Motionera hundvalp

motionera hundvalp
Bästa sätta att motionera en hundvalp?

Valpar behöver, precis som barn, röra på sig för att må bra. Att leka, springa, klättra och i övrigt utforska är jättebra träning för att utveckla kropp och sinne. Att motionera sin valp för mycket kan dock vara skadligt då det ger upphov till överbelastning av leder som håller på att växa. Det råder delade meningar över hur långa promenader man kan gå med en valp. Vissa hävdar att så länge valpen inte uppvisar direkta trötthetssymtom kan man ta långa promenader med sin valp. Andra menar att man ska inte gå på promenad med en valp alls. Så hur långa promenader klarar en valp och hur mycket motion är lagom?

Så mycket motion klarar en valp

Egentligen behöver inte en valp motion på samma vis som en vuxen hund, utan det får den när den får utforska och leka ändå. En tumregel man kan följa, föreslagen av Engelska kennelklubben, är att valpen tillåts promenera och motionera 5 minuter två gånger dagligen för varje månad som valpen är. Så om valpen är 3 månader kan man promenera och motionera 30 minuter per dag fördelat på två omgångar. Vid 4 månader blir det 40 minuter och så vidare. Det man däremot bör försöka undvika är promenader med monotona rörelser i rask takt, exempelvis snabba koppelpromenader.

Promenadens längd beror på hundras

Självklart måste man anpassa detta utifrån sin egna valps förutsättningar. Stora hundraser går igenom större förändringar i kroppen och belastningen är större i deras leder än för exempelvis små- och mellanstora hundar. Generellt så kan man säga att små och medelstora raser kan motioneras mer i ung ålder, medan stora raser behöver längre tid på sig att växa klart innan de utsätts för långa promenader.

motionera valp

Skogen är perfekt för att motionera hundvalp!

I skogen tillåts valpar utforska sin omgivning i sin egna takt och utgör en utmärkt träningsplats. En bonus är att det inte sällan finns många intressanta dofter att undersöka. Ta med dig valpen ut i skogen, släpp den lös, sätt dig och njut av vädret och håll uppsikt över valpen. Inte bara är det otroligt spännande för valpen, men säkerligen väldigt avslappnande för dig! Blir hunden trött i skogen kan du med fördel bära hunden hem, vi vill som sagt inte övermotionera valpen.

Var uppmärksam när du promenerar med en valp

Valpar blir fort trötta och det är inte alltid man kan avgöra hur trött en valp är. När din hundvalp uppvisar tecken på att vara trött är det dags att avsluta promenader. Lyft då upp valpen medan du går hem. Promenera helst inte längre än du är absolut säker på att din unga hund orkar. Öka succesivt längden som du promenerar med din valp och var uppmärksam på eventuella trötthetstecken.

Att motionera en valp genom lek och bus

Att leka med andra hundar är ofta det roligaste som finns för en valp och att få träffa andra hundar är viktigt socialträning. Tänk dock på att vara lite försiktig med vilka hundar din valp får leka och busa med. Stora hundar, i synnerhet om de är unga, vet inte alltid om sin storlek och är hundarna olika stora finns det en risk att den större hunden tar i för hårt och råkar skada den mindre. Som valp är man oftast minst och då är det viktigt att du som ägare är uppmärksam på att lekandet med andra hundar inte blir för hårdhänt.

Lek kan dessutom skapa stress. Att uteslutande leka genom kastlekar kan ge upphov till objektfixering. Dessutom innehåller sådana lekar många rivstarter, tvärstopp och snabba svängar. Sådant sliter på leder och ligament vilket är precis vad vi vill undvika på en liten valp där lederna fortfarande är i tillväxtfas. Även om kastlekar är roligt för både hund och ägare är det bäst att vänta eller hålla det på en låg nivå tills dess att hunden vuxit färdigt.

Inte bara promenader med valp

En valp behöver inte bara fysisk aktivering, faktum är att en valp kan bli precis lika trött av mental aktivering. Det finns många roliga saker man kan hitta på med sin valp som inte kräver fysisk ansträngning. Att ta med valpen till hundvänliga avenyer är ett bra sätt att socialträna den och det blir också en bra mental aktivering. Att gömma godisbitar som valpen får nosa rätt på brukar också vara väldigt uppskattat. Tänk bara på att en valp som växer kommer vara trött även om den inte aktiveras hela tiden. Är valpen trött så är det bäst att låta den sova.

About Emma 13 Articles
Tillsammans med Per har Emma grundat Hundguiden.com och i hela sitt liv har hon varit en riktig djurälskare med en förkärlek till hundar. Älskar att ta med sina två hundar, Teddy & Fluff, ut på äventyr. Särskilt löpturer i kuperad terräng anser hon är roligt! När Emma inte är ute och springer med sina hundar hittar man henne antingen på bakgården där hon tränar lydnad eller i hundbädden där hon myser med hundarna.

Be the first to comment

Leave a Reply