flytvästen vara för stor vilket kan medföra att hunden halkar ur flytvästen eller att flytvästen förhindrar hunden från att simma själv. 

En bra flytväst till hund bör åtminstone ha ett handtag på ryggen. En hund som hamnat i vattnet är inte alltid enkel att lyfta upp, i synnerhet om man sitter i en båt. Därför är det viktigt att flytvästen har ett handtag i ryggen för att underlätta lyft. Handtaget får gärna vara förstärkt, allt för att säkerställa att det inte går sönder om du tvingas lyfta en panikslagen hund.

Flytvästen ska också ha rejäla och säkra remmar och spännen som sitter bra så de inte släpper när du försöker lyfta hunden. En bra flytväst för hundar har också en magplatta. Magplattan förhindrar att remmarna trycker direkt på hundens revben och mage, med potentiella skador som följd, ifall hunden lyfts upp i handtaget genom att fördela trycket jämt på undersidan av hunden.

Förebygg drunkning - Kom ihåg

  • Hunden ska alltid bära flytväst när ni är vid vatten, oavsett om ni är på en båt, brygga eller i en hamn.
  • Hjälp hunden på och av båten, låt inte hunden hoppa själv. Risken finns att hunden halkar eller ramlar och hamnar mellan båten och land.
  • Ha hunden under uppsikt hela tiden. Precis som ett litet barn kan en hund som är oövervakad snabbt hamna i allvarliga trångmål. 
  • Bind ALDRIG fast hunden i båten. Risken finns att hunden ramlar/hoppar överbord och blir hängande i kopplet eller i värsta fall hamnar i båtens propeller!

Vid drunkningstillbud

Om olyckan är framme och hunden hamnat i ett drunkningstillbud är det viktigt att ni som hundägare agerar snabbt för att öka chansen att hunden klarar sig med livet i behåll. Om hunden dragit ner vatten i lungorna, vilket kännetecknas av rosslig andning, finns det några saker du kan göra för att underlätta för hunden att andas.

Små hundar

  • Håll hunden upp och ner i bakbenen så att vatten kan rinna ur lugnorna.

Stora hundar

  • Stora hundar läggs på sidan, med huvudet lägre än bålen, så vattnet kan rinna ut.

Kontrollera att luftvägarna är fria genom att dra fram tungan om du kan. Om hunden varken andas eller har puls, utför konstgjord andning och hjärtlungräddning. Torka hunden så den är torr och linda in hunden i en filt.

Kontakta omedelbart veterinär för att få vidare instruktioner och skynda er till närmsta veterinärmottagning. Fortsätt med konstgjord andning under transporten om hundens andning inte kommit igång.

bästa flytvästen för hundar
Bästa flytvästen enligt oss: Ruffwear Float Coat - Tryck på bilden för att komma till produktsidan

Missa inte min recension av hundförarvästen Dog Sports Light från Pinewood! Klicka på knappen för att läsa recensionen!

About Emma 13 Articles
Tillsammans med Per har Emma grundat Hundguiden.com och i hela sitt liv har hon varit en riktig djurälskare med en förkärlek till hundar. Älskar att ta med sina två hundar, Teddy & Fluff, ut på äventyr. Särskilt löpturer i kuperad terräng anser hon är roligt! När Emma inte är ute och springer med sina hundar hittar man henne antingen på bakgården där hon tränar lydnad eller i hundbädden där hon myser med hundarna.

Be the first to comment

Leave a Reply