Hunddagis – Ett bra alternativ för hundägare

Hunddagis

Att ha en hund kräver ofta en hel del tid i form promenader och mental aktivering. Det är inte alltid lätt att hinna med arbetet, vardagen och ett aktivt hundägande. Därför kan man ibland vara tvungen att antingen lämna hunden ensam vissa stunder. Funderar ni på hur ni bäst tränar er hund för att vara ensam hemma bör ni läsa vår guide för ensamträning som ni kan hitta här. Andra gånger kanske man inte kan lämna hunden ensam, det kan vara för att ni lär vara borta längre än jordbruksverkets maximala tid (6 timmar) någon gång, jobbar långa dagar eller att ni ska resa bort någonstans där hunden inte kan följa. Ofta kan man då ta hjälp av familj och vänner som kan sköta om hunden medan man är borta, men ibland går inte det heller.

I sådana fall kan ett hunddagis vara något för er. På ett hunddagis blir hunden omhändertagen av hundvana personer. Inte sällan har personalen gått flertalet utbildningar, just för att kunna ta hand om er hund på bästa sätt. När du lämnar din hund på ett hunddagis kan du därför vara säker på att hunden är i goda händer och dessutom ges hunden möjlighet att socialisera med andra hundar.

Krav för att bedriva handdagisverksamhet

För att få bedriva hunddagisverksamhet har jordbruksverket några krav:

 • Den som förvarar hunden yrkesmässigt måste ha tillstånd för detta.
 • Lokalerna måste godkännas av länsstyrelsen
 • Det ska finnas kunnig utbildad personal på hunddagiset – En person som driver ett hunddagis ska ha utbildning om hundar eller erfarenhet som motsvarar utbildningen.

Denna utbildning ska innehålla:

 • beteende hos hundar
 • problemhundar och problemägare
 • stress hos hundar
 • djurskyddslagstiftningen
 • raskunskap
 • smittspridning
 • enklare hundsjukvård
 • praktik
Dagis för hundar

Kostnad att ha hunden på dagis

Kostnaden för hunddagis varierar bland annat beroende på hur ofta hunden behöver vara på hunddagiset, hundras samt kön och ålder på hunden. Exempelvis brukar det vara dyrare att ha valpar samt löptikar på hunddagiset då det innebär en ökad arbetsbelastning för personalen.

Priset för att lämna hunden på dagis under veckodagar medan man jobbar brukar kunna ligga kring 3 000kr per månad, men det kan som sagt variera mycket beroende på vad du har för hund samt efterfrågan på plats hos dagiset i fråga. Bli därför inte förvånad om priset kan hamna väsentligt lägre eller högre. För någon enstaka dag på hunddagis brukar man få betala mellan 200-600kr. 

Kötiderna för att få plats kan ofta vara långa, ofta kan man få vänta flera månader för att få plats. Så funderar ni på att ha er hund på hunddagis bör ni höra er för ordentlig och ställa er i kö i tid. 

Saker att tänka på vid val av hunddagis

Vilka andra hundar kommer min hund umgås med och hur många är de?
Det är viktigt att hundarna kommer överens och trivs med varandra. Hundar som inte kommer överens riskerar skada varandra. Även stora variationer i hundens storlek kan leda till skador när hundarna leker. Därför är det viktigt att man tar hänsyn till detta för att minimera risken för skador.

Hur ser lokalerna och hundens område ut?
Hur ser hundens område ut? Hunden ska kunna gå undan och vila i fred om den vill. Inte heller får det vara för högljutt och stimmigt i lokalerna utan det ska vara en lugn och stressfri miljö för hunden.

Aktivitet
Hur ofta är personalen ute med hundarna? Var kan hundarna röra på sig och hur mycket motion får de? Hur stora hundgrupper promenerar tillsammans och varierar dagiset vilken slinga hundarna går? Är hunden på hunddagis flera timmar eller hela dagar är det viktigt att hunden får den mängd motion och mental aktivering som krävs för att hunden ska må bra. 

Okastrerade hundar & Löptikar
Fråga om hunddagiset tar emot okstrarade hanar samt löptikar. Hundars agerande kan ändras när en tik löper, i synnerhet okastrerade hanar. Ibland innebär detta större stress och reaktivitet hos hundar. Fråga om dagiset tar emot löptikar och okastrerade hanar samt hur deras procedurer ser ut för att hantera dem.

Hundarnas hälsa
Fråga vilka vaccineringar hundarna som vistas på dagiset måste ha tagit. Fråga också om hunden skall vara försäkrad eller om hunden är försäkrad av dagiset medan hunden är där.

Här tipsar vi om hunddagis:

Bedriver ni hunddagisverksamhet och vill vara med på vår lista? Kontakta oss!

http://stockholmshunddagis.se/ – Stockholms Hunddagis – Ett litet och personligt hunddagis i lantlig miljö beläget i Stockholm. Här får hundarna ta långa skogspromenader i närliggande reservat och bada i sjöar. I en stor rasthage får hundarna springa lösa och sträcka på benen. Stockholms Hunddagis genomför också enklare trimning, kloklippning samt bad för hundar. Klicka på länken för att komma till deras hemsida.

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply