Cykelkorg till hund – Bäst i test 2024

Portrait of a beautiful young woman riding a bicycle with the Maltese puddle in the basket.

 Att cykla med hund i cykelkorg ska vara både smidigt och säkert. Innan du köper en hundcykelkorg måste du se till att det blir både bekvämt, för både dig och hunden. Om man aldrig har köpt en cykelkorg till hund innan kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter. Vi hjälper dig att hitta rätt modell genom att lyfta fram viktiga parametrar som är bra att ta hänsyn till.

1. Trixie cykelkorg Front med nät

Denna cykelkorg från Trixie är ett perfekt val när man ser till säkerhet, smidighet och komfort, men även baserat på övriga funktioner och genomgående positiva kundomdömen. Korgen går lätt att fästa med ett snabblås på cykeln, oavsett om du vill ha modellen som man fäster på styret eller modellen som man fäster på pakethållaren. Trixie cykelkorg med nät är smidig att stänga samtidigt som hunden kan se ut och få frisk luft (eftersom nätet är tunt). Utöver detta kan man även använda cykelkorgen som en hundväska då den har ett handtag upptill.

Egenskaper

 • För styre eller pakethållare
 • Lätt att ta på och av
 • Skydd: nät & koppel
 • Handtag
 • Kan användas som hundväska
 • 6 kg maxlast

2. Trixie On Tour de Luxe

Cykelkorgen ”On Tour De Luxe” från Trixie är otroligt bekväm för din hund eftersom den är vadderad. Utöver det är den mycket smidig att ta med sig, då den är lätt att fästa på cykelns styre och har ett axelband. Även om den ser ut som en väska och kan misstas för att vara mjuk, så är den inte det eftersom den har en hård ram och är gjord av tålig nylon. Cykelkorgen passar bra för den som gärna cyklar året om. Detta då den har sömmar i reflex, som håller både dig och din hund säkra.

Egenskaper

 • För styre
 • Lätt att ta på och av
 • Skydd: koppel
 • Axelrem
 • Kan användas som en hundväska
 • Fickor för förvaring
 • 7 kg maxlast

Här kan du köpa hundcykelkorgen

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

3. Trixie cykelkorg med galler

Trixie cykelkorg med galler passar dig som vill, eller bara kan, ha din hundcykelkorg på pakethållaren. Denna cykelkorg är smidig att ta på och av från pakethållaren. Korgen är gjord i vide men i botten finns det en mjuk kudde som gör det bekvämt för hunden. Det finns en modell med maxvikten 8 kg och en modell med maxvikten 12 kg. Det enda som kan vara lite klurigt med denna hundcykelkorg är att det kan vara svårt att få den att passa på bredare pakethållare.

Egenskaper

 • För pakethållare
 • Lätt att ta på och av
 • Skydd: koppel
 • 8 kg maxlast

Här kan du köpa hundcykelkorgen

4. Karlie cykelkorg Brun pil

Denna hundcykelkorg från Karlie är tillverkad i pil och passar för djur upp till 8 kg och fästes på styret. Utöver det är den snyggt designad och säker med tanke på att den har galler som fästes med remmar. 

Egenskaper

 • För styre
 • Lätt att ta på och av
 • Skydd: galler
 • 8 kg maxlast

Här kan du köpa hundcykelkorgen

Tips gällande cykelkorg för hund

Säkerhet

Se till att hundcykelkorgen sitter säkert, så den inte faller av eller vacklar. Utöver det är korgens höjd relevant så att hunden inte ska kunna hoppa ut. Det är bra om det finns någon form av skydd, exempelvis ett galler, nät eller koppel som håller fast hunden. Fäst kopplet i hundens sele och inte runt halsen, annars kan hunden kvävas. Ha även koll på korgens maxvikt och hundens vikt.

Komfort

Det är viktigt att se till att hunden tycker det är bekvämt i korgen. Många hundar ogillar en hård, ojämn och hålig yta som gör att hunden känner att den inte har bra grepp. En rädsla för att falla igenom kan då infinna sig hos hunden. Med detta sagt brukar fodrade och fluffiga korgar vara populära, om hundarna själva får välja.

Tak/skydd

Beroende på hur mycket och ofta du har tänkt att cykla med din hund kan det vara värt att investera i en cykelkorg som klarar av olika väderförhållanden. Det är inte bara bra med tak och skydd när det är blåsigt och regnigt, utan även när det är stark sol. Det man behöver tänka på om man är intresserad av hundcykelkorg med tak är att det är bra om taket är tillräckligt högt så att hunden kan sitta upp ordentligt.

Adaptionsförmåga

Se till att cykelkorgen passar på många olika cykelmodeller. Att kunna fästa en hundcykelkorg på olika sorters cyklar kan vara en bra funktion, om du skulle få för dig att investera i en ny cykel eller om du vill kunna låna ut cykelkorgen till andra familjemedlemmar.

Användningsområden

Om du vill ha mycket värde i din cykelkorg kan det vara bra att överväga en korg som kan användas inom fler områden. En del cykelkorgar kan även användas som hundbältestol, hundbärare eller hundsäng. Tänk bara på att det kan ta lite dit att montera upp och ner korgen. Men det är ett bra alternativ för den som kanske bara åker bil ibland.

Vanliga frågor om hundcykelkorg

Här besvarar vi vanliga frågor som rör hundcykelkorgar.

Varför är det värt att köpa en hundcykelkorg?

Vissa tycker det ser dumt ut att cykla med hund i cykelkorg, men tro inte för en sekund att hundar inte gillar att få vinden i ansiktet precis som vi människor. Dessutom är det smidigt att kunna ta med sig sin hund oavsett terräng eller hundens storlek och ork. Genom att införskaffa en hundcykelkorg får din hund följa med på många äventyr och härligheter.

Styre eller pakethållare?

Det beror först och främst på hundens vikt och storlek. Att ha cykelkorgen på styret fungerar bara för mindre hundar, då styret är känsligt för rörelser och tyngd. Men om du har en liten hund och är osäker på vad som passar bäst för er, beror det främst på hundens temperament.

Vilka funktioner är viktiga?

Det beror helt och hållet på dig, din hund och era behov. Om ni kommer använda cykelkorgen ofta, hur stor hunden är och vad syftet med cykelkorgen är. Här under har vi listat olika faktorer och funktioner som kan vara viktiga att tänka igenom innan man köper en hundcykelkorg.

 • Säkerhet – finns det koppel, nät eller galler?
 • Fickor – möjlighet att ta med leksaker och hundgodis?
 • Användningsområde – även använda som en hundväska?
 • Cykelkorgens positioner – på styret eller pakethållaren?

Vilka hundar passar cykelkorg för?

Många hundcykelkorgar passar bara för hundar som väger under 10–15 kg. Men med det sagt, finns det även korgar för större hundar. För större hundar kan det vara värt att investera i en hundcykelvagn.

Hur kan man träna hundar att sitta i cykelkorg?

Vissa hundar trivs i cykelkorgen direkt, andra behöver vänja sig lite innan. Om du har en hund som du misstänker kommer vara lite osäker eller obekväm har vi samlat några tips här. 

 1. Vänj din hund stegvis. Du kan börja med att låta hunden gå in i korgen hemma på egen hand, du kan lägga lite godis där inne om din hund inte går in självmant. Uppmana därefter hunden att sitta kvar och belöna med godis efteråt. Fortsätt så tills du känner att hunden är bekväm.
 2. Lyft därefter upp hunden medan den sitter i korgen, börja med att gå och fäst sedan korgen på cykeln. Led sedan cykeln medan hunden sitter inuti.
 3. Nu är det dags att testa att cykla, men börja lugnt och med korta sträckor. Öka sedan resorna succesivt och till sist även farten. Avsluta varje cykeltur med att belöna din hund.
About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply