
Bästa hundselen 2021 – Köpguide av selar för hundar!

Utbudet av hundselar har ökat markant på senare tid och ibland kan det vara svårt som hundägare att veta vilken hundsele som är bäst. Därför har jag själv testat ett tjugotal av de mest sålda och omskrivna hundselarna på min hund i syfte att krona “Bästa hundselen 2021”.
Efter att ha testat alla hundselar på min tålmodige hund tycker jag att den bästa hundselen är Ruffwear Front Range Harness!
Inlägget innehåller annoslänkar från VetZoo, Dogman, Petster och Doggie.se
Ruffwear Front Range Harness är en mycket allsidig och bekväm hundsele där användarvänligheten också är hög. Selen har 4 punkter, 2 vid halsen och 2 längre bak på ryggen, där man kan justera för att uppnå optimal passform på hunden. Hundselen har också väldigt mycket vaddering på både rygg- och magstycke vilket ska ge ökad komfort för hunden. Utifrån bilderna kanske denna hundsele ser tjock och tung ut, men jag fann Ruffwears hundesele väldigt lätt och inte alls så där klumpig som andra välvadderade hundselar kan vara. Faktum är att en sele i storleken medium, dvs den storleken jag till slut köpte åt min hund, endast väger just över 200 gram.
Här kan ni se Ruffwears officiella storleksguide, mitt råd är att ni litar på den.
Även om ni har en hund som kanske i vanliga fall ska ha en Large på sin hundsele, men enligt Ruffwear ska ha en Medium, lita då på Ruffwear och köp en medium
Som jag tidigare skrivit i min guide för bästa antidragselen, så är en hundseles passform otroligt viktig. Kortfattat: Selen får inte förhindra hundens naturliga rörelser och inte heller får den ge upphov till skav. Det gör inte Ruffwear Front Range Harness.
Överlag kan jag med säkerhet säga att Ruffwear är den absolut bästa hundselen jag testade och också den jag själv behöll efter testet för denna artikel.
Fördelar
Nackdelar
Letar man en riktigt stabil hundsele så bör man absolut kika på Ruffwear Web Master. JAg anser den faktiskt vara nästa bästa hundselen! Den stora fördelen med Ruffwear Web Master är att det är en hundsele som hunden inte kan backa ur. Tack vare den tredje remmen som går bakom hundens bröstkorg är det omöjligt för hunden att backa ur sin hundsele. Därför kan denna hundsele vara ett bra alternativ för hundar som brukar ogilla att använda en sele eller som är rymningsbenägna.
Fördelar
Nackdelar
Det roliga med Hurttas hundselar är att de kommer i så otroligt många fina färger. Annars brukar hundselar oftast vara svarta och grå men här har Hurtta gått all in färg! Hundselen från Hurtta har vadderade rygg- samt bröststycken. De kan även justeras kring både hals och bröst för att säkerställa perfekt passform. Dessutom har selen ett handtag på ryggen, så ifall du behöver lyfta hunden kan du göra det utan problem! Överlag är detta en riktigt bra hundsele till ett slagkraftigt pris!
Fördelar
Nackdelar
Jag har tidigare skrivit om antidragselar för hundar. Den gången hade jag tyvärr inte möjlighet att testa VGW Extension, men det har jag gjort denna gång. VGW Extension är den bästa hundselen ifall ni har en hund som brukar dra i kopplet. VGW-selen har ett koppelfäste framtill vilket motverkar drag i kopplet. Med sin minimalistiska design är den lätt att trä på hunden och hundar som annars ogillar selar brukar ha lättare för VGW-selen.
Denna sele är främst riktad till hundar som drar i kopplet, därför har selen ett fäste för kopplet framtill på bröstet som alltid ska användas. Tillverkaren rekommenderar ej att man fäster kopplet på ryggen då detta kan medföra att selen glider upp och trycker mot hundens hals. Med det sagt, har du en hund som drar i kopplet en hel del ska du absolut köpa en VGW Extension!
Fördelar
Nackdelar
Kolla VetZoos storleksguide för en generell bild av vilken storlek på sin VGW Extension din hund lär behöva.
En enkel hundsele från Kennel Equip. Med sin enkla design med hållbara remmar och ett vadderat bröststycke i neopren säkerställs det att selen sitter som ett smäck. Denna hundsele har faktiskt 3 fästpunkter, en på ryggen samt två stycken på bröstet. Därför kan denna hundsele faktiskt användas som en antidragsele vid behov. Letar man en enklare hundsele för ett riktigt svårslaget pris (249kr) så är det absolut denna sele man ska ha!
Fördelar
Nackdelar
För att kunna skriva en artikel där jag tipsar om de bästa hundselarna är det såklart viktigt att jag faktiskt vet vad jag snackar om. Därför beställde, eller lånade, jag ett tjugotal hundselar och testade dem på min egna hund, en (väldigt tålmodig) Staffordshire Bullterrier. Jag testade varje sele under minst en dag, vilket innebär ca 4-5 promenader. Utifrån detta valde jag ut de hundselar som jag ansåg vara bäst utifrån bland annat passform, funktion och pris. Dessa testade jag ytterligare några dagar. Sedan kollade jag även andras upplevelser av selarna och läste recensioner online. Sammantaget anser jag att detta gav mig en väldigt bra bild av vad som är bra eller mindre bra och känner mig därför väldigt säker i att alla hundselarna på denna lista är riktigt bra!
Precis som med människor är hundens hals och nacke bland det känsligaste på hela kroppen. Eventuella tryck, ryck och hugg kan orsaka stora skador på hundens hals om hunden har halsband på sig. Därför är det också viktigt att man gör allt i sin makt för att minimera risken för skador som annars kan uppstå på halsområdet. Att använda halsband på hundar är förenat med skador och ur det hänseendet är en hundsele betydligt skonsammare för hundens kropp. Hundselar fördelar trycket som uppstår när hunden drar över hundens axlar och bog istället för halsen. Dessutom finns det specialdesignade hundselar som motverkar drag och ryck i kopplet, exempelvis VGW Extension som vi skrivit om tidigare.
Här kan du läsa lite om de sorters skador som är förenade med användningen av halsband på hundar. Vill ni läsa mer om de skador som kan uppstå när man använder halsband på hundar tycker jag att ni bör läsa denna artikel, den är väldigt informativ: https://dogmantics.com/is-it-harmful-to-attach-a-leash-to-your-dogs-neck-2/
När en hund drar hårt i kopplet, eller om man själv rycker i kopplet, och hunden har ett halsband så utsätts hundens nackkotor, muskler och luftstrupe för krafter som kan föranleda svåra skador. Exempel på skador som kan uppstå är interna blödningar, whiplash, huvudvärk, skador på luftstrupe och andra interna frakturer. I en studie av Anders Hallgren (1992) där han undersökte 400 hundar fann han att 25% av dem hade nackproblem, dvs 100 hundar. Av dessa 100 hundar hade 91 stycken problem som kunde härledas till ryck i kopplet eller att hunden tillåtits dra i kopplet under längre perioder.
Om hunden drar i kopplet kan trycket från halsbandet också skapa ett tryck i öron och ögon. Studier har visat att ögontrycket hos hundar som drog i kopplet ökade kraftigt jämfört med när hunden inte drog i kopplet. Använde hunden en sele så kunde forskarna inte identifiera något ökat tryck i ögonen. Denna sorts ögontryck är farligt, i synnerhet för hundar som redan har befintliga ögonsjukdomar, så som galukom, eller väldigt utstående ögon. VIll ni läsa mer kan jag rekommendera studien “Effects of the application of neck pressure by a collar or harness on intracular pressure in dogs” av Bentley m.fl.
Jag fick en fråga av min vän Valther från valther.se, som har två Beaglar, om hur man bör tänka på när man köper en hundsele.
För det första ska du se till att din hund har rätt storlek på hundselen. En sele som är för stor kommer hunden kunna ta sig ur och kan också ge skav om den trycker mot hundens hud på fel sätt. En för liten hundsele kommer hämma hundens naturliga rörelser och kan ge skador på kroppen både invärtes och utvärtes. För att hitta rätt storlek på hundselen är det bra om du mäter din hund.
Se videon från VetZoo för att se hur man bäst mäter en hund. Ofta har tillverkarna av hundselar officiella storleksguider, dessa ger en bra uppfattning om vilken storlek på hundselen som passar din hund.
Tips: Se regelbundet till att hundselen fortfarande passar. Precis som en människas kan hundens kropp genomgå stora förändringar, särskilt när de är unga. Se därför till att regelbundet kolla så hundselen fortfarande passar bra.
Bröstomkretsen mäter du runt hundens bröstkorg, bakom frambenen, där den är som störst. Oftast brukar detta innebära att man mäter ca 5-7 cm bakom frambenen på hunden, men detta kan variera mellan olika raser. Hundselens bakersta del ska absolut inte gå längre än vad bröstbenet är långt då detta annars medför risk att selen börjar trycka på hundens inre organ.
Vissa hundar har mycket skinn runt halsen och därför är det viktigt att ni lyfter upp skinnet när ni provar hundselen. Annars finns det en risk för att man köper en sele som är för stor i halsen vilket leder till felbelastning när hunden drar.
Undersök så hundselen inte skaver vid armbågen. En sele som sitter för hårt vid hundens armbåge kommer troligtvis ge skavsår i armhålan vilket gör det obekvämt för hunden att föra sitt framben bakåt när den går. Om hunden börjar ta kortare steg är det ett tecken på att hundselen sitter för hårt.
Om hundselen sitter för hårt om bogbladen på hunden kommer hundens rörelsefrihet bli hämmad vilket leder till att hunden får stela muskler. Detta märker du om hunden rör sig ”stöttigt” och trippar med frambenen.
Beroende på vilken hundras du har kommer olika sorters selar vara bättre eller sämre lämpade för din hund. Därför är det viktigt att du själv testar hundselen på din hund hemma innan du går på promenad, på så vis gör det inget om hunden lyckas ta sig ur selen och hundar som är ängsliga har gott om tid att vänja sig vid selen innan det är dags att gå ut.
Letar man en hundsele för promenader kan det vara lämpligt att leta en hundsele som är enkel att trä på/av hunden eftersom detta lär göras minst 3-4 gånger per dag. Dessutom är det viktigt att selen sitter bra och hunden tycker det är okej att bära den. Från listan ovan skulle jag säga att selarna Ruffwear Front Range Harness (länk) och Hurtta Weekend Warrior (länk) är väldigt bra alternativ. Båda är enkla att sätta på/ta av hunden och passformen är superb.
Om hunden uppmuntras att dra i selen, exempelvis om man åker skidor bakom eller om man joggar/löper, så är det viktigt att man har en dragsele. En dragsele har koppelfästet längre bak på ryggen jämfört med en vanlig hundsele. Detta tillåter hunden att dra framåt och samtidigt behålla en låg tyndgpunkt. Detta säkerställer att hunden bara drar med axlarna och bröstet, inte med halsen. Jag har själv en dragsele från Non-Stop Dogwear (länk) som jag är supernöjd med. När du letar en dragsele är det viktigt att selen inte är för lång på hunden samt att hundens främre kroppsdelar får plats i selen utan att det naturliga rörelsemönstret hämmas.
Om man letar en hundsele för små hundar så är det vissa saker man bör fundera lite extra på. Generellt sett brukar små hundar inte kunna dra i kopplet med någon större kraft. Däremot finns det större risk att en liten hund lyckas ta med fäste på bröstet. På denna lista skulle exempelvis Ruffwear Web Master (länk) med sin extra rem bakom bröstet lämpa sig väl.
Har man däremot en stor hund så är krafterna som hunden drar i kopplet självklart större. Har man en hund som regelbundet drar i kopplet kan det vara en bra idé att köpa en hundsele som motverkar drag, exempelvis VGW Extension (länk) som vi listat ovan, och ger dig som hundägare ökad kontroll. Det är också nu än viktigare att selen inte trycker på hundens kropp, i synnerhet på hundens hals/nacke. En hundsele med vaddering kan därför vara fördelaktig.
Det finns som sagt otroligt många hundselar på marknaden idag, jag har testat ett tjugotal av dem och anser personligen att Ruffwear Front Range Harness är bästa hundselen. Däremot måste jag säga att alla hundselar på denna lista är otroligt bra och ärligt talat hade jag kunnat tänka mig använda dem allihop på min hund.
Om hundsele är något för dig kan bara du svara på. Hundselar är betydligt skonsammare för hundens kropp, i synnerhet om hunden har en tendens att dra i kopplet eller om det brukar uppstå ryck i kopplet. Har du däremot en hund som aldrig drar i kopplet kanske det är smidigare med ett hundhalsband, det vet du bäst. Personligen har jag en hund som aldrig brukar dra i kopplet, på så vis har jag tur, men jag vet att allt kan hända och skulle han eller jag råka rycka i kopplet så är det ingen fara eftersom han har en hundsele på sig.
Men letar du efter bästa hundselen tycker jag absolut att du kan kika på någon av selarna jag skriver om i min lista!
Copyright © 2021 | WordPress-tema av MH Themes
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Lämna ett svar