10 hundraser utan jaktinstinkt!

Hund utan jakt

Hunden är ju människans bästa vän! Högt älskad och lika delaktig som en familjemedlem i olika aktiviteter, anpassat såklart efter hunden behov och förmåga. Ett perfekt sällskap oavsett ålder! 

Det finns mycket man bör tänka på när man ska skaffa en hund. Oavsett om du skaffar en valp eller en vuxen hund kan det vara bra att tänka på vad du har för vardag. En hund tar tid, precis som en familjemedlem, och kräver aktivering, kärlek och motion. Fråga dig själv hur mycket tid du är beredd att lägga ner på en hund, hur mycket du kan aktivera dig för din hund och slutligen vilka egenskaper du vill att din hund ska ha. 

Efter dessa frågor kollar du upp vilka hundraser som passar in i just din familj och ditt liv. Det är av yttersta vikt att man som framtida hundägare läser på om hundrasers egenskaper för att få så bra grundförutsättningar man kan. Vissa hundar vallar, vissa är till för sällskap medan andra vaktar eller jagar.

Även om hundar i grunden är rovdjur har de också domesticerats under flera århundraden och genom detta finns det idag hundraser utan jaktinstinkt samt de med hög jaktinstinkt. Kanske har du ett hushåll med fler djur, en gård eller vill du kunna gå i skogen med hunden lös utan att riskera att hunden springer iväg? I så fall kan det vara bra att kolla på hundraser utan jaktinstinkt. 

Hundar med utpräglad jaktinstinkt är avlade för att använda alla sina sinnen i samband med jakt, det är deras jobb helt enkelt. Vilket betyder att de också kan slå dövörat till om de får upp ett spår eller ser vilt.  Visst kan en hund med hög jaktinstinkt tränas till att inte jaga andra djur, men då det är en framavlad egenskap hos hunden är det svårare att träna bort jämfört med en hund som har låg jaktinstinkt. En hund med erkänt låg jaktinstinkt lär inte ha samma drivkraft att jaga vilt eller andra tamdjur. Det ger dig större möjligheter att träna på kontakt och inkallning för att få den hund du vill ha, oavsett om det blir en gårdshund som inte ska rymma från tomten eller att ni ska kunna gå på koppelfria promenader ihop.

Rent generellt kan man säga att hundraser som ingår i grupp 1 och grupp 9 på SKK:s lista över hundraser har en låg jaktinstinkt då de är avlade för vall eller sällskap. Man bör dock alltid läsa på om det är någon specifik ras man har i åtanke då det alltid finns viss variation. I denna artikel vill vi lyfta de raser som finns gömda i andra grupper som man inte alltid kanske tänker 

Lista: 10 hundraser utan jaktinstinkt

Glöm inte att läsa på mer om någon hundras är av intresse för just dig. Aktivitetsnivåerna skiljer sig mellan raserna och så också mentaliteten.

1. Keeshond

Hund utan jakt

Spetshunden keeshond är en av de äldsta i Mellaneuropa och går även under det tyska namnet wolfspitz. Rasen är frisk, lätt och kompakt och fungerar alldeles utmärkt som familjehund men kan även användas till agility, lydnad och utställning. Keeshonden har en låg jaktinstinkt och passar att bo med både aktiva familjer, barn som ensamma pensionärer. Den kräver inte en massa motion men den följer gärna med sin familj på aktiviteter. 

Keeshonden är lättlärd, intelligent och nyfiken men lite reserverad mot främlingar. Tidig miljöträning som valp kan underlätta att få en öppen och tillgänglig hund. Keeshond fungerar utmärkt som larmande vakthund. Pälsvården består av regelbunden borstning varje vecka samt ett bad vid behov.

2. Tysk spets (Kleinspitz/Mittelspitz/Grosspitz)

10 hundraser med låg jakt

De tyska spetsarna kleinspitz, mittelspitz och grosspitz skiljer sig enbart i storleken. Kleinspitz är ungefär 27 cm, mittelspitz 35 cm och grosspitz kring 45cm i mankhöjd. Dessa raser är anpassningsbara sällskapshundar som fungerar bra i olika miljöer. Det går utmärkt att träna agility, lydnad eller andra aktiviteter som man själv vill. Detta är otroligt familjeorienterade hundar som är lättlärda, pigga och tillgivna. Både mittelspitz och kleinspitz är varnare, det vill säga att de har lätt till skall men de har en låg jaktinstinkt. Man kan säga att detta är en stor hund i litet format. 

Pälsvården är lättskött med regelbunden borstning någon gång i veckan, pälsen är smutsavstötande så bad görs enbart vid behov.

3. Pomeranian

Hund med låg jakt

Pomeranian, även kallad Zwergspitz i Tyskland, är den sista av de fem olika tyska spetsarna och även den minsta på ungefär 20 cm i mankhöjd.  Det är en trevlig sällskapshund som anpassar sig efter sin ägares intressen om det är promenader eller agility spelar ingen roll. En pomeranian kommer älska allt sålänge du är med! Här vi en pigg, positiv och otroligt hemkär hund. En pomeranian har i princip ingen jaktinstinkt och tyr sig gärna till sin ägare.

Detta är även en tuff hund som behöver uppfostran och bör behandlas med förnuft på grund av sin storlek. Lek med barn eller större hundar ska man ha under uppsikt så din pomeranian inte skadar sig.  Pälsen borstar man igenom varannan vecka, oftare vid fällning, men i övrigt är den lättskött i pälsen.

4. Eurasier

hundras utan jaktinstinkt

En eurasier är en speciellt framtagen spetshund från raserna chowchow, keeshond och samojed. Syftet med framtagningen är att skapa en sund familjehund som ska passa in bra i alla vardagliga situationer. Eurasiern är lugn i sinnet och har ett stort tålamod. Utan att vara skällig är den uppmärksam och trofast sin familj men kan ha en viss reservation mot främlingar. Detta medför att eurasiern inte genast vill ta kontakt med alla och backar undan, men den får inte vara nervös eller aggressiv. Låt din valp träffa på olika människor och miljöer så får man en öppen och tillgänglig hund. 

Eurasiern är speciellt avlad för att få bort jaktinstinkten. Kombinationen av ingen jaktinstinkt och trofasthet till familjen gör att eurasiern gärna är nära sin familj. Det är ingen vakthund men i och med sin uppmärksamhet till familjen varnar den om så behövs. Pälsvården är enkel, borsta den någon gång i veckan och bada vid behov. Eurasiern är helt enkelt en värdefull familjemedlem som gärna är med på allt ni gör.

5. Japansk spets

hundraser utan jaktinstinkt

Den japanska spetsen härstammar från den tyska grosspitzen och man ser många likheter. Japansk spets är en frisk sällskapshund som är anpassningsbar och fungerar i olika miljöer. Man kan ha den bara för sällskap men den kan även vara duktig i agility, eftersök med mera. Den är familjeorienterad, har en låg jaktinstinkt och älskar att bara få vara med på allt du gör. Som grosspitzen är det en stor hund i litet format. 

Pälsvården är enkel med en urborstning i veckan och bad vid behov.

6. Perro sin pelo de peru (Peruansk nakenhund)

hundar utan jaktinstinkt

Så tidigt som 750 e.kr. tror sig arkeologer hittat avbildningar på keramik föreställande den peruanska nakenhunden. Detta är en så kallad urhund som har sina instinkter intakta. Med det sagt har den peruanska nakenhunden en låg jaktinstinkt och håller sig gärna i närheten av sin ägare. De är lyhörda och uppmärksamma på dig och omgivningen och därför ska man tänka på sin uppfostran. Det ligger i den peruanska nakenhundens natur att vara sin ägare till lags så därför får du inte vara för hård mot den, vänlig men bestämt räcker långt! Den är reserverad mot främlingar men ska inte vara rädd eller skygg. De har en stor vaktinstinkt och larmar när de ser faror. Socialträning som valp är viktigt att träna på!

Detta är en atletisk, pigg, uppmärksam och aktiv ras med ett elegant intryck. De är väldigt tillgivna sin familj och fungerar bra med en barnfamilj. Pälsvården är minimal då den är naken. Man ska däremot se till att klä på sin peruan vid kallare väderlek och ev smörja in huden om den är torr.

7. Xoloitzcuintle (Mexikansk nakenhund)

Hund utan jaktinstinkt

Här är ytterligare en riktigt gammal hundras då den Mexikanska nakenhunden, eller Xoloitzcuintle (uttalas ungefär: cholo-its-kuint-lee) som den också heter, har funnits i tusentals år. Som framgår av sitt namn härstammar rasen från Central- och Sydamerika och är faktiskt Mexikos nationalras. Här i Sverige är dock denna ras rätt ovanligt, först 1983 importerades nämligen den första hunden. 

Xolon, som den kallas, kommer i 3 olika storlekar där både hanar och tikar är lika stora. Den lilla varianten har en mankhöjd på ca 25-35 cm, mellan 36-45 cm och stor 46-60 cm. Som ni säkert förstått från namnet så är Xolon en naken hund, det betyder att hundarna föds utan päls. Däremot kan det födas både pälsade och nakna hundar inom samma kull. 

Xolon används idag som sällskapshund men även till utställning, lydnad och agility där den gör bra ifrån sig då dessa hundar är väldigt intelligenta. Mexikanska nakenhundar har historiskt använts som gårdshundar vilket ger upphov till en viss vaktinstinkt. Hunden kan vara reserverad för främlingar och om någon okänd dyker upp på gården ser hunden till att ägarna får reda på det. En Xolo skall dock inte uppvisa några tecken på aggressivitet. En Xolo håller sig gärna i närheten av sina ägare och har ingen uttalad jaktinstinkt.

8. Bullmastiff

hundar utan jakt

Detta är en idag ren sällskapshund men under 1800 talet och framåt har Bullmastiffen historia som skogsvakt över sina ägares marker. I och med att de vaktar sin ägares mark har bullmastiffen inte en utpräglad jaktinstinkt inom rasen. Bullmastiffen utstrålar styrka och är en tålig, trofast och glad hund. En perfekt familjehund med en egensinnig karaktär, det vill säga att din bullmastiff avgör själv om, hur och när en aktivitet ska utföras. Vill din bullmastiff inte promenera en varm dag, då kommer du märka det!

Mankhöjd för en bullmastiff är kring 60-70 cm och väger kring 50 kg. Enkel pälsvård tack vare sitt korta hår, lite borstning och bad då och då räcker gott. Däremot ska man hålla koll på ögon, öron, hudveck och slemhinnor regelbundet då de kan få problem i dessa områden.

9. Leonberger

Hundraser utan jakt

Denna stora och muskulösa hund är resultatet efter en noggrann avel att få en lejonliknande hund. I generna på en Leonberger hittar man bland annat newfoundland, sankt bernhards och pyrenéer. Så sent som kring 1980 kom Leonberghunden till Sverige. Det är en väldigt mångsidig hund som används både till vård- och tjänstehund. En leonberger är en familjehund med viss antydan till vaktinstinkt, dock är det inte en vakt- eller jakthund. Leonberger vill vara nära familjen oavsett situation och är väldigt vänlig. Med rätt uppfostran kommer din hund och dina barn få en väldigt fin relation tillsammans! Detta är även en ras som gillar vatten och har simhud mellan tårna.

En Leonberger klassas som en stor hundras på upp till 80 cm för hanar! Med alla stora hundar förekommer problem med höfter och hjärta men i övrigt är Leonberger en relativt frisk hundras för sin storlek! Den har en hel del päls som behöver regelbunden borstning varje vecka, dessutom har de två fällperioder om året.

10. Isländsk Fårhund

Hund utan jakt

Islands oumbärliga spetshund har i århundraden hjälpt till att valla boskap för öns befolkning. Men även uppgifter som att vakta gårdar från att odlingar äts upp av boskap eller vilda djur. Den isländska fårhunden har alltså energi att orka arbeta en hel dag och är i sin natur en väldigt nyfiken, vänlig och alert hund som glatt välkomnar besökare i dörren. I en aktiv familj kan denna ras klassas som sällskapshund. Jaktinstinkten är mycket svag hos denna ras.

Storleken på en isländsk fårhund är mellan 42-46 cm och kommer i flera olika färger både med kort och lång päls. Pälsen borstas någon gång i veckan i övrigt är den självrengörande då smuts och vatten har svårt att sätta sig i den tjocka pälsen. Att tänka på om man funderar på att skaffa en isländsk fårhund är att den vaktar sitt revir med skall. Det är dessutom viktigt att aktivera hjärnan på denna ras oavsett om man ska använda den för att valla eller för sällskap då de har en outtröttlig energi rent fysiskt.

Sammanfattning

Detta är då vår lista över 10 hundraser utan jaktinstinkt. Även om de hundar vi nämnt ovan har låg jaktinstinkt kan jaktlusten hos hundar skilja sig mellan individer. Ni som läsare bör därför inte ta denna artikel som ett säkert bevis för att ni kommer få en hund utan jakt i sig, denna artikel avser endast vara en generell guide för vilka raser som brukar uppvisa låg jaktinstinkt.

Förhoppningsvis har ni funnit vår lista över hundar med låg jaktinstinkt informativ! Har ni några frågor eller funderingar får ni väldigt gärna lämna en kommentar här nedanför!

About Emma 13 Articles
Tillsammans med Per har Emma grundat Hundguiden.com och i hela sitt liv har hon varit en riktig djurälskare med en förkärlek till hundar. Älskar att ta med sina två hundar, Teddy & Fluff, ut på äventyr. Särskilt löpturer i kuperad terräng anser hon är roligt! När Emma inte är ute och springer med sina hundar hittar man henne antingen på bakgården där hon tränar lydnad eller i hundbädden där hon myser med hundarna.

Be the first to comment

Leave a Reply