10 vanliga frågor & svar om hundars tänder och munhälsa!

hundars tänder

Den genomsnittliga hunden har faktiskt 42 permanenta tänder, vilket kan jämföras med en människa som har 32. Hundvalpar har 28 valptänder medan människor har 20 mjölktänder.

2. När tappar en valp sina tänder?

Det är inte alla som vet om att en valp faktiskt tappar sina första tänder, precis som människor gör. Valpar tappar sina tänder vid ca 12-16 veckors ålder. När valpen är ca 4 månader så har den i princip tappat alla sina valptänder och de permanenta tänderna har börjat växa fram. När hunden är ca 18-24 månader så sluter sig tandens rotspetskanal och innan detta sker är tänderna skörare. Därför bör du undvika att ge din hund hårda ben eller låte hunden apportera tunga saker.

3. Kan man avgöra åldern genom att titta på hundens tänder?

Svaret är, det beror på. När en hund är ung så kan åldern estimeras genom att se vilka tänder som vuxit fram. Exempelvis växer en valps första tänder fram vid ca 4-6 veckors ålder som sedan ersätts av permanenta tänder vid 12-16 veckors ålder. När molarerna, de stora platta tänderna längst bak i munnen, växt fram brukar hunden vara ca 4-6 månader. Så beroende på vilka tänder som vuxit fram så kan man ge en kvalificerad gissning på hur gammal en hund är. När alla permanenta tänder vuxit fram på en hund, det vill säga efter ca 6 månaders ålder, är det däremot väldigt svårt att avgöra ålderna med hjälp av tänderna.

4. Kan hundars tänder växa tillbaka?

Svaret på denna fråga är nej. Till skillnad från exempelvis hajar så växer inte hundens tänder tillbaka om hunden tappar dem. Därför är det viktigt att du som hundägare ser till att hunden har bra munhygien. Detta kan du göra genom att exempelvis borsta hundens tänder eller ge hunden anti-plack lösningar. Att låta hunden tugga på märgben kan också förebygga plack på hundens tänder.

5. Kan hundar få hål i tänderna?

Faktum är att en hund faktiskt kan få hål i sina tänder även om det är väldigt ovanligt. Faktorer som dieter med lite socker, en gynnsam bakterieflora samt formen på tänderna gör att hundar sällan får några hål. Om hunden däremot får hål så behandlas det på samma sätt som för människor. Ingen gillar väl att gå till tandläkaren, eller hur? Därför är det återigen superviktigt att ni ser efter hundens munhälsa!

6. Har stora eller små hundraser mest problem med tänderna?

Både stora och små hundar kan få problem med munnen. Överlag kan man säga att små hundar med korta nosar och små käkar oftare uppvisar problem med plack, tandsten och kalkuppbyggnad. Detta kan leda till problem med tandköttet och i slutändan att hunden tappar tanden. Små hundar har också små tänder, detta gör att de enklare går sönder ifall hunden biter på något hårt.

Stora hundar brukar oftast ha lite annorlunda problem. Ofta får stora hundar skador på sina tänder, exempelvis frakturer på tänderna, brutna käkar och nedslitna tandytor. Om tandens rot då blottas uppstår stora smärtor för hunden och det finns risk för att tanden dör. Även stora hundar kan dock få problem med plack och tandsten.

hundars tänder

7. Hur vet jag om min hund har problem med tandköttet?

Börja med att försöka inspektera din hunds tänder. Inte alla hundar tycker om detta, så var försiktig om du gör det själv. Du undersöker tänderna genom att lyfta hundens läppar och kolla om du ser smutsiga och/eller missfärgade tänder, ofta kan det visa sig genom en ful brun-grön färg. Det är plack eller tandsten vilket är första steget till en munsjukdom hos hunden. Om du ser detta, eller har svårt att avgöra själv vad du ser, bör du kontakta en veterinär eller FirstVet för vidare konsultation.

Sedan kan du undersöka hundens tandkött för att kolla om du ser någon svullnad eller rodnad. Dra med ett finger längs med tandköttet för att se ifall vävnaden blir irriterat eller börjar blöda. Är det irriterat eller börja blöda är det tecken på en infektion och då ska du kontakta en veterinär så fort som möjligt.

Till sist, och kanske det enklaste, lukta på hundens andedräkt. Om hunden luktar illa från munnen kan det bero på en bakteriell infektion och då är det bäst att söka professionell hjälp av en veterinär. En hunds mun luktar sällan rosor, men den ska inte heller lukta illa. Hundens andedräkt bör lukta relativt neutralt. Har ni någonsin känt en hundvalps andedräkt vet ni vilken lukt som menas

kolla hundens tänder

8. Kan hundar få cancer i munnen?

Tyvärr kan hundar faktiskt få cancer i munnen. Muncancer hos hundar kan vara väldigt aggressiv och spridas fort om det inte behandlas tidigt. Om du observerar någon svullnad, några knölar eller mörka ovanliga färger på hundens vävnader i munnen bör du låta en professionell veterinär undersöka det omgående.

9. Jag kan inte borsta hundens tänder, hur ska jag göra?

Det är väldigt sällan som en hund gillar att få sina tänder borstade och för dig som hundägare kan det bli ett riktigt huvudbry. Faktum är att det finns andra sätt att se till så din hund har en bra munhygien utan att borsta tänderna.

  • Låt en professionell veterinär rengöra tänderna medan hunden blir sövd. Detta behöver inte göras jätteofta, men 1-2 gånger per år kan det vara bra att låta ett proffs ta hand om din hunds tänder. Då kan all plack och tandsten tas bort. Dessutom kan du passa på att röntga hundens mun för att se om hunden har några problem som inte annars syns.
  • Om du testat borsta hundens tänder med en vanlig hundtandsborste kanske du har mer framgång med en fingerborste.
Last updated: 2024-09-10 01:59:44
  • Ge hunden nyttigt foder som är bevisat bra för tänderna.
  • Låt hunden tugga på godsaker, exempelvis dentastix, som är speciellt tillverkade för att rengöra tänderna och motverka tandstensuppbyggnad.
  • Det finns dessutom speciella antibakteriella pulver och vätskor man sätter i hundens ordinarie mat eller vatten för att motverka plack och tandsten. Regelbunden användning av detta säkerställer att hundens munhälsa förblir god.
  • Till sist kan du ge ditt hund ett ben som hunden får tugga på, detta tar bort viss plack och tandsten som byggt upp och din hund kommer älska dig!
Last updated: 2024-09-10 01:59:47

10. 6 tecken på att hunden har problem i sin mun eller tänder.

  • Hunden tar lång tid på sig att äta och/eller har nedsatt aptit.
  • Som vi skrivit tidigare, hundens andedräkt ska inte lukta illa. Gör den det så kan något vara på tok.
  • Hunden tuggar inte sin mat eller tuggar bara på ena sidan av munnen innan den sväljer.
  • Vill inte äta torrfoder eller annan hård mat såsom ben eller hårda godisar.
  • Om hunden “klapprar” med tänderna.
  • Hunden kliar sig runt munnen eller gnider käken mot golv och/eller möbler.

Avslutning

Många hundar visar inte att de har problem med sin mun och sina tänder utan fortsätter agera som vanligt. Därför är det viktigt att du som hundägare regelbundet håller koll på din hunds munhälsa. Är du osäker på hur du ska göra för att undersöka hundens mun eller om du har allmänna frågor kan det vara en bra idé att kontakta en veterinär via exempelvis FirstVet.

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply