Kyldyna & kylväst för hund – Håll hunden sval i sommar!

Kylväst för hund
Innehåller annonslänkar från Petster, VetZoo & Dogman.

Många hundägare köper vintertäcke till sin hund när det är kallt ute, det hjälper hunden hålla sig varm och är väldigt bra för hundar som inte riktigt är anpassade för vårt svenska vinterklimat. Däremot är det betydligt ovanligare att man som hundägare har en kyldyna, även kallat för kylmatta, eller kylväst för sin hund under de (relativt) varma sommarmånaderna! En hund kan nämligen inte svettas som vi människor gör när det är varmt och en hund som är aktiv kan förhållandevis enkelt bli överhettad. En kyldyna eller kylväst, även kallat för kyltäcke, är därför ett superbra tillbehör för de där riktigt varma sommardagarna.

Här nedan listar jag fem kyldynor/kylmattor och fem kylvästar/kyltäcken för hundar som du kan köpa så din hund kan hålla sig sval i sommar!

Bästa kylvästen för hund

Premium: Ruffwear Swamp Cooler

Kyltäcket Swamp Cooler från Ruffwear ger dig möjlighet för mer fysisk aktivitet även under årets varmare dagar. Kyltäcket består av ett unikt tre-lagers system som håller din hund sval genom att återanvända den kylande effekt avdunstning ger. Det är på grund av detta unika system som även tuffare och mer ansträngande aktivitet i ett varmt klimat går att utföra.

Men täcket passar lika bra på vandringar som tuffa löpturen eller varför inte till den äldre hund som lider av solen. Ruffwear Swamp Cooler fungerar nämligen inte bara som ett svalkande kyltäcke, den skyddar även hunden mot solens starka strålar. Kylvästen har ett UPF-skydd (Ultraviolet Protection Factor) på 50+ mot solens strålar vilket motsvarar ett utmärkt skydd.

UPF 15-24 Bra skydd

UPF 25-39 Mycket bra skydd

UPF 40-50+ Utmärkt skydd 

Kyltäcket kommer i flera olika storlekar för att kunna passa både stora som små. Den är dessutom väldigt användarvänlig och har en hel del finesser. Till exempel har den en ögla för att kunna fästa fast en lampa i kragen och det finns en öppning på kyltäckets ovansida för sele.

Man använder kylvästen Swamp Cooler genom att skölja den med kallt vatten och vrida ut överflöd. Sedan är det bara att knäppa på kyltäcket på din hund och upprepa gärna om det blir torrt. När täcket behöver sig en tvätt så gör man detta försiktigt i kallt vatten och med milda tvättmedel innan den hängtorkas. Blek, torktumla eller stryk ej din Swamp Cooler.

Kolla längre ner i artikeln för att se en video med storleksguide!

Mellan: Ruffwear Jet Stream

Vill man ha en billigare kylväst för hunden så kan Ruffwear Jet Stream vara rätt väl! Denna kylväst har exakt samma teknik som “storebror” Swamp Cooler där västen sköljs med kallt vatten och där trippla lager används för att hålla din hund sval i sommarvärmen. Designen är också väldigt snarlik där västen är väldigt enkel att sätta på och ta av. 

 

Det man får göra avkall på är de andra, smarta funktionerna, som möjligheten att använda västen tillsammans med en hundsele eller möjligheten att fästa en lampa. Klarar man sig utan dessa egenskaper så är Ruffwear Jet Stream en mycket bra kylväst för din hund!

Budget: Hurtta Cooling Vest

Bäst i test kylväst hund

Hurtta Cooling Vest, den billigaste västen i denna uppställning och ett mycket bra val om man letar en kylväst som fungerar bra i de flesta lägen. Skillnaden mellan Hurttas kylväst och de två från Ruffwear är att denna kylväst inte har något trippel-lager-system för att ta tillvara på vattnet som avdunstar. Detta gör att kylvästen torkar lite fortare och därför inte kyler riktigt lika länge.

Detta är en enklare modell, vilket också visar sig i form av ett riktigt bra pris för en kylväst.

Hurtta Cooling Vest blöts ner med kallt vatten och sedan sätter du den på hunden. Så länge som västen inte torkat kommer den ge hunden skön svalka. Kylvästen kan justeras runt magen och bröstkorgen för för att säkerställa perfekt passform. Kylvästen kan tvättas i 40 grader och sedan lufttorkas.

Har du en liten hund som kan använda storlek S finns det faktiskt fäste för koppel på kylvästens ovansida. De andra storlekarna har dock inte denna funktion. Så letar ni en billig och mycket prisvärd kylväst för hund så är Hurrtas Cooling Vest ett mycket bra alternativ!

Bästa kyldynan för hund

1. Leopet kyldyna

Leomat har tagit fram en kyldyna, Leopet, för hundar som inte behöver varken kylning, vatten eller el för att fungera. Denna kyldyna består av en kylgel vilket gör den praktisk att vika ihop och ta med dig överallt. Designen kommer i ett tufft kamouflagemönster (finns i ananasmönster!) och passar även den stora hunden då den kommer i två storlekar.  

Kyldynan är tålig, gelen är giftfri och och den räcker hur många gånger som helst. Ge din hund en sval och skön stund oavsett vart du är, hemma, i bilen, på jobbet, på stranden eller någon annanstans!

2. Butterfly kyldyna från Dogman

bästa kylmattan

Dogmans färgglada kyldyna Butterfly är fylld med giftfri gel för återkommande användning om och om igen. Genom att vika ihop kylmattan är den enkel att ta med sig till alla aktiviteter man vill eller bara att ha i hemmet eller i bilen. 

Den är perfekt för den varma sommardagen om man har en hund som lätt blir varm eller får besvär av värmen. Kyldynan blir kall när hunden lägger sig på den och inga andra tillbehör, som vatten eller el, behövs. Förvaras gärna svalt.

3. Cool Mat

Canis har en kyldyna Cool Mat som kommer i två storlekar och två färger. Den är perfekt att ha med sig den varma sommardagen. Kommer i ett tåligt material och kan enkelt torkas ren med en fuktig trasa vid behov. 

Kyldynan innehåller en giftfri kylgel som aktiveras när hunden lägger sig på den och håller kylan i ca 2 timmar. Hundens kropp värmer upp kyldynan så dynan behöver en kort tids återhämtning för att kunna fortsätta kyla ditt husdjur ännu mera.

4. Chilly kyldyna från Dogman

Bästa kylprodukten

Kyldyna Chilly från Dogman erbjuder allt det man önskar från sin kyldyna. Perfekt att ha med sig på varma sommardagar. Kyldynan är gelfylld, lätt att ta med sig och kan användas många gånger om.

Behöver ingen kylning, vatten eller el för att bli kall utan kyldynan aktiveras när din hund lägger sig på den. Förvara den svalt för längsta hållbarhet.

5. M-pets kyldyna

håll hunden sval i värme

M-Pets har en kyldyna i praktiskt PVC-material som gör det enkelt att rengöra vid behov. En vikbar och skön kyldyna för din hund att använda när vädret är varmare.

Kyldynan svalkar direkt vid användning då den använder sig av giftfri kylgel som inte kräver några förberedelser. Vill man ha kyldynan extra kall går det att lägga den i frysen innan användning!

Komplett köpguide - Så hittar du rätt kyldyna & kylväst för din hund

Att köpa den bästa kylvästen eller kyldynan för hund är inte alltid det enklaste. För att göra ett bra köp kan du antingen köpa en av produkterna som vi rekommenderar ovanför, eller så kan du läsa vår guide för att veta vad du bör tänka på när du ska köpa en kylväst eller kyldyna för hund. På så vis maximerar du dina chanser att köpa den bästa kylvästen eller kyldynan för hundar!

Material

Det första man bör fundera på när man letar kylväst för hund är, vilket material är kylvästen av? Materialet har stor betydelse för hur bra kylvästen kommer kunna hålla hunden sval. Dessutom är det viktigt att det yttre lagret är hållbart så kylvästen inte går sönder medan hunden leker eller tränar. De kylvästar vi listar ovan svalkar hunden genom att västen blötläggs, därför är det också bra om materialet på västen kan absorbera en hel del vatten utan att bli för tungt. På så vis slipper man blötlägga västen så ofta, men hunden slipper bära omkring på en tung väst. Jag skulle rekommendera att man försöker hitta en kylväst med primärt bomull för den absorberande effekten alternativt ett material som andas och blockerar solens strålar.

Ruffwears kylvästar som jag nämner ovan använder en teknik med 3 olika tyglager där översta lagret reflekterar bort solens värme, det andra lagret absorberar vatten och tredje lagret överför kyleffekten till hunden. När jag testade Ruffwears kylvästar kändes det som att de behöll sin svalkande effekt något längre än vad Hurttas kylväst gjorde, däremot kostar de också lite mer vilket man får ta i beaktande.

När det kommer till kyldynor finns det något fler materialval man kan göra. Dels hittar vi kyldynor i tyg med passiv kylning och på andra sidan spektrat hittar vi dynor med plastklädsel med aktiv kylning. Utifrån ens behov och användningsområden kan olika material lämpa sig väl. Mer om detta kan du läsa längre ner i vår köpguide.

Passform

Ja, passform. Detta gäller då inte kylmattor, utan endast kylvästar. En dyna kommer inte ha någon särskild passform, utan det viktiga är att hela hunden får plats på kyldynan. Svårare än så är det inte!

Med en kylväst är det lite annorlunda. En kylväst är i mångt och mycket väldigt lik en traditionell hundsele och då är passformen väldigt viktig. Vi vill inte att en kylväst är för stor eller för liten då det kan ge upphov till skav eller felbelastning. I synnerhet om kylvästen är vattenfylld och något tyngre än vad en hundsele brukar vara. 

Istället för att göra detta avsnitt om passform på kylvästar väldigt långt så hänvisar jag istället till vår köpguide för hundselar där vi skrivit en utförlig guide i hur du vet om en hundsele passar bra eller inte. Principen är densamma!

Se till så västen täcker hunden ordentligt

Ja, det är lätt att förbise denna punkt. Ofta tänker man att en kylväst kommer kyla hunden och då spelar det inte så stor roll om västen inte täcker hela området på hunden som är utsatt för solen. Det är dock fel. En bra kylväst kommer inte bara svalka hunden med hjälp av exempelvis vatten och förångning. En bra kylväst kommer dessutom skydda hunden från solens strålar, i synnerhet de delar av hunden där organen finns. Det vill säga, vi vill köpa en kylväst som täcker hundens rygg, sidor och även bröstkorg.

Se därför till att du köper en kylväst som är justerbar i storlek och som täcker hundens vitala delar. Tänk dock på att vi inte vill köpa en väst som täcker hundens huvud, svans eller ben då detta förhindrar hundens naturliga rörelsemönster.

Övrigt

Under övrigt är det lite upp till en och var att bestämma vad som är viktigt. Vad gäller kyldynor finns det olika sorters kyldyna där vissa svalkar genom att mattan blötläggs medan andra innehåller en gel som svalkar när den utsätts för tryck. Båda har sina fördelar och nackdelar.

När det gäller kylvästar kanske man som hundägare vill ha några smarta funktioner. Vissa kylvästar kan man inte ha på hunden om hunden har en sele på sig medan andra kan det. Vissa kylvästar har till och med ett eget koppelfäste så att kylvästen kan användas som hundsele vid promenader och träning. Vissa kylvästar har reflexer medan andra saknar det. Här kan jag inte skriva allt för mycket. Det är upp till er att avgöra vilka funktioner som är viktiga för er. Jag personligen tyckte det var smidigt med fickan för koppel på Ruffwear Swamp Cooler som gör att man kan ha en hundsele under kylvästen.

Vanliga frågor kring kylprodukter

Här besvarar vi de mest förekommande frågorna.

Vad är en kylväst/kyldyna för hund?

Tanken med en kylväst/kyldyna är att föra bort värmen från kroppen för att undvika överhettning hos din hund. Då hundar inte svettas som vi människor gör blir de mer känsliga för värme. Man vill absolut undvika värmeslag hos en hund då det är ett livshotande tillstånd. Genom att använda en kylväst/kyldyna kan du sänka kroppstemperaturen hos din hund vilket medför lättare andning och en lugnare hund.

Hur fungerar en kylväst/kyldyna för hund?

Majoriteten av kylvästar kyler med hjälp av att de lagrar vatten och gör att värmen från hundens kropp avdunstar. Du blöter eller doppar kylvästen i kallt vatten och låter det rinna av lite innan du sätter på kylvästen på hunden. Till en början upplevs kanske inte kylvästen som “kall” men efter en stund kan man känna under kylvästen att hundens hud känns sval. Kyldynor kan kyla med hjälp av vatten, precis som med kylvästen. Men det finns även kyldynor som kyler med hjälp av tryck. Det är då hundens vikt som aktiverar gelen inuti kyldynan och startar den kylande processen.

Hur länge kyler en kylväst/kyldyna hunden?

Detta varierar från produkt till produkt såklart. Fördelen med en kylväst som använder vatten är att man blöter om den igen med nytt kallt vatten när man vill. Det enda man behöver tillgång till är just vatten, men se till att hålla koll på när kylvästen börjar kännas torr! En kyldyna som aktiveras av tryck behöver lite vila efter ett några timmars användning. Då tar man bara bort dynan en liten stund bara men sen är den redo att användas igen. Läs noggrant informationen om just din kyldyna för att veta hur länge den håller.

Kan man tvätta en kylväst/kyldyna?

Det brukar gå bra att torka av produkten med en blöt trasa för att hålla den fräsch länge. Behöver du däremot tvätta din kylprodukt bör du läsa tvättråden noggrant innan en tvätt. Det varierar från produkt till produkt hur den kan tvättas.

När ska man använda en kyldyna/Kylväst?

Det finns olika tillfällen då en kylväst eller kyldyna vore ett bra komplement till exempel för hundar med hälsoproblem.Hälsoproblem kan vara till exempel ledproblem, feber eller andra sjukdomar där en stabil kroppstemperatur är viktig. 

När temperaturen är högre än vad det brukar, inne och ute, är kylväst/kyldyna ett väldigt bra komplement. Oavsett om det är mulet eller soligt kan temperaturen vara hög och därmed måste man fundera en extra gång om temperaturen kan vara jobbigt för din hund att vara i. 

Ett tredje tillfälle då kylväst är bra att använda är om du har en väldigt aktiv hund som tränar mycket, springer eller jagar, och kan behöva lite extra kylning. Temperaturen ute behöver inte vara så hög för att det kan vara bra med en kylväst, det viktiga däremot är att tänka på att inte träna de allra varmaste dagarna ändå.

Kyls musklerna ner av en kyldyna/kylväst?

Nej det gör de inte. Musklerna får inte en drastisk nedkylning av en kylprodukt såsom kylväst eller kyldyna. En kylprodukt är inte iskall när de används, utan bara sval, och riskerna för kylskador är extremt små, en riktigt kall vinterdag ger betydligt större risk för köldskador än en kylprodukt.

Är det farligt med en kylväst/kyldyna?

Kylprodukterna i sig är inte farliga om de används på rätt sätt. Det är näst intill omöjligt att få din hund “för kall” när de används en varm dag eller på löprundan. Det farliga med kylprodukter är snarare att det ger en falsk trygghet i att man tror det räcker. Oavsett om du har en kylprodukt eller inte ska du inte låta hunden vara ute i stark sol hela dagen, lämnas i en varm bil eller överansträngas med aktiviteter. Hunden kan fortfarande bli överhettad och du som ägare måste vara uppmärksam.

Med eller utan kylväst/kyldyna ska hunden fortfarande hållas i skuggan, ha tillgång till vatten och gärna kunna blöta ner kropp och tassar. Kylvästen/kyldynan gör bara att hunden kan uthärda den varma dagen/aktiviteten bättre än om den inte hade haft en kylprodukt vilket leder till svaret att de inte är farliga produkter.

Ska jag köpa en kyldyna eller kylväst?

Detta är en otroligt individuell fråga som du bäst kan svara på genom att läsa denna artikeln. Rent allmänt kan man väl säga att hundar som arbetar mycket och tränar vill ha en kylande produkt med sig hela tiden, då passar en kylväst väldigt bra förutsatt att du har tillgång till vatten regelbundet. För en hund som är mer stilla kanske en kyldyna lämpar sig bättre som aktiveras med tryck. 

Vill man inte, eller kan man inte, bära omkring på en flaska vatten rekommenderas bland annat kyldynor. Fundera på vad du vill göra med din hund och vad som passar bäst i er livsstil. Det kan inte bli fel oavsett vad du väljer, kan produkten kyla din hund har du ett fantastiskt komplement på varma eller aktiva dagar.

Avslutande tankar & läsvärda artiklar

Med en kylprodukt kan du vara säker på att din hund håller sig sval även under de varmaste sommardagarna. Förhoppningsvis har ni funnit denna artikel om kylvästar och kyldynor för hundar informativ. Har ni några tips eller erfarenheter av produkterna vi skrivit om så får ni gärna kommentera nedan!

Vi vill även tipsa om vår artikel om hundpooler, där hittar du massor av bra information ifall du letar efter en hundpool!

Nu får vi bara hålla tummarna för en riktigt varm och skön sommar så vi får användning av våra nya kylprodukter!

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply