Bästa dragselen för hund 2024

Mature Caucasian female on a rural track, out for an early morning run with her two Dalmatian dogs.

Vill du hitta den bästa dragselen till din hund? När du ska utöva aktiviteter som skidåkning, hundspann, jogging eller cykling där tanken är att din hund ska dra är det lämpligt att införskaffa en särskild dragsele. Med rätt utrustning blir aktiviteten roligare för både dig och din hund. Vi har testat några favoriter för att hjälpa dig att hitta rätt i djungeln bland dragselar.

Vi har testat:

1. Non-Stop Dogwear Freemotion
2. Neewa Adjustable 
3. Nome Active Kennel Equip
4. Hurtta X-Sport Harness
5. Ruffwear Omnijore Joring System

 

 

Dragsele för hund – Bäst i test

 

1. Non-Stop Dogwear Freemotion

Freemotion dragsele passar flera olika aktiviteter.

Om du letar efter en allroundsele är det helt klart non-stop dragsele som du ska satsa på. Denna sele fungerar till alla aktiviteter där dragpunkten är relativt hög, det vill säga vid jogging, cykling och skidåkning. Selen är ergonomiskt utformad för att din hund ska få ut sin fulla dragkraft utan att hämmas i rörelse eller andning. Selen kan justeras något för att optimera passformen men det är ändå viktigt att välja rätt storlek av de nio som finns.

Fördelar:

 • Reflexdetaljer
 • Rörelsefrihet
 • Fri andning

Nackdelar:

 • Begränsad justeringsmöjlighet
 • Går ej att ställa om till låg dragpunkt

2. Neewa Adjustable

En dragsele som erbjuder flexibilitet för ökad komfort.

Dragselen Neewa Adjustable gör verkligen skäl för sitt namn då det erbjuder justeringsmöjligheter för både rygg och bröst vilket ger en bättre passform och därmed ökad komfort för din hund. Adjustable passar till alla typer av dragaktiviteter och finns i flera olika storlekar. De remmar som utsätts för mest tryck är vadderade för ökad bekvämlighet. Selen är utrustad med M3-reflexer och är därför trygg att använda även i mörker.

Fördelar:

 • Flera justerbara remmar
 • Slitstark
 • Komfortabel

Nackdelar:

 • Få storlekar
 • Ej justerbart halsomfång

Last updated: 2024-07-17 11:02:59

3. Nome Active Kennel Equip

Trots sin enkelhet är detta en slitstark dragsele.

Nome Actives dragsele Kennel Equip är en bekväm dragsele som passar alla typer av dragaktiviteter. Den fungerar utmärkt att använda även vid promenader. De breda remmarna som är försedda med vaddering gör selen bekväm att bära för din hund. Selen är utrustad med reflexer för ökad synlighet i mörker.

Fördelar:

 • Breda remmar med rejäl vaddering
 • Allroundsele för alla dragaktiviteter och vardagliga promenader
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Få storlekar
 • Endast justerbar under magen

Last updated: 2024-07-17 11:03:01

4. Hurtta X-Sport Harness

En hållbar dragsele i stilren design.

Hurtta är kända för att tillverka hundutrustning som är både hållbar, snygg och funktionell. Deras X-Sport Harness är inget undantag. Denna dragsele kan användas till alla typer av aktiviteter såväl på vintern som övriga årstider. Den fungerar extra bra om hunden ska dra i spann eller vid fartfylld skidåkning. Med denna design fördelas trycket på rätt ställen för att minimera risken för skador och slitage på hunden.

Fördelar:

 • Slitstarka material
 • Reflexsöm över hela selen

Nackdelar:

 • Endast tre storlekar
 • Ingen rem är justerbar

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

5. Ruffwear Omnijore Joring System

Ett komplett set med dragsele och tillhörande midjeband.

I det kompletta setet för Omnijore Joring System ingår en flexibel dragsele och ett tillhörande midjeband och draglina. Selen är av en enkel men uttänkt design som kännetecknas av just Ruffwear. Selen kan justeras på totalt fyra olika ställen för att ge bättre passform till varje enskild hund. Med den breda vadderingen har komforten säkerställts för din hund. Draglinan är designad för att dämpa stötar.

Fördelar:

 • Flera justeringspunkter
 • Komplett set med allt för drag
 • Midjebältet med praktiska fickor

Nackdelar:

 • Kort design
 • Går ej att ta av draganordningen
 • Dyr

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Köpa en dragsele – Tänk på detta innan

Det absolut viktigaste att tänka på när man ska köpa en dragsele till hund är att det blir rätt storlek och passform. Med en för liten eller för stor sele kan hunden skadas, rörelse- och andningsfriheten hämmas och hundens kraft blir outnyttjad. De flesta modeller finns i flera olika storlekar och en del kan även justeras för att optimera passformen ytterligare. Samma sak gäller när man ska köpa en dragsele till liten hund oavsett vilken aktivitet som ska utövas.

 

Vanliga frågor om dragselar

 

Vilken dragsele är bäst?

Vi har utsett Non-Stop Dogwear Freemotion till bäst i test då den är lämplig till flera olika dragsporter, är bekväm för din hund och tillåter din hund att utnyttja sin fulla dragkapacitet. Selen har flera fördelar till exempel att den är justerbar.

Hur ska en dragsele sitta?

Selen ska sitta så att din hund får full rörelsefrihet och att skaderisken minimeras. Runt halsen/bröstkorgen ska den sitta tajt, där man ska få in två fingrar. Bröstremmen ska sitta över hundens bröstben och fästpunkten ska vara i höjd med korsbenet.

Varför använda en dragsele?

När hunden ska utöva en aktivitet som innefattar drag är det viktigt att använda en dragsele. Denna typ av sele är särskilt utformad för att klara den belastning som uppstår på hundens kropp vid dragarbete vilket minskar skaderisken samtidigt som din hund kan nyttja sin fulla dragkraft.

 

Sammanfattning

Oavsett vilken dragaktivitet du och hunden tänkt utföra är det av största vikt att använda en dragsele som sitter bekvämt, ger stadga och rörelsefrihet för hunden. Förhoppningsvis har vårt Bäst i test gett dig hjälp på vägen. Lycka till med ditt köp!

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply