Vilka hundraser har blåa tungor?

Hund med blå tunga

Det finns äver 400 hundraser i världen, alla med sina utmärkande drag och egenheter. Oftast har hundar en röd/rosa ton på sina tungor, precis som vi människor, men ibland är så inte fallet. Det finns faktiskt hundar med blå tunga. Detta väldigt unika utseende återfinns oftast hos hundraserna Chow Chow eller Shar Pei, även om vissa andra hundraser kan uppvisa blåa, lila eller svarta pigmentförändringar på sin annars rosa tunga.

Varför finns det hundar med blåa tungor?

En hund med blå tunga är ganska ovanligt om man ser till alla raser. Det är egentligen bara Chow Chow, Eurasier och Shar Pei som naturligt kan ha en helt blå tunga.  Därför är det viktigt att man inte blandar ihop hundar med naturligt blå tunga och hundar som utvecklat blåa/mörka prickar som följd av sjukdom eller liknande. Om du har en hund som inte annars ska ha blå tunga bör du omedelbart uppsöka närmsta veterinär för att få det undersökt. Hitta närmaste veterinärklinik här.

Det finns många myter och teorier kring hundar med blå tunga. Forskare har inte kunnat enas om exakt varför vissa hundraser har en naturligt blå tunga. Vissa teorier menar att blåa tungor hos hundar är resultatet av en genetisk mutation som ger upphov till högre doser av melanin vilket ger upphov till en mörkare färgton på tungan. Det är dock inte helt klarlagt varför det finns hundar med blå tungor.

Hundraser med blå tunga

Chow chow

Kanske den mest kända hundrasen med blå tunga, tänker du på en hund med blå tunga är det säkert Chow chowen du tänker på. Detta är ursprungligen en kinesisk hundras och anses faktiskt vara en av världens äldsta hundraser då det omnämns i texter skrivna för 2000 år sedan. Rasen var främst var mans hund och användes till jakt, drag, klövjning och vakt. Den användes också för att vakta templen i Kina. Ordet chow är pidginengelska och betyder mat och syftar på att en chow chow ibland även hamnade på matbordet. De första exemplaren av Chow Chow kom till europa under 1700-talet och i slutet av 1800-talet inleddes ett avelsarbete i England. Idag används dock Chow Chowen främst som sällskapshund.

Chow Chowen är en väldigt stolt och självständig hund med ett lejonlikt utseende med sin stora man. Svansen bärs över ryggen och hundens hållning ska utstråla självsäkerhet. Chow Chowen är kvadratiskt byggd med en mankhöjd kring 45-55 cm och pälsen finns i två versione,: lång eller kort päls. Pälsens färg skall vara enfärgad i svart, blå, röd, fawn eller creme. Chow Chowen och Shar Peien tros härstamma från samma urhundsras vilket kan förklara varför de är de enda hundraserna där helt blå tunga inte är ovanligt. 

Chow chow är en lugn, stabil och tystlåten ras. Hunden kan anses vara självständig och reserverad där det inte ligger i dennes natur att lyda sin ägares minsta vink. Då hunden kan vara lite reserverad och ogärna står i centrum är det viktigt att valpar socialtränas från tidig ålder för att undvika eventuella problematiska beteenden vid vuxen ålder. 

För mer information om Chow Chow – se SKK:s hemsida här.

Chow Chow

Shar Pei

Denna hundras känner man enkelt igen tack vare de lösa hudvecken och hundens typiska bistra uppsyn. Shar Pei tros härstamma från Chow chowen vilket skulle förklara varför också Shar Pei är en hund med blå tunga. Även denna hundras kommer från kina där den föddes upp av kinesiska bönder som använde hundarna för att vakta hem och ägor och hjälpa till vid jakt på bland annat vildsvin. Idag fungerar de dock främst som sällskapshundar.

Shar Pei är en kompakt, medelstor hund med en mankhöjd kring 44-51 cm och en vikt om 20-22 kg. Hunden hud sitter löst på kroppen och därmed bildas stora veck. Annars är pälsen kort, hård som borst och står rakt ut från kroppen. Shar Pei betyder “sandhund” vilket troligen syftar till hundens pälsstruktur som påminner om sand. 

Denna hundras är väldigt hemkär, lojal och trogen sin familj. Rasen kan därför vara något reserverad mot främlingar vilket gör att socialträning bör påbörjas så fort som möjligt. I övrigt är hunden väldigt lojal, lekfull och aktiv även om hunden ibland kan vara envis. 

För mer information om Shar Pei – se SKK:s hemsida här!

Shar Pei
About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

4 Comments

  1. ” Det är egentligen bara Chow Chow och Shar Pei som naturligt kan ha en helt blå tunga.”

    Det är stämmer inte, även Eurasiern kan ha helt blå tunga naturligt!

  2. Hej!
    Jag har en blandras schäfer/rottweiler med en halv rosa/blå tunga. Förra ägaren insisterar på att han bars har dessa två raser i flera led bakåt. Jag tycker han är supercharmig när han gäspar. Någon som vet om dessa raser kan ha blå tunga..?

Leave a Reply