21 Allergivänliga hundar

allergivänlig hund

En fråga man som hundallergiker kanske ställer sig är: Finns det några allergifria hundar? Tyvärr är svaret på den frågan: Nej, det finns tyvärr inga allergifria hundraser med låga allergener. Däremot kan mängden allergener i hud och saliv variera mellan olika hundar och det kan till och med skilja mellan två hundar från samma kull. Därför är det en bra idé att du försöker träffa den hund du funderar på att köpa flera gånger för att se om din allergi känns av eller ej. 

Med detta sagt så finns det ett antal hundraser som anses vara mer allergivänliga än andra och därför lämpar sig för allergiker. Vi listar därför nedan 21 allergivänliga hundraser!

Inlägget innehåller annonslänkar för Meds & VetZoo

21 Allergivänliga hundraser!

1. SCHNAUZER

allergivänlig hund

Schanuzern, det tyska ordet för mustasch vilket passar bra, är en glad och lekfull familjehund. Schnauzern har ett mycket stabilt temprament och är dessutom väldigt barnkär. Schanuzern kommer i 3 olika storlekar: Dvärgschnauzer, Mellanschnauzer och Riesenschnauzer som är störst. En Schnauzer fäller inte och dreglar inte lika mycket som andra hundar, perfekt för att undvika allergener, och därför tar Schanuzer plats på vår lista över allergivänliga hundraser!

2. BICHON FRISÉ

Allergivänlig hund

Bichon Frisé är en dvärghund på max 30cm och utpräglad sällskapshund som passar bra in i barnfamiljer. Rasen är glad, lättlärd och angelägen om att vara sin ägare till lags. En bichon Frisé kräver måttligt mycket motion, har lätt för att lära och fungerar oftast bra med andra hundar vilket gör den bra för nya hundägare. Rasen fäller inte men kräver regelbunden pälsvård. Då rasen inte fäller samt naturligt kräver regelbunden pälsvård är en Bichon Frisé en typiskt allergivänlig hund!

Allergischampo för hundar

3. LABRADOODLE

allergivänliga hundraser

Labradoodle, en korsning mellan labrador och pudel. Räknas inte som en egen ras ännu, men blir allt mer populär här hemma i Sverige. Labradoodles sägs härstamma från Australien där tanken var att man skulle avla fram ledarhundar med en labradors mentalitet och en pudels päls. På så vis kunde dessa ledarhundar användas även i familjer där någon var pälsallergiker, smart va? Detta bygger grunden för en perfekt allergivänlig hund!

4. POMERANIAN

Allergivänlig hund

Pomeranian, eller dvärgspets som de också kallas, kommer från det tysk-polska området Pommern. Pomeranians är aktiva och glada små hundar som älskar att stå i centrum för all uppmärksamhet. Då de är väldigt intelligenta så är det också lätt att träna dem tricks & lekar kan de inte få nog av. 

Allergitabletter

Last updated: 2024-04-21 06:09:15

5. YORKSHIRE TERRIER

Yorkshire terriern är en pigg, alert och orädd liten hund som blir max 3,2kg. Yorkien används framförallt som sällskapshund, men den gör inte bort sig på exempelvis en agilityplan om den får rätt träning. Då pälsen, som egentligen påminner mer om människorhår, är lång så bör man borsta igenom den en gång per dag. Tack vare sin speciella päls anses också Yorkien vara en allergivänlig hundras och tar därmed plats på vår lista över hundar som är bra för allergiker!

6. SHIH TZU

Shih Tzun är en liten familjehjund som älskar att mysa med sin familj och lämpar sig väl med andra hundar. Den kännetecknas av sitt långa hårsvall, som likt på Yorkien kräver en del pälsvård. Helst ska hunden badas en gång i veckan och borstas ännu oftare, men för en pälsallergiker är det bara bra ändå.

7. PUDEL

Allergivänlig hundras

Om man korsar en labrador med en pudel för att skapa en allergivänlig hund så förstår man nog att även Pudel är en allergivänlig hund! Pudeln finns i 4 storlekar, Toy-, Dvärg-, Mellan- och Storpudel och alla anses vara en renodlad sällskapshund. En Pudel vill alltid vara med där det händer och, tack vare sin intelligens, gör den också bra ifrån sig på agility. En suverän allroundhund helt enkelt!

8. ITALIENSK VINTHUND

Allergivänlig hund

Trots sitt namn tros den Italienska vinthunden härstamma från de egyptiska vinthundarna. Denna ras är den minsta rasen inom gruppen vinthundar med en mankhöjd på 32-38cm och en maxvikt på 5kg. Idag används rasen främst som sällskapshund i Sverige, men på andra håll i världen används den som en kapplöpningshund. Med sin korta sammetslikna päls är den Italienska Vinthunden ett bra val för allergiska hundägare.

9. BASENJI

Allergivänlig hund

Basenji, denna hundras som härstammar från Afrika och tros vara en av de äldsta hundraserna, skäller inte som en vanlig hund gör. Istället ger den ifrån sig ett läte som bäst kan beskrivas som en joddling eller ett däck som bromsas på asfalt, lite kul tycker vi! Basenji är i grunden en duktig jakthund, och används som sådan i Afrika, men i Sverige används rasen främst som sällskapshund. Pälsen är mycket kort och lättskött. Då rasen är väldigt renlig av sig så putsar den sig ofta, precis som en katt gör. Eftersom den är så renlig luktar en Basenji inte hund och kan då passa ypperligt som en allergivänlig hund.

10. SAMOJED

allergivänlig hund Samojed

En arktisk spetshund med ursprung i Sibirien. Denna hund är en typisk polarhund, väldigt uthållig och aktiv. Perfekt för den aktiva familjen eller den som vill ha en kompanjon i olika bruksgrenar. Då rasen kan vara envis och självständig är det viktigt att man som ägare vet vad som krävs för att träna en Samojed. Lyckas man med det så har man en kompis i både vått och torrt. Tack vare sin otroligt tjocka päls, som är enklare att sköta om än man kan tro, har Samojeder ett inbyggt kvalsterskydd. Superbra för hundälskare som är allergiska. Har ni tiden som krävs för en polarhund, varför inte en Samojed?

11. MALTESER

Allergivänlig hund

Precis som en Shih Tzu så kräver en malteser regelbunden pälsvård. Pälsen bör kammas och borstas varje dag för att hålla sig fin, men om ni gör det har ni en hund som anses allergivänlig. Annars är Maltesern en pigg och vaken hund som gillar att gå på promenader men även att ligga och gosa i knät.

12. AIREDALETERRIER

Airedaleterriern användes ursprungligen till jakt på utter och flodråttor. Idag används den mest som aktiv och uppskattad utställnings- och sällkskapshund. Behöver precis som Samojeden regelbunden fysisk och psykisk aktivering för att må bra. Airedaleterriern har en sträv dubbelpäls som bör kammas en gång i veckan med stålkam. Detta gör att Airedaleterriern inte samlar på sig smuts i pälsen och fäller lite. Dessutom är det inte en ras som dreglar särskilt mycket. Bra allergivänlig hund helt enkelt!

13. BEDLINGTONTERRIER

Bedlingtonterriern liknar ett får till utseende, mycket tack vare sin päls som ser ut som ull och känns mjuk och fräsch. Dessutom fäller hunden ingenting, superbra för att kunna räknas som en allergivänlig ras! Bedlingtonterriern älskar att röra på sig, att springa i full fart i skogen, hänga med på vandringar eller busa är det bästa som finns. Rasen passar dessutom väldigt väl som agilityhund.

14. AMERICAN INDIAN DOG

American indian dog allergivänlig

Denna ras ser nästan ut som en varg, är väldigt intelligent och har därför lätt för att lära sig saker. Inte särskilt vanlig här i Sverige, utan återfinns främst i USA. Kanske inte ett möjligt alternativ här alltså. Men i USA används den bland annat som räddningshund, terapihund och sällskapshund. Hundens päls anses vara hypoallergenisk, vilket är bra för pälsdjursallergiker, och fäller endast en gång per år på våren. Vill man ha en stor hund som liknar en varg är alltså American Indian Dog det givna valet!

15. BICHON HAVANAIS

Allergivänlig hund

Ytterligare en lite dvärghund tar en plats på vår lista över allergivänliga hundar. Inga jakt- eller vallinstinker men anses vara väldigt lättlärd och passar därför bra som sällskapshund. Till naturen är en Bichon Havanais tillgiven och glad, vill alltid vara till lags och kan nästan beskrivas som en liten clown. Pälsen kräver inte lika mycket pälsvård som andra småhundar då en Bichon Havanais inte behvöer klippas eller trimmas. Däremot måste pälsen kammas regelbundet och hunden bör få bara varannan vecka för att pälsen ska hållas ren. Tack vare sin päls är även denna hundras bra för allergiker. 

16. LAGOTTO ROMAGNOLO

allergivänlig hund Lagotto

Lagotton är en grävande tryffelhund som passar bra som sällskapshund. Den är aktiv och lättlärd oavsett om det gäller promenader, agility eller sök. Hunden beskrivs som väldigt tillgiven sin ägare och vänlig mot andra hundar. Pälsen är krullig med grov ytstruktur. Lagotton fäller, likt andra hundraser med krullig päls, väldigt lite. Därför äa Lagotton ett bra alternativ om ni söker en allergivänlig hundras.

17. IRLÄNDSK VATTENSPANIEL

Allergivänlig hundras

Ytterligare en hundras med krullig päls. Rasen anses vara en duktig vattenapportör och används ofta som en stötande/apporterande hund. Rasen är generellt väldigt lättlärd men kan kräva en kärleksfull fast hand och mycket tid för träning. Pälsen borstas och kammas en gång i veckan och hunden bör badas en gång i månaden. Tack vare sin krulliga päls är även den Irländska Vattenspanieln ett bra val för allergiker.

18. IRISH SOFTCOATED WHEATEN TERRIER

Allergivänlig hundras

Wheten terriern är en medelstor hund, mankhöjd ca 46cm för hanar och en vikt kring 20kg. Rasen beskrivs som tuff, livlig och självständig som kräver en ägare med pondus och envishet. Pälsen som ser unik ut kräver en del arbete då den bör kammas och badas regelbundet. Pälsen påminner dock mer om hår än vanlig hundpäls och därför anses rasen vara ypperlig som allergivänlig familjemedlem.

19. CHINESE CRESTED DOG

Allergivänlig hundras

Kommer både med päls och som naken hund, båda ska dock badas en gång i veckan. Den nakna ska badas för att hålla huden ren medan den pälsade bör badas för att undvika tovor. Rasen passar bra som sällskapshund då den är väldigt glad av sig och sällan ilsken. Både den nakna och pälsade versionen av rasen anses vara en bra allergivänlig hund.

20. XOLOITZCUINTLE/MEXIKANSK NAKENHUND

Ja, försök säga Xoloitzcuintle 3 gånger snabbt i följd… Denna hundras används idag dels som sällskapshund, men även inom utställning, agility och lydnad. Hunden bskrivs som intelligent, livlig och alert. Rasen saknar i princip päls, vilket också betyder att den kan passa bra som allergivänlig hund. Tänk bara på att skydde hundens hud på sommaren med solkräm och på vintern lär hunden behöva ett täcke.

21. KERRY BLUE TERRIER

Kerry Blue Terrier allergivänlig

Denna hundras har en lättskött päls som saknar underull och därför fäller den inte. Kerryn ska badas var 2-4:e vecka och efter badet ska hundens päls fönas. Tack vare dess lättskötta päls och det faktum att hunden inte fäller är en Kerry Blue Terrier ett väldigt bra alternativ om man letar efter en allergivänlig hund!

Vilken hund som passar dig kan variera!

De hundar vi skrivit om här anses alla i viss utsträckning vara allergivänliga hundraser. Dock finns det ingen perfekt hund för allergiker. Det kan till och med skilja i hur mycket du som allergiker känner av din allergi mellan olika hundar inom samma ras och samma kull. Därför är det viktigt att du som är allergiker själv testar dig fram till vilken hund som passar dig. Denna lista är endast avsedd som en generell guide. 

Hjälpmedel för att lindra hundallergi

Har du bestämt dig för att en hund SKA du ha trots att du har hundallergi så finns det faktiskt vissa hjälpmedel för att lindra dina besvär.

Du kan exempelvis äta antihistaminer som exempelvis desloratadin. Jag är själv allergisk mot björkpollen och genom det känner jag också av hundar. Det får dock inte stå i vägen för mig och därför äter jag allergitabletter varannan dag. Mitt tips är att köpa allergitabletter som kallas “Desloratadin”, det är en antihistamin precis som vanliga allergitabletter men man blir inte trött av dem vilket man kan bli av vanliga “loratadin” tabletter.

Det finns också speciella hundschampon som skall minska allergenerna som avges i hundens hud och päls. Personligen duschar jag min hund ca 1 gång per vecka med detta schampo. Regelbunden duschning av hunden med schampot kombinerat med att jag äter allergitabletter gör att jag aldrig har allergiska besvär längre. Slarvar jag dock med att duscha hunden eller glömmer äta mina tabletter så kommer snuvan som ett brev på posten.

Med det sagt, även om du är hundallergiker så finns det möjlighet att ha en hund ändå om du verkligen vill. Jag länkar till allergitabletterna samt allergischampot som jag brukar använda.

Hoppas denna lista med 21 allergivänliga hundraser hjälpt er litegrann och att ni hittar en hund som passar er.

Lycka till!

Läs även

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Allergivänlig hund? Här är de 10 sötaste! - Yepstrs blogg

Leave a Reply