Slow feed matskål för hund – Matskål för hund som äter för snabbt!

Slow feed matskål hund

Har du en hund som hellre vill andas in sin mat än att tugga och faktiskt känna smaken av det som ligger i matskålen? Har du en hund som vill ha lite utmaning vid sin matstund? Vill du få hunden att äta långsammare? Oavsett om du har en stressätande hund eller en uttråkad hund så är en slow feeder ett utmärkt redskap. I denna artikel kommer du kunna hitta den bästa slow feedern – eller anti-glupsk matskål, som det också kallas – för dig och din hund!

Tanken bakom denna artikel är att vi på Hundguiden själva har en staffehane som mer än gärna inhalerar sin mat och är klar på tre sekunder, typ. Det händer att han sätter i halsen och varje gång tänker vi i panik “kan man göra en heimlichmanövern på en hund?!”. För att slippa oron har vi därför letat efter hjälpmedel för att dels tvinga vår hund att äta långsamt men även för att minska antalet paniksituationer för vår skull. Vi fann då denna briljanta uppfinning till matskål för hetsätande glupska hundar men tyckte det behövdes skrivas mer information kring just slow feed matskålen och dess användningsområde

Inlägget innehåller annonslänkar för CDON, FirstVet, Petster, Zooplus, VetZoo, Granngården & Dogman

Slow feeder hund eller anti-glupsk matskål

Kärt barn har många namn. Om du kallar matskålen för slow feeder hund, anti-glupsk matskål, hundmatskål för hetsätare eller något helt annat spelar ingen roll – det viktiga är att du med en smart matskål kan hjälpa din hund att äta långsammare. En smart anti-glupsk matskål gör det något svårare för hundarna att nå sin mat och det tar lite längre tid att äta. 

I artikeln här hittar du vår research på vilka slow feeder matskålar som finns samt information om olika funktioner på matskålarna. Vi hoppas att du lär dig mer av att läsa denna artikel och att du kan hjälpa din hund bli mer anti-glupsk. 

Vilken matskål för glupska hundar ska man köpa till sin hund?

Det beror ju såklart på vad för problematik du står inför med just din hund. Är det just hetsätandet vid matstunden som är ett problem där din hund kräks eller blir svullen för att den kastar i sin maten. Eller är kanske problemet att din hund tycker det är för enkelt att bara få maten serverad, kanske vill den jaga sin mat eller helt enkelt få en positivare syn på just matstunden?

– Den bästa slow feedern för hundar som kastar i sig sin mat är Outward Hounds Slow-Bowl, en matskål du verkligen bör testa.

– Har du en intelligent hund som behöver extra utmaning är det Green by Northmates Slowfeeder som är vinnaren vid matstunden och Kerbl Snack Roll vid mellanmålet. Här kommer din hund sannerligen få arbeta för sin belöning!

– För hundar som behöver få en positivare inställning till matstunden är alla skålar på listan ett väldigt bra alternativ beroende på hundens förutsättningar. Men vi på Hundguiden tycker verkligen att man ska testa matskålen från Holland Animal Care. 

Lista: 5 bästa slow feeders för hundar

Green by Northmate Matskål/Slowfeeder

Slow feed hund

Varför ska en måltid för hunden vara tråkig och enkel? Med denna slow feed matskål kan ordet aktivering verkligen understrykas. Utformningen av slow feedern från Green by Northmate ger ett intryck av en kurragömmalek på gräsmattan. Det är alltså inte bara en matskål utan även ett redskap för att göra måltiden till något roligt, hunden förstår inte ens att den äter sakta för den är så sysselsatt med att leta mat.

Denna slow feeder från Green by Northmate är tillverkad i hårdplast vilket gör att den tål att rengöras i diskmaskinen.

För de glupska hundarna kommer tiden att äta upp sin måltid drastiskt förlängas vilket är bra för hundens matsmältning. Medan för vissa hundar behövs det en utmaning vid utfodring, de vill inte ha ett “lätt byte” utan ska behöva jobba för sin mat. Då är en slow feeder ett enkelt men effektivt sätt att tillgodose dessa hundars behov.

En slow feeder kan till exempel även användas till mental aktivering om du av olika anledningar inte kunnat ta dig ut på tillräckligt med aktiviteter och promenader. Då kan man enkelt gömma lite godis eller pensla något gott i slow feedern för en snabb och lättillgänglig aktivering inomhus.

Buster DogMaze Slow Feeding

Matskål för hund som äter snabbt

Som namnet säger så har denna matskål från Buster utseendet av en labyrint. Det är både en matskål för den glupska hunden och en aktiveringsleksak för hunden som behöver lite mer utmaning vid utfodring eller vid långa enformiga dagar. I labyrintens djupa gångar lägger man ner mat eller godis och ni kommer få se att hunden behöver jobba för sin mat med både tunga och nos.

Att äta långsammare för en glupsk hund, eller vilken hund som helst, är bra för både magen och matsmältningen.

Magen får tid att bearbeta maten vilket gör att mättnadskänslan kanske till och med infinner sig långt innan slow feedern är tom. Dessutom lämnar hunden måltiden med en positiv känsla och kanske lite trött från all mental aktivering. 

DogMaze kommer i två storlekar där den större är lämplig för hundar över 10 kg och den mindre för hundar under 10 kg. Dessutom kommer de i fem olika färger grå, lime, rosa, svart och turkos!

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Outward Hound Slow Bowl

antiglupsk matskål hund

Denna Slo Bowl från Outward Hound är en riktigt bra matskål för de hundar som äter för fort. Den är uppbyggd som en labyrint med toppar och dalar vilket gör att tiden för att slutföra måltiden blir avsevärt längre vilket är ett mycket mera hälsosamt sätt att äta för din hund.

När din hund äter långsamt förhindrar du i sin tur riskerna med uppsvälld mage, kräkningar och övervikt. Dessutom får hunden “jaga” sin mat genom matskålens labyrint vilket är både en belöning och mental aktivering. Man förenar verkligen nytta med nöje med denna slow feed matskål från Outward Hound.

Matskålen är gjord i blågrön plast med en gummerad undersida för att förhindrar spill och att matskålen glider omkring. Den är diskmaskinsäker, kan rymma ca 2,4 dl torrfoder och är 24,1 x 20,3 x 6,7 cm (LxBxH).  Men viktigast av allt är att den uppmuntrar din hund till hälsosammare matvanor!

M-Pets Anti-Glupsk Matskål

Denna anti-glupsk matskål från M-Pets är som flera matskålar i en. Den är utformad med flera mindre fack för att förhindra din hund att kasta i sig sin mat. Måtten är inte lika djup som de andra och kanske inte erbjuder samma svårighetsgrad som matskålen med mer mönstrer och gömställen för maten. 

Denna matskål riktar sig främst till hundar som hetsäter snarare än de som behöver en extra utmaning. 

M-Pets Anti-glupsk är en ljusgrön plastmatskål som står stadigt på marken i och med sin gummerade undersida.

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Kerbl Snack Roll Anti-Gobble

aktivering matskål hund

Kerbl har tagit fram en, som vid första ögonkastet kan vara svårt att förstå, multifunktionell aktivitetsmatskål som förhindrar tristess och snabbt ätande. Denna hundskål främjar istället både fysisk och mental aktivitet och minskar tristess, din hund kan vara upptagen med denna slow feed skål länge.

Detta är en slow feeder som är en riktig utmaning även för den väldigt intelligenta hunden.

Kerbl snack roll fungerar ungefär som en tombola, ett bingohjul, där man fyller en behållare med mat eller godis. Därefter måste din hund snurra på behållaren för att belöningen ska kunna trilla ut genom hål på behållaren. När belöningen trillar ut landar de på ännu en utmaning, en aktiveringsmatta som är utformad som en labyrint och tvingar din hund att mentalt aktivera sig för att till slut få tag på sin belöning. 

Hela aktivitetsmatskålen är gjord i plast för enkel rengöring och har en sula av gummi för att inte glida omkring. Den är dessutom höj- och sänkbar för att passa stor som liten hund. Hålen i behållaren har två storlekar för att kunna passa olika typer av mat- eller godisbitar och belöningen läggs enkelt in från sidorna av behållaren som går att öppna upp. Storleken på denna slow feeder är 27 x 32 cm i plattan och en höjd som varierar mellan 20-26 cm.

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Fler bra matskålar för glupska hundar

Holland Animal Care Slow Feed

slowfeeder bäst i test
Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Dogman Matskål Alva Slow feed

Last updated: 2024-05-19 11:55:41

Trixie Slow Feed plastskål

trixie_slowfeed
Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Little&Bigger Slow Feed Matskål

littlebigger-slow-feed-matskal
Last updated: 2024-05-19 11:55:45

Vanliga frågor kring slowfeeders för hund

Varför är det bra med en slow feeder för hundar?

Att kasta i sig maten är inte bra oavsett djur. Det kan leda till kräkningar och dåliga erfarenheter av just matstunden, något man inte önskar någon! Att sänka tempot vid matstunden förhindrar hetsätandet men kan också göra att hunden har tid att känna sig mätt. Hundar som är överviktiga har alltså möjlighet att bli mätta trots att mängden mat har minskat.

Hur fungerar en slowfeeder för hund?

En slow feeder kan verkligen variera i utseende som bara vår korta lista ovan visar. Det finns en hel uppsjö med olika sorters slow feeders för att få din hund att äta långsammare. Rent generellt kan man säga att ju mer mönster, piggar och snirklar i kombination med en djupare skål desto svårare blir det för din hund att få tag i matbiten. Är det dessutom en skål där matbitarna är gömda så får din hund verkligen något att bita i (inte i matskålen helst däremot!). Sen får man inte glömma att just din hund kanske föredrar vissa typer av skålar före de andra så fundera verkligen noga vad du tror kan passa för din hund.

Nackdelar med slow feeder?

Finns det några nackdelar med att din hund ska äta långsamt och få mental stimulans? Tanken är att matstunden ska vara en positiv händelse i din hunds liv så se efter signaler som kan tyda på motsatsen, kanske har du då en slow feeder som är för svår eller kanske för lätt. Se till att din hund inte blir stressad/uttråkad över den nya matskålen och tiden det tar att äta upp. Fördelarna är såklart övervägande flest men i och med att vi pratar om individer bland alla hundar så måste man också acceptera att alla gillar olika. Det är därför det finns en mängd olika utformningar och svårighetsgrader på slow feeders.

Slowfeeder för undernärda hundar

Hetsätande hundar kan alltså vara undernärda trots sin stora aptit och rätt mängd mat. Problemet har med matsmältningen att göra. När maten inte tuggas så kommer hundens tarm åt mindre av näringen i maten. Den kan då äta mycket, så mycket som rekommenderas eller mer, och ändå inte gå upp i vikt. Att sänka tempot vid matstunden gör att hunden får tid till att tugga maten och därmed kan öka näringsupptagningen utan att öka mängden mat.

Slowfeeder för överviktiga hundar

Överviktiga hundar och hetsätande hundar är ofta något som inte går hand i hand. Man kanske skulle kunna tro att det är så men oftast är det hundar som behöver gå upp i vikt och hetsätning som går hand i hand. Däremot är en slow feeder inte ett dålig alternativ om du har en överviktig hund. Du kan minska på mängden mat men tack vare slow feedern äter din hund under en längre tid och en mättnadskänsla och positiv belöning infinner sig i slutet av varje måltid.

Slowfeeder för hundar som hetsäter och får ont i magen/kräks

En hund som hetsäter sväljer ner luft tillsammans med maten. Luften ger bubbel i magen på hunden när den hamnar i tarmen och kan göra ont. Pågår detta regelbundet under en längre period kan det leda till i extrema fall att tarmen slår knut på sig, så kallad magomvirdning, vilket är mycket smärtsamt. 

Vid kräkningar finns det en skillnad mellan en vanlig kräkning och en regurgitation. En vanlig kräkning börjas ofta utav hulkningar där magen arbetar upp maten till strupen. Regurgitation är när maten bara kommer upp strax efter konsumtion. Regurgitation som pågår under en längre period gör att din hund inte får i sig tillräckligt med näring och kommer till slut att gå ner i vikt.

Vid kräkningar, oavsett sort, rekommenderas det alltid att du uppsöker en veterinär. Det finns olika anledningar till varje kräkningar/regurgitationer inträffar och en veterinär kan hjälpa dig få svar på varför de inträffar och hur man får bort dem

Avslutande tankar & läsvärda artiklar

Då har du kommit till slutet av vår artikel där vi listar de bästa slowfeed matskålarna för hundar samt besvarar vanligt förekommande frågor. Förhoppningsvis har ni funnit vår artikel om slowfeeders informativ.

Har ni några frågor, funderingar eller tips så får ni väldigt gärna kommentera här nedanför!

PS: Glöm inte läsa vår artikel där vi går igenom hundfoder och vad du ska tänka på när du köper hundmat! Du hittar artikeln här!

Bästa hundmatskålen
About Emma 13 Articles
Tillsammans med Per har Emma grundat Hundguiden.com och i hela sitt liv har hon varit en riktig djurälskare med en förkärlek till hundar. Älskar att ta med sina två hundar, Teddy & Fluff, ut på äventyr. Särskilt löpturer i kuperad terräng anser hon är roligt! När Emma inte är ute och springer med sina hundar hittar man henne antingen på bakgården där hon tränar lydnad eller i hundbädden där hon myser med hundarna.

Be the first to comment

Leave a Reply