Aktiveringsleksaker för hund – Bäst i test 2024

Corgi dog, toys, accessories and dry food on the yellow background. Top view. Space for a text.

Välkommen till vår topplista som listar aktiveringsleksaker för hundar. En aktiveringsleksak stimulerar och aktiverar hunden mentalt, men det finns ingen fast definition då de flesta hundleksaker aktiverar hunden mentalt även om det inte är det huvudsakliga syftet. Det finns däremot en del hundleksaker som har som primära syfte att aktivera hundens strategiska och kreativa tänkande, och det är främst det vi syftar på här.

1. Trixie Flip Board

Trixie är kända för ett stort utbud av tillbehör till hunden. Denna Flip Board utmärker sig då den är mycket omtyckt av många olika hundraser i olika åldrar. Det är ett interaktivt pussel där hunden ska flytta på bitarna men hjälp av spakar.

Spelet håller sig på plats genom en gummiring undertill. Det kanske inte håller för en stor, stark och bufflig hund men har du en sådan hund kan du stå med och hålla brädet på plats. Om din hund inte förstår hur det går till kan du testa för att visa hunden.

Egenskaper

 • Lätt att rengöra
 • Tålig
 • Svårighetsgrad: medel–avancerad

Här köper du aktiveringsleksaken

Denna aktiveringsleksak från Kong är en oförutsägbar och ojämn boll som rullar åt olika håll hela tiden och släpper ifrån sig hundmat/godis. Den är en bra första aktiveringsleksak då den är enkel för hunden att förstå. Dessutom är den lätt att ta med när man åker bort, eftersom den är ganska liten och inte har några lösa delar.

Leksaken är mycket omtyckt av de flesta hundar och håller din hund sysselsatt ett tag. Den passar både små och stora hundar eftersom den finns i olika storlekar. Kong Classic är också en av Kongs mest tåliga aktiveringsleksaker. Ur ett säkerhetsperspektiv kan du därför lämna din hund ensam hemma med denna leksak. 

Egenskaper

 • Lätt att rengöra
 • Mycket tålig
 • Svårighetsgrad: lätt

Här köper du aktiveringsleksaken

3. Nina Ottoson DogTornado

Aktiveringsleksaken DogTornado är enkel men ändå utmärkt. Hunden ska snurra på ”benen” med antingen tassarna eller nosen för att få fram maten eller godiset som gömmer sig där under. Detta är bra både för stimulans och underhållning. Du kan dessutom öka svårighetsgraden efterhand genom att lägga godiset under de medföljande brickorna.

Tänk bara på att inte lämna din hund ensam med denna leksak, om de små medföljande bitarna används.

Egenskaper

 • Lätt att rengöra
 • Tålig
 • Svårighetsgrad: lätt–medel

Här köper du aktiveringsleksaken

Last updated: 2024-05-20 13:17:12

4. Ruffwear Gnawt-a-Rock

Denna leksak hör till klassificeringen: tåliga aktiveringsleksaker. Den har testats av hundar som är mycket tugg-glada och inte så mycket som en skråma uppkom. Den är dessutom tillverkad i naturgummi. Den fungerar ungefär som Kong Classic och studsar i olika riktningar på grund av sin ojämna och kantiga form. Leksaken kan fyllas med antingen mat eller godis.

Denna leksak passar för alla hundar – även de mest bollvana hundarna kommer få det tufft att fånga in Ruffwear Gnawt-a-Rock.

Egenskaper

 • Lätt att rengöra
 • Mycket tålig
 • Svårighetsgrad: lätt–medel

Här köper du aktiveringsleksaken

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

5. Trixies aktiveringsmatta för hund

Det finns en del olika aktiveringsmattor, men i princip alla fyller samma funktion. Du gömmer godisar i den och sedan får hunden lukta sig fram till vart de ligger. En aktiveringsmatta är också bra om du har en hund som äter (för) fort. Du kan även lägga hundens foder i mattan, under förutsättning att din hund äter torrfoder. 

Du behöver inte oroa dig för att mattan ska knölas ihop då det finns anti-halknoppor undertill. Dessutom är själva mattan fäst på en plastbricka som kan tvättas i diskmaskin. Mattan kan tvättas i tvättmaskin, vilket är väldigt smidigt.

Egenskaper

 • Flera användningsområden
 • Tålig
 • Svårighetsgrad: lätt

Här köper du aktiveringsleksaken

Last updated: 2024-05-20 13:17:15

6. Trixie Dog Activity Poker Box

Denna Trixie aktiveringsleksak passar bra för hundar som är erfarna när det kommer till kreativa lösningar. Poker Box påminner lite om poker med tanke på att det är ett strategispel. Fyra lådor ska öppnas på olika sätt för att få hunden ska få fram belöningen. Hunden kan öppna lådorna med antigen sina tassar eller med sin nos.

Denna aktiveringsleksak är mycket tålig och har fått mycket goda recensioner. Den verkar även passa bra för kaniner, så har man både hund och kanin kan det vara riktigt bra att investera i denna leksak.

Egenskaper

 • Lätt att rengöra
 • Tålig
 • Svårighetsgrad: medel-avancerad

Här köper du aktiveringsleksaken

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

7. Kong Tennisboll med Pip 3-Pack

Detta är en perfekt aktiveringsleksak för de hundar som gillar att leka i vatten, då den är vattentät och kan flyta. Till skillnad från vanliga tennisbollar, som i långa loppet är skadliga för hundar är dessa bollar både mjuka och skonsamma för våra fyrbenta vänner. Den är dessutom giftfri, tålig och robust. Utöver det är tennisbollarna lätta att rengöra.

Egenskaper

 • Lätt att rengöra
 • Mycket tålig
 • Svårighetsgrad: medel-avancerad

Här köper du aktiveringsleksaken

Vanliga frågor om aktiveringsleksaker till hund

Här besvarar vi vanliga frågor som rör aktiveringsleksaker till hund, det vill säga leksaker som strävar efter att utmana hundens mentala förmåga.

Varför ska man köpa en aktiveringsleksak?

Hundar blir lätt uttråkade, speciellt när de lämnas ensam under lite längre perioder. När de blir uttråkade brukar de tugga eller riva sönder saker i hemmet, alltifrån möbler till skor. Om så är fallet med din hund kan du ta detta som ett tecken på att hunden behöver aktivering. De flesta hundraser är avlade för att utföra olika uppgifter, exempelvis jaga, valla, dra eller söka. Hundar gillar att ha en uppgift att utföra.

Vad är fördelarna med aktiveringsleksaker?

Fördelarna med aktiveringsleksaker är först och främst att din hund sysselsätts och att det finns goda chanser att din hund kan utveckla sitt strategiska och kreativa tänkande. Men hunden kommer också bli gladare och få ett bättre liv. Det är också sannolikt att hunden inte kommer lägga energi på att bita/riva sönder saker och skälla för mycket.

Fördelar med aktiveringsleksaker:

 • Hunden hålls aktiverad
 • Dåliga beteenden kan motverkas
 • Hunden blir glad
 • De uppmanar till att äta långsammare

Hur lär jag man sin hund att börja leka med aktiveringsleksaken?

Om din hund aldrig har lekt med en riktig aktiveringsleksak kan det vara bra att börja försiktigt. Börja med en enklare variant så din hund inte tappar intresset direkt. Dessutom är det bra om godiset eller maten som hund ska få är något som hunden verkligen tycker om. Om din hund ändå inte förstår kan du försöka visa, eller låta en annan hund visa om du har den möjligheten.

Tips! Om din hund är van med klicker, kan det också vara ett bra hjälpmedel. Du kan då klicka så fort hunden gör rätt, exempelvis puttar på leksaken.

Hur väljer man rätt aktiveringsleksak för sin hund?

Det finns tre huvudsakliga faktorer att ta hänsyn till såsom storlek, hållbarhet och svårighetsgrad. Exempelvis om du har en hund som gillar att tugga på saker kan det vara bra att köpa aktiveringsleksaker som inte går sönder och då är det viktigt för dig att kolla efter hållbara leksaker.  

Storlek

Om du har en stor hund är det viktigt att inte ge hunden för små leksaker så att den kan råka svälja den. Om du i stället har en liten hund ska du inte ge den en för stor leksak, då hunden kan bli frustrerad.

Hållbarhet

En hund som gillar att bita på saker behöver leksaker som inte går sönder eller åtminstone är svåra att förstöra och är hållbara. En hund som biter väldigt försiktigt kan inte ha en för hård leksak. Det finns i princip bara giftfria aktiveringsleksaker, men det kan alltid vara bra att dubbelkolla.

Svårighetsgrad

Anpassa aktiveringsleksakens svårighetsgrad utifrån din hunds problemlösande, så kan du öka svårighetsgraden med tiden om/när din hund blir bättre.

Är alla aktivitetsleksaker säkra att använda?

Det är såklart något alla tillverkare strävar efter, men eftersom olika hundar har olika behov så innebär det att alla aktiveringsleksaker inte är säkra för alla hundar.

Hur rengör man en aktiveringsleksak?

Detta beror ju såklart på vilken typ av aktiveringsleksak det är, men de flesta går att diska förhand med diskmedel eller såpa. Vissa leksaker går att tvätta i tvättmaskin eller i diskmaskin.

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply