Antidragsele för hund – bästa antidrag selarna 2024

bästa antidragselen

Inlägget innehåller annonslänkar för Doggie.se, VetZoo och PN Jakt.

Bästa antidragselen för hundar som drar?

Att ha en hund som drar i kopplet kan vara väldigt jobbigt och förstör den trevliga upplevelse som en hundpromenad kan innebära. Lyckligtvis finns det lösningar som motverkar att hunden drar i kopplet. Genom att använda en hundsele som motverkar att hunden drar, en så kallade antidragsele för hund minskar den kraft med vilken hunden orkar dra i kopplet och dina promenader tillsammans med hunden bli mer avkopplande. Exakt hur en antidragsele fungerar varierar beroende på utformning, men i grunden är de avsedda att kunna avleda kraften som din hund drar i en riktning som förenklar för dig som hundägare att behålla kontrollen även hunden.

Krav för en bra antidragsele för hund

På hundguiden är vi måna om att du som hundägare ska ha endast det bästa för din hund. Därför har vi undersökt och testat dussintals antidragselar för att kunna bestämma vilken som är bäst. Vårt urval av antidragselar baseras på dessa kriterier:

  • Säkerhet: För oss är din och din hunds välmående och säkerhet vår absoluta prioritet. En bra hundsele kommer därför aldrig strypa, skrapa eller på annat sätt skada din hund.
  • Hållbarhet och kvalité: Alla hundar, men framförallt större hundar, behöver hållbara produkter som klarar av att användas varje dag utan att gå sönder.
  • Komfort: Självklart ska din hund känna sig bekväm i sin hundsele. Precis som du vill inte en hund ha på sig obekväma kläder!
  • Pris: Oftast får man vad man betalar för. Dyrare selar brukar generellt sett vara lite bättre med hänsyn till kvalité och komfort. Samtidigt vill man inte betala för mycket. En bra hundsele bör vara av god kvalité men samtidigt kostnadseffektiv.

 Inlägget innehåller annonslänkar för FirstVet, VetZoo & PN Jakt

De 4 bästa antidragselarna för hundar som drar i kopplet

1. Comfort Walk Pro

Comfort Walk Pro selen är en bekväm antidragsele som med sina snabbspännen är enkel att sätta på och ta av. Med hela fyra justeringspunkter och vadderade remmar samt mjuk stoppning som andas är det enkelt att optimera passformen så selen inte medför några skav eller andra obehag för din hund.

Med handtaget på baksidan kan du snabbt ta tag i din hund ifall det skulle behövas. Du har dessutom två fästpunkter för kopplet en på hundens rygg för samt en på hundens bröstkorg som ger ytterligare kontroll och flexibilitet om hunden drar. 

Selen är tillverkad av hållbara material där tyget är enkelt att tvätta och fästpunkterna är gjorda i aluminium som ej rostar. Selen finns dessutom i flera olika färger för att passa just dig och din hund på bästa vis.

Vi på Hundguiden anser att med Comfort Walk Pro får man väldigt mycket hundsele för pengarna och därför blir Comfort Walk Pro vårt förstahandsval!


antidragsele - bästa hundselen för hundar som drar
Klicka på bilden för att komma till produktsidan

2. VGW Extension

VGW Extension är en mycket bra och populär antidrag sele ifall ni har en hund som brukar dra i kopplet. VGW-selen har ett koppelfäste framtill vilket motverkar den kraft med vilken din hund kan dra. Med sin minimalistiska design är den lätt att trä på hunden och hundar som annars ogillar selar brukar ha lättare för VGW-selen. 

Med sin minimalistiska men ändå ergonomiska design är VGW Extension ett väldigt bra alter antidragredska. Tillverkaren rekommenderar ej att man fäster kopplet på ryggen då detta kan medföra att selen glider upp och trycker mot hundens hals. Kolla gärna bilden nedan så ser du hur VGW-selen ska sitta för optimal passform!


Antidrag sele
Klicka på bilden för att komma till produktsidan


3. Metizo Design

Antidragselen från Metizo design är ergonomiskt utformad för att ge hunden fria luft- och andningsvägar samt total rörelsefrihet. Med sin design motverkas också felbelastning av nack- och ryggkotor som uppstår när hunden drar.

Precis som Comfort Walk Pro selen är Metizo selen utrustad med två stycken koppelfästen, en på ryggen och en på bröstet som minskar kraften som hunden kan dra med. Selen är vadderad och spännet är placerat på sidan för att undvika skav på hundens hud. Selens band är helt justerbara för att optimal passform ska kunna nås. Dessutom är banden utrustade med insydda reflexer för maximal synlighet på mörka kvällspromenader. 

Vi på hundguiden anser verkligen denna hundsele vara ett väldigt bra alternativ för de som söker en ergonomisk hundsele för hundar som drar i kopplet och därför hamnar Metizos hundsele på tredje plats i vår lista!


Klicka på bilden för att komma till produktsidan

4. Neewa Multi Harness

Neewa Multi Harness är en antidragsele och har ett kraftigt handtag som sitter uppe på ryggen på hunden, samt möjlighet att fästa koppel framtill. Genom att fästa kopplet på hundens bröst motverkas kraften som hunden kan dra i kopplet med. 

Neewa Multi Harness är konstruerad med vaddering i särskilt ansatta områden så som bröstet, nacken och bröstkorgen vilket bidrar till ökad komfort hos din hund. Därför passar denna sele väldigt bra som vardagssele för promenader, men också vid joggning eller linlöpning. 

Genom sin konstruktion passar Neewas hundsele i många situationer. Tyvärr hade vi på Hundguiden önskat att selens främre fästpunkt för koppel var gjord i metall istället för tyg och att hundselen hade någon reflex. Överlag anser vi dock att Neewas hundsele är väldigt köpvärd och därför blir den 4:a på vår lista. 


Neewa Multi harness
Klicka på bilden för att komma till produktsidan

Köpguide: Hur du hittar den bästa antidragselen för din hund

Ovan har vi listat de produkter som vi anser är bäst inom kategorin antidragsele för hund. Men hur vet man vilken antidragsele som är bäst för sin hund? Eftersom många hundselar i mångt och mycket liknar varandra kan det vara svårt att särskilja dem, därför går vi igenom några av de egenskaperna du bör kolla efter när du letar antidragsele för din hund.

Detta är endast generella tips och bör därför ses som en generell köpguide. Självklart är hundar byggda olika och kommer därför ha olika behov.

Fäste för koppel

En vanlig hundsele har oftast ett fäste för kopplet baktill på hundens rygg. En antidragsele för hund däremot har ett koppelfäste framtill på hundens bröstkorg. Genom denna placering av koppelfästet minskar kraften som hunden kan dra framåt med jämfört med om koppelfästet varit på ryggen istället. 

Därför ska du se att köpa en hundsele med koppelfäste framtill om hunden drar i kopplet.

Hitta rätt storlek

När man ska köpa en hundsele mot drag är det jätteviktigt att selen man köper passar hundens kropp. En välfungerande antidragsele ska förflytta kraften från nacken, som ansträngs mycket med ett vanligt koppel, till hundens bröstkorg och framben vilket är skonsammare för hundens kropp. Därför ska du säkerställa att hundens skelettdelar kan röra sig inom sina naturliga rörelsemönster utan att hundselen är i vägen.

För att välja rätt storlek är det viktigast att mäta rätt. Här är några punkter du bör tänka på när provar en hundsele

Så vet du att antidragselen passar

Om hundselen uppfyller dessa 5 kriterier så vet du att du hittat en hundsele som passar:

  • Hunden har fri rörelse i bogbladet
  • Hundens rörelsefrihet i bogleden hämmas inte av selen
  • Hundens armbågar belastas inte fel och har fri rörlighet
  • Selen trycker inte på mjukdelar bakom hundens bröskorg
  • Selen trycker eller nyper inte om hundens hals

Så vet du att en antidragsele inte passar

Bröstomkretsen mäter du runt hundens bröstkorg, bakom frambenen, där den är som störst. Oftast brukar detta innebära att man mäter ca 5-7 cm bakom frambenen på hunden, men detta kan variera mellan olika raser. Hundselens bakersta del ska absolut inte gå längre än vad bröstbenet är långt då detta annars medför risk att selen börjar trycka på hundens inre organ.

Vissa hundar har mycket skinn runt halsen och därför är det viktigt att ni lyfter upp skinnet när ni provar hundselen. Annars finns det en risk för att man köper en sele som är för stor i halsen vilket leder till felbelastning när hunden drar.

Undersök så hundselen inte skaver vid armbågen. En sele som sitter för hårt vid hundens armbåge kommer troligtvis ge skavsår i armhålan vilket gör det obekvämt för hunden att föra sitt framben bakåt när den går. Om hunden börjar ta kortare steg är det ett tecken på att hundselen sitter för hårt. 

Om hundselen sitter för hårt om bogbladen på hunden kommer hundens rörelsefrihet bli hämmad vilket leder till att hunden får stela muskler. Detta märker du om hunden rör sig “stöttigt” och trippar med frambenen.

Här är en video på hur du mäter din hundBesök VetZoo – Klicka här

Se regelbundet till att antidragselen passar

Precis som med människor så varierar en hunds vikt under dess livstid. En hundsele som passade förra året kanske inte passar lika bra i år. Hunden kanske växt och blivit större eller så kanske den gått ner i vikt. Därför är det viktigt att ni kontinuerligt ser till att hundselen fortfarande passar och inte är obekväm för hunden att bära. De flesta selarna har flera inställningsmöjligheter, se till att utnyttja detta och var inte rädd för att köpa en ny hundsele ifall den gamla passar dåligt. Visst, det innebär en extra kostnad för dig men att hunden är bekväm är väl ändå vår första prioritet!

Material

Självklart vill vi ju att en hundsele ska hålla för allt som hunden kan tänkas hitta på. Därför är det viktigt att undersöka vad de olika hundselarna är tillverkade av. Vad som är det bästa materialet ens hund beror mycket på när och var hundselen kommer användas. Ska hunden använda den när det är kallt ute kanske man vill ha en sele som är vadderad och värmer lite, medan om ens hund älskar att bada är en vadderad hundsele inte alls att föredra.

Ofta är hundselar tillverkade i ett syntetiskt material, som nylon, som vävs ihop i ett mesh-liknande material vilket gör hundselen slitstarkt och vädertåligt. Vi kan tyvärr inte säga vilket material som är bäst på en hundsele för dig och din hund. Det är ett beslut du som hundägare vet bäst. 

Stoppning

Om du läser denna artikel finns det en risk att din hund drar. Eftersom hundar är så starka i förhållande till sin storlek är det stora krafter i omlopp när hundar drar i kopplet. För att minimera risken för skador och skavsår kan det vara en god idé att köpa en hundsele med stoppning. Detta minskar risken för skavsår och gör det något bekvämare för hunden. Se bara till att inte selen förhindrar att hunden kan röra sig ordentligt i selen!

Summering

Nu har vi på Hundguiden listat våra 3 bästa antidragselarna för hundar som drar och även kommit med lite tips på vad man för tänka på när man ska köpa en antidragsele. Förhoppningsvis har vi kunnat hjälpa er lite i ert val av hundsele! Oavsett vilken av dessa hundselar du väljer är vi övertygande om att du som hundägare kommer bli väldigt nöjd och ha glädje av den tillsammans med din hund. 

Har du som läsare några tips eller önskar ni få veta något mer, kommentera gärna har nedanför så besvarar vi så gott vi kan! Glöm inte läsa våra andra produktester och recensioner också, tex denna recension av hundförarvästen Pinewood Dog Sports Light!

Fler läsvärda artiklar

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply