Hundförsäkringar

Bästa hundförsäkringen

Hundar är viktiga familjemedlemmar och därmed bör också de, liksom människor, ha tillgång till den bästa vården. Den bästa vården är oftast väldigt dyr och kostnaderna kan snabbt skena. Därför är det viktigt att man som hundägare har en bra hundförsäkring. Av erfarenhet vet vi att försäkringsbranschen, med snåriga villkor och otydlig försäkringsinformation, är svår att navigera och att det är svårt att jämföra olika hundförsäkringar.

Vi på Hundguiden har därför gjort en stor jämförelse av olika försäkringsbolag i syfte att kunna utse den bästa hundförsäkringen.

Vilken hundförsäkring är bäst?

Nedan listar vi de 2 bästa hundförsäkringarna just nu. Läs mer om våra hundförsäkringar som är bäst i test för att göra ditt val enklare för att få en trygghet för dig och din hund.

Bästa hundförsäkringen 2022

1. Lassie

5/5
 • Ersättning upp till 150 000 kr/år
 • Valfri självrisk
 • Valbar livförsäkring
 • Obegränsad tillgång till FirstVet
 • Ersätter kostnader för medicin upp till 150 000 kr

Lassies hundförsäkring är både flexibel och konkurrenskraftig då den inte tar hänsyn till vilken hundras du har.

Vi har jämfört Lassies hunförsäkring med övriga konkurrenter på marknaden. De har tre olika nivåer av försäkring. 

Tack vare ett slagkraftigt pris och konkurrenskraftiga försäkringsvillkor anser vi på Hundguiden att uppstickaren, Lassie har den bästa hundförsäkringen.

Dessutom kan du samla poäng i appen!

2. Furry champ

5/5
 • Maxersättning 60 000kr
 • Rörlig självrisk mellan 15 – 25%
 • Fast självrisk 1500 – 3000kr
 • 365 dagars självriskperiod
 • Kan tecknas – Upp till 9 års ålder
 • Fria samtal till FirstVet
 • Ersätter kostnader för medicin ordinerat av veterinär

Furry Champ erbjuder hundförsäkringar på den svenska markanden och är en av de bästa försäkringarna för hundar. Bolaget har goda villkor och erbjuder generös ersättning om din hund behöver veterinärvård.

Med mycket hög maxersättning, lång självriskperiod och rimlig fast självrisk erbjuder Furry Champ en mycket konkurrenskraftig hundförsäkring. Försäkringen täcker även specialistvård och medicinska behandlingar, vilket ger ett omfattande skydd för ditt husdjur.

Om du letar efter de absolut bästa försäkringsvillkoren bör du definitivt kika på Furry Champ

Prisjämförelse av hundförsäkringar

För att kunna genomföra en rättvis prisjämförelse har vi använt oss av en exempelhund som vi kan kalla för Molly. Molly är en svenskfödd Labrador Retriever, sveriges vanligaste hundras, som precis fyllt 1 och inte har någon tidigare sjukdomshistorik.

Då Molly är över 12 månader vid tecknandet av försäkringen är hon inte heller berättigad någon valprabatt. Molly är dessutom kastrerad och registrerad i SKK. 

Molly exempelhund

Vi jämför hundförsäkringar med en försäkringsbelopp om 60 000kr om inte annat anges, den fasta självrisken sätts så nära 1800kr som möjligt och rörliga självrisken uppgår till 25% när det går.

Genom detta har vi kunnat genomföra en prisjämförelse av olika hundförsäkringar så att du som läsare ska kunna se vilken försäkring som passar dig bäst.
Tänk på att detta endast är ett ungefärligt pris. Om du klickar på den gröna knappen eller försäkringsbolagets logga så dirigeras du till försäkringsbolagets hemsida där du kan beräkna vad priset blir för dig.

Bolag

Betyg

Kostnad

Självrisk

Belopp

Medicin

Rabatt

FirstVet

Teckna

5/5

221 kr/mån

Valfri

Rörlig 25%

60 000kr

Ingår

Poängsystem

Ingår

4.8/5

237 kr/mån

Fast 1500kr

Rörlig 25%

60 000kr

Ingår

Flera djur 15%

Ingår

4.5/5

298 kr/mån

Fast 2000kr

Rörlig 25%

60 000kr

Ingår

ICA Bonus

Ingår

4.5/5

249 kr/mån

Fast 1800kr

Rörlig 25%

60 000kr

Ingår

Unghund 20%

Ingår

4/5

374 kr/mån

Fast 2150kr

Rörlig 25%

60 000kr

10 000kr

Valp 30%

Ingår

3.5/5

274 kr/mån

Fast 1900kr

Rörlig 15%

60 000kr

 6 000kr

Valp 20%

Ingår

3.5/5

348 kr/mån

Fast 1800kr

Rörlig 25%

60 000kr

5 000kr

Unghund 20%

Ingår

3/5

223 kr/mån

Fast 2000kr

Rörlig 20%

60 000kr

5 000kr

Ingen

Ingår

2.5/5

239 kr/mån

Fast 1800kr

Rörlig 25%

50 000kr

3 000kr

Valp 40%

Ingår

Vad ska du tänka vid jämförelse av hundförsäkringar?

1. Veterinärvårdsbelopp

Det är veterinärvårdsbeloppet som avgör hur mycket ersättning man kan få från försäkringsbolaget om hunden råkar ut för en sjukdom eller olycka som kräver vård. Det är den maximala summan som försäkringen ersätter kostnader förenade med vård av din hund.

I vår prisjämförelse har vi använt ett veterinärvårdsbelopp om 60 000kr för att beräkna månadskostnaden. Däremot finns det försäkringsbolag med betydligt högre veterinärvårdsbelopp, exempelvis Bought By Many som erbjuder en försäkring med ett veterinärvårdsbelopp om 140 000kr. Tänk bara på att högre veterinärvårdsbelopp också resulterar i högre försäkringskostnad, så det är en avvägning du som hundägare måste göra.

2. Ålder

Tänk också på att veterinärvårdsbeloppet ofta sänks ju äldre hunden blir. Oftast sker detta kring 7-8 års ålder, men det varierar mellan försäkringsbolagen, där vissa inte sänker beloppet alls, så det är viktigt att du läsa villkoren noga.

Vissa försäkringsbolag kräver också att hunden är en viss ålder innan de kan försäkras. Mer information hittar du hos varje försäkringsbolag.

3. Livförsäkring

I de flesta försäkringar ingår livförsäkring vilket ger ersättning ifall hunden blir skadad eller råkar ut för en sjukdom som kräver att hunden avlivas. Hur hög ersättning, om någon alls, varierar mellan försäkringbolagen och det är inte ovanligt att livförsäkringen minskar ju äldre hunden blir och helt upphör att gälla vis en viss ålder.

Bästa hundförsäkringen

4. Självrisk

Självrisk är det belopp du betalar ur egen ficka i samband med att du uppsöker veterinärvård.Syftet med självrisken är att ge ett ekonomiskt incitament till aktsamhet från försäkringstagarens sida. Denna självrisk delas oftast upp i en fast del samt en rörlig del. Ofta kan man välja hur hög självrisk man ska ha, ju högre självrisk desto lägre kostnad för försäkringen.

Fast självrisk är ett fast belopp som du får betala, oftast ligger den mellan 1500 – 3000kr. 

Rörliga självrisken är en procentsats på kostnaden som uppstår till följd av veterinärbesöket. Denna procentsats uppgår oftast till 15 – 25%.

Se vår prisjämförelse ovan!

5. Självriskperiod

Den period i vilken du endast betalar 1 fast självrisk. Det vill säga att du betalar ingen ny fast självrisk om du måste göra ett återbesök hos veterinären inom självriskperioden. Ju längre självriskperiod desto bättre.

Bought By Many har exempelvis 365 dagars självriskperiod vilket är överlägset bäst i test för hundförsäkringar. Näst bäst är Moderna Försäkringar med 180 dagars självriskperiod.

6. Månadspremie

Självklart ska du också ta med månadspremien i beaktning. Beroende på vad som ingår i försäkringen och vilken självrisk du väljer kan månadspremien variera. Månadspremien varierar också beroende på hundras, tidigare sjukdomshistorik samt dig som hundägare.

Därför är det viktigt att du jämför flera olika försäkringsbolag med liknande villkor för att hitta den mest prisvärda försäkringen för dig. Se vår prisjämförelse som en generell vägledning!

7. Medicin, rehabilitering, MR/CT-undersökningar & andra tillägg

Som sagt, inte alla försäkringar täcker kostnader för medicin, rehabilitering och MR/CT-undersäkningar utan ibland kan det vara ett tillägg. Läs noga igenom om vad som  ingår i den försäkring du tänkt teckna och vilka eventuella tillägg du lär behöva.

bästa hundförsäkringen

8. Karens

Karens på veterinärvårdsförsäkring innebär helt enkelt att det är en period då försäkringen inte gäller trots att försäkringen passerat startdatumet. Om hunden exempelvis varit oförsäkrad omedelbart före nyteckning gäller en karens, oftast 20 dagar, för att motverka att folk tecknar försäkring efter att hunden redan insjuknat. Karenstiden kan också gälla när man byter mellan olika försäkringsbolag. Oftast gäller dock ingen karens vid olycksfall eftersom dessa är omöjliga att förutse för hundägare.

Om hunden är yngre än 12-16 veckor (beroende på försäkringsbolag) och det finns ett veterinärintyg som skrivits inom de senaste 7 dagarna så går det att slippa karenstiden.

ICA Försäkringar har exempelvis ingen karenstid på sin hundförsäkring.

9. Dolda fel

En sjukdom eller fel som uppstått innan du som hundägare köpt din hund, eller innan dess att hunden levererats, som du inte kan upptäcka. Majoriteten av alla försäkringsbolagen täcker dolda fel med kravet att hunden skall ha varit kontinuerligt försäkrad sedan ca 4 månaders ålder.

10. Övriga krav och reservationer

Läs noga igenom försäkringsvillkoren för att se vilka specifika krav ett försäkringsbolag har samt vilka eventuella reservationer som gäller.

Vanliga frågor och svar

Här listar vi några av de vanligaste frågorna och besvarar dem!

Nej, det är inte obligatoriskt för hundägare att teckna en försäkring för sin hund. Det är upp till varje hundägare att själv bestämma om man vill ha en hundförsäkring. Dock brukar de flesta hundägare teckna en hundförsäkring, främst för att slippa oväntade veterinärskostnader. Om du är osäker ifall ni behöver en hundförsäkring bör ni ta med i beaktning huruvida ert hushåll klarar en oväntad utgift på exempelvis 20 000kr vilket det kostar att vårda en hund som drabbats av magomvridning.

Att säga vad en hundförsäkring kostar är svårt. En billig försäkring kan kosta så lite som 150kr i månaden medan en dyrare kan kosta uppemot 400kr. Priset kan variera beroende på vilken hundras du har, hur gammal den är samt hundens tidigare sjukdomshistorik. Du kan hur som helst spara mycket pengar genom att begära offert för just din hund. Utgå gärna från vår prisjämförelse då den kan tänkas ge en generell vägledning för vilken hundförsäkring som är mest prisvärd.

Att vårda sin hund hos veterinär kan bli väldigt kostsamt ifall man inte har en hundförsäkring. Om olyckan är framme och hunden kräver operation kan det kosta mellan upp till 40 000kr beroende på vad som måste göras. Rutinoperationer så som kastrering kan kosta mellan 4000 för hanhundar till 7000kr för tikar och sedan kan det tillkomma kostnader för medicin, rehab och annat. Som du förstår kan det snabbt dra iväg till ofantligt höga summor, i synnerhet om din hund blir sjuk och kräver regelbunden vård. 

Tyvärr är det många som tvingas till att avliva sin hund på grund av höga veterinärkostnader. Med en hundförsäkring slipper du ta beslut som handlar om hundens liv baserat på ekonomiska förutsättningar. Med en bra hundförsäkring kan du vara säker på att få den bästa vården ifall olyckan är framme

Vad som ingår i en hundförsäkring går inte att säga på rak arm. Det beror dels på din hunds förutsättningar att få en försäkring, men det beror också på försäkringsbolaget och vad du som ägare väljer att inkludera i försäkringen. 

De försäkringar vi undersökt täcker allihopa veterinärkostnader upp till 50 000 – 60 000kr. Vissa av bolagen täcker också skador på hundens tänder samt kostnader för medicin och rehabilitering. Alla försäkringsbolag vi undersökt ersätter också veterinärsamtal via FirstVet, men det varierar i hur många fria samtal man får varje år. Det är också skillnad mellan bolagen i hur stor fast självavgift man måste betala vid vård av sin hund samt hur lång självriskperiod man har. 

Därför är det viktigt att du undersöker vilken hundförsäkring som passar för dig och din hund bäst. Det är också väldigt viktigt att du läser försäkringsvillkoren så du är helt på det klara med vad som ingår. Ta gärna hjälp av vår jämförelse för att de vilken försäkring som kan passa dig bäst. Ta sedan en offert från försäkringsbolagen innan du bestämmer dig.

Olika försäkringar har olika syften, men ibland kan det vara svårt att veta exakt vilken försäkring man behöver. De vanligaste försäkringarna är:

Veterinärvårdsförsäkring – Oftast den försäkring folk menar när de säger hundförsäkring. Denna försäkring täcker kostnader som uppstår när hunden vårdas av veterinär vid sjukdom eller skada.

Livförsäkring – Ger ersättning ifall din hund dör, behöver avlivas, springer bort eller blir stulen.

Tillägsförsäkringar – Täcker de delar som inte täcks av veterinärvårdsförsäkringen. Det kan exempelvis vara försäkring som täcker kostnader för medicin, rehabilitering samt avel och användbarhet. 

Vad som ingår i varje enskild försäkring kan variera mellan försäkringsbolagen och därför är det viktigt att du kollar allas villkor innan du bestämmer dig för bästa hundförsäkringen för dig.

Det är svårt att avgöra vilken hundförsäkring som är billigast. En försäkring kanske har lägre månadspremie, en annan kanske har lägre självrisk medan en tredje försäkring kan vara dyrast men ha bäst ersättning ifall hunden behöver vård. Ta gärna hjälp av vår prisjämförelse för en generell vägledning över billigaste hundförsäkringen.

Det tråkiga svaret är; det beror på. Rent generellt kan man säga att ju lägre självrisk man betalar desto högre blir månadspremien.

Om du vet att din hund kommer behöva en del vård så kan det vara värt att betala en högre månadspremie för att få lägre självrisk.

Tror du dock inte att din hund lär behöva vård i någon större utsträckning framöver kan det vara värt att välja en högre självrisk för att få en lägre månadspremie.

Direktreglering finns för att du som hundägare ska slippa ligga ute med stora summor pengar.

Om ditt försäkringsbolag har direktreglering tar du med ditt försäkringsnummer till veterinären eller kontaktar ditt försäkringsbolag. Därefter betalar du endast självrisken på ditt veterinärbesök samt den delen som inte täcks av försäkringen. Veterinären får sedan ersättning direkt från försäkringsbolaget.

Sveriges bästa hundförsäkring