Innehållsförteckning
En guide för ensamträning
Att lämna hunden ensam hemma är inte det lättaste, dels vill man ju ha med sin kära vän överallt men många hundar lider dessutom av separationsångest. Ofta märks detta genom att hunden börjar skälla och är orolig när ni lämnar hemmet. Därför är det väldigt viktigt att ensamträna hunden från en så tidig ålder som möjligt så hunden klarar att vara ensam hemma utan att vara orolig. Nedan kommer en guide för ensamträning av din hund på bästa vis!
Inlägget innehåller annonslänkar för FirstVet, Llyods Apotek & Meds
Ensamträning av hundar kräver tålamod
Det är viktigt att man som hundägare förstår att ensamträning av en hund tar tid. Hunden är i grunden ett flockdjur och det är därför onaturligt för hunden att vara ensam utan sin flock. Så länge man som hundägare är tålmodig finns det dock väldigt goda chanser att få en hund som klarar av att vara ensam hemma galant!
Börja träna direkt
Att ensamträna hunden tar tid och det kommer krävas tålamod av er som ägare. Det gäller att vara ihärdig och konsekvent. Ju mer du tränar desto bättre kommer det gå och då är det viktigt att ni börjar så fort som möjligt. Påbörja därför ensamträningen av hunden så fort ni får hem den och den känner sig hemmastadd hos er, oavsett om det är en valp eller en vuxen hund.
Ensamträna korta stunder och öka successivt
När ni börjar ensamträna hunden är det viktigt att detta sker under väldigt korta stunder. Till en början räcker det med bara 1-2 minuter ifrån hunden. Allt eftersom ensamträningen fortgår kan ni öka tiden som hunden är separerad från er i små steg.
Olika nivå av avskildhet
När man börjar ensamträna hunden är det viktigt att man börjar enkelt. Om hunden fortfarande kan se och höra dig blir den inte lika orolig lika fort. Börja därför med att separera er från hunden med hjälp av något som hunden kan se genom, exempelvis ett galler i en dörröppning. Man kan med fördel prata med hunden för att den ska känna sig lugnare.
När den klarar av att vara ensam på andra sidan gallret kan ni testa lämna hunden i ett annat rum med dörren på glänt. När detta går bra övergår ni till helt stängd dörr mellan rummen. Sedan övergår ni till att gå ut genom ytterdörren och låta hunden vara kvar inomhus.
Eftersom hunden blir allt mer avskild och svårigheten är högre är det viktigt att ni anpassar tiden ni är borta. Hunden kanske klarar 20 minuter bakom ett galler men det betyder inte att hunden klarar 20 minuter ensam inomhus. Då är det bättre att ni börjar med korta perioder igen och jobbar er mot längre stunder. Som sagt, ensamträning sker i små steg och tålamod är allt!
Tänk på att förstärka hundens bra beteende
Att ensamträna sin hund är svårt. Det kommer komma stunder då hunden är väldigt ledsen och tittar på dig med sina hundögon. Det är dock viktigt att komma ihåg att vi vill förstärka hundens bra beteende, inte de dåliga.
Om hunden sätter eller lägger sig ner ska man berömma den antingen verbalt eller med en liten godisbit, ni vill ju gärna förstärka det positiva beteendet.
Börjar hunden dock skälla eller gnälla ska ni ignorera hunden. Det är viktigt att ni inte förstärker det negativa beteendet genom att komma tillbaka när den gnäller. Då lär sig hunden att ni kommer tillbaka när den skäller, helt tvärt emot det vi vill åstadkomma. Istället väntar ni på att hunden blir tyst igen innan ni går tillbaka.
Ni ska heller inte göra en stor grej av att ni kommer tillbaka. Hälsa inte på hunden och gör den upprymd då detta innebär att er separation blir uppmärksammad som något speciellt. Ni vill ju att detta blir en vardaglig grej där hunden knappt reflekterar över att den är själv hemma.
Begränsa ytan för din hund
Hundar har sina revir, ert hem blir hundens revir och med det kommer också ett behov av att vakta hemmet. En stressad hund kan ofta springa mellan hemmets alla rum för att undersöka om någon befinner sig där och stressar genom detta upp sig än mer.
Därför kan det vara en bra idé att begränsa ytan din hund kan vara på. Stäng dörren till några av era rum, så länge hunden har tillgång till mat och vatten samt en skön plats att ligga på räcker det för hunden. Detta medför att hunden slipper vakta hela hemmet och oroskänslorna minimeras.
Förbättra hundens förutsättningar
Vi vill ju att förutsättningarna för hunden skall vara de bästa därför är det en bra idé att ta en promenad med hunden innan ensamträningen påbörjas. På så vis får den göra sina behov samt har en chans för fysisk och mental stimulans.
Ni kan tänka er själva hur det vore om man var kissnödig men oförmögen att få kissa, det skulle göra den lugnaste av oss människor stressad. Det är exakt likadant för en hund. Se därför till att hunden är rastad.
Det är dock viktigt att hunden får tid att lugna ner sig efter promenaden. En hund som just promenerat har ju fått ta in väldigt många intryck och förhoppningsvis fått ge utlopp för sin energi. Självklart kommer det ta tid för hunden att lugna ner sig från detta uppjagade tillstånd. Därför är det viktigt att ni låter hunden lugna ner sig hemma innan ni ensamtränar.
Hundar behöver inte bara bli fysiskt trötta men även mentalt trötta. Låt hunden använda hjärnan lite, exempelvis genom att söka rätt på godis eller andra problemlösningsaktiviteter.
Hjälpmedel vid ensamträning
För vissa hundar är ensamträningen enklare än för andra. I vissa fall kan ensamträningen vara väldigt svår för en hund och oavsett hur mycket man tränar så klarar inte hunden av att vara ensam. Det kan finnas många orsaker till varför en hund har separationsångest, allt från vilken ras det är till händelser som skett i hundens liv innan den kommit till er.
Det är viktigt att ni inte tar detta personligt eller jämför er med hur andra hundar lyckas. Alla hundars förutsättningar är olika och därmed kommer vissa saker fungera olika bra eller dåligt. Så är det bara.
Med det sagt så finns det vissa hjälpmedel man kan använda sig av när man ensamtränar sin hund. Exempelvis lugnande preparat såsom Adaptil, Zylkene samt Anxitane (länkar till apoteket).
För information om vardera hjälpmedel klicka på länkarna ovan. Vi på Hundguiden har erfarenhet av Adaptil så vi har skrivit lite mer om det nedan.
Adaptil - ett hjälpmedel vid ensamträning
Vad är då Adaptil? Adaptil är tillverkat för att efterlikna feromonet DAP som utsöndras från tikens juverområde under digivningsperioden. Detta feromon får valpen att känna sig lugnm trygg och redo att utforska sin omgivning.
Då Adaptil efterliknar detta feromon återskapar det känslorna av en naturlig trygghet hos såväl valpar som vuxna hundar.
Halsbandet knäpps så det ligger mot hunden hud och utsöndrar därigenom feromonerna.
-
FirstVet
355,00 kr302,00 krSe pris -
VetZoo309,00 krSe pris
-
MEDS315,00 krSe pris
-
ZOO.se349,00 krSe pris
Det finns även Adaptil doftavgivare som sätts i ett eluttag.
Vi på Hundguiden har själva erfarenhet av Adaptil. En av våra hundar har vi adopterad från Irland där han hittades på gatan. Eftersom han redan blivit övergiven en gång hade han extrem separationsångest. Genom att använda ett Adaptil-halsband i kombination med konsekvent ensamträning lyckades vi ensamträna honom på 3 månader. Därför kan vi starkt rekommendera att testa Adaptil för er som känner att ensamträningen är svår.
Viktigt att poängtera dock, många men inte alla hundar känner av de positiva effekterna av Adaptil och det ersätter inte ensamträning. Adaptil skall endast ses som ett möjligt komplement till konsekvent ensamträning.
-
FirstVet
355,00 kr302,00 krSe pris -
MEDS329,00 krSe pris
-
ZOO.se349,00 krSe pris
-
VetZoo359,00 krSe pris
Avslutande tankar
Att ensamträna en hund tar tid och kräver mycket tålamod. Alla hundars förutsättningar är olika och det är viktigt att jämföra framstegen med sig själv och inte med andras hundar. Så länge ni ensamtränar kontinuerligt och konsekvent finns det goda chanser för att er hund kommer klara sig ensam hemma utan problem. Förhoppningsvis har ni läst vår guide och funnit något som kan hjälpa er med ensamträningen.
Vill du veta mer om hur länge hunden får vara ensam hemma läs denna information från Jordbruksverket.
Hej! Vi har en tik på 2 år som kom till oss när hon var 10 månader. Hon har bott på en dogpound. Har varit rumsren ett tag men har helt plötsligt börjat kissa och bajsa på natten. Men bara på natten. Inte när vi lämnar henne själv på dagtid. Inga fysiska fel på henne. Vad gör vi åt det?
Tack för en givande artikel, jag har tagit till mig av era råd och det har hjälp mig att få min staffe lugnare när han är hemma. MVH Mange