Bästa hundselen 2024 – Köpguide av selar för hundar!

Bästa hundselen

Utbudet av hundselar har ökat markant på senare tid och ibland kan det vara svårt som hundägare att veta vilken hundsele som är bäst. Därför har jag själv testat ett tjugotal av de mest sålda och omskrivna hundselarna på min hund i syfte att krona “Bästa hundselen”. 

Efter att ha testat alla hundselar på min tålmodige hund tycker jag att den bästa selen till hund är Ruffwear Front Range Harness! Läs vårt hundsele bäst-i-test och hitta ett som passar din hund. Du får även tips på hur du vet om hundselet passar din hund eller inte. 

Inlägget innehåller annoslänkar från VetZoo, Dogman, Petster och Doggie.se

1. Ruffwear Front Range Harness

Ruffwear Front Range Harness är en mycket allsidig och bekväm hundsele där användarvänligheten också är hög. Selen har 4 punkter, 2 vid halsen och 2 längre bak på ryggen, där man kan justera för att uppnå optimal passform på hunden. Hundselen har också väldigt mycket vaddering på både rygg- och magstycke vilket ska ge ökad komfort för hunden. Utifrån bilderna kanske denna hundsele ser tjock och tung ut, men jag fann Ruffwears hundesele väldigt lätt och inte alls så där klumpig som andra välvadderade hundselar kan vara. Faktum är att en sele i storleken medium, dvs den storleken jag till slut köpte åt min hund, endast väger just över 200 gram.

Här kan ni se Ruffwears officiella storleksguide,

Även om ni har en hund som kanske i vanliga fall ska ha en Large på sin hundsele, men enligt Ruffwear ska ha en Medium, lita då på Ruffwear och köp en medium.

Som jag tidigare skrivit i min guide för bästa antidragselen, så är en hundseles passform otroligt viktig. Kortfattat: Selen får inte förhindra hundens naturliga rörelser och inte heller får den ge upphov till skav. Det gör inte Ruffwear Front Range Harness.

Överlag kan jag med säkerhet säga att Ruffwear är den absolut bästa hundselen jag testade och också den jag själv behöll efter testet för denna artikel.

ruffwear storlekar

Fördelar

 • Har två fästen för koppel, dels en i metall på ryggstycket men även en på magstycket vid bröstkorgen. Därför kan selen även användas för de hundar som drar i kopplet!
 • Mycket vaddering – sitter bra på hunden och ger inte upphov till skav. Detta utan att upplevas “klumpig”.
 • Enkel att justera och trä på hunden – 4 spännen som kan justeras och fästen som snabbt kan klickas av eller på.
 • Finns i många olika färger.
 • Priset – Nu när jag skriver denna artikel kostar Ruffwears sele 499kr, i förhållande till vad man får pengarna är detta ett riktigt bra pris!
 • Hållbarhet – Visserligen har jag bara hunnit ha denna sele i 1 månad, men den har fått utstå mycket under denna tid och ser fortfarande ut som ny.
 • Tvättbar – hundar smutsar ner, skönt att selen är tvättbar i maskin.
 • Selen har en liten ficka där man kan förvara sina kontaktuppgifter ifall hunden skulle rymma, alternativt kan man ha en backup-bajspåse där ifall man glömt någon gång!
 • Hundselen har reflexer

Nackdelar

 • Fästet för kopplet på bröstet är inte gjort i metall, endast tyg. Visserligen är detta ett medvetet val av Ruffwear eftersom ett fäste i metall lättare sticker ut och således ökar risken för att fastna i något. Om detta faktiskt är en nackdel eller inte låter jag dig som läsare avgöra.
Gå till produktsida

2. Ruffwear Web Master

ruffwear web master

Letar man en riktigt stabil hundsele så bör man absolut kika på Ruffwear Web Master. Jag anser den faktiskt vara nästa bästa hundselen! Den stora fördelen med Ruffwear Web Master är att det är ett hundsele som hunden inte kan backa ur. Tack vare den tredje remmen som går bakom hundens bröstkorg är det omöjligt för hunden att backa ur sin hundsele. Därför kan denna hundsele vara ett bra alternativ för hundar som brukar ogilla att använda en sele eller som är rymningsbenägna.

Fördelar

 • Hunden kan inte backa ur hundselen
 • Kraftigt handtag ifall du behöver lyfta hunden
 • Vadderade remmar
 • Reflexer 
 • Kraftigt fäste för koppel
 • Många inställningsmöjligheter för passform
 • Två fästpunkter på ryggen, en längst bak på selen och en längre fram.
Web master

Nackdelar

 • Kan vara lite meckig att trä på hunden 
 • Selen saknar ett magstycke, därför utsätts hundens mage för tryck från remmarna när hunden blir lyft i handtaget. Om ni vet att ni lär behöva lyfta er hund en hel del så kan det vara bra att komplettera hundselen med extra vaddering för mage/bröst. Klicka på bilden nedan!
Extra vaddering hundsele
Klicka på bilden för att komma till produkten
Last updated: 2024-06-18 05:08:10

3. Hurtta Weekend Warrior

Hurtta hundsele

Det roliga med Hurttas hundselar är att de kommer i så otroligt många fina färger. Annars brukar hundselar oftast vara svarta och grå men här har Hurtta gått all in färg! Hundselen från Hurtta har vadderade rygg- samt bröststycken. De kan även justeras kring både hals och bröst för att säkerställa perfekt passform. Dessutom har selen ett handtag på ryggen, så ifall du behöver lyfta hunden kan du göra det utan problem! Överlag är detta en riktigt bra hundsele till ett slagkraftigt pris!

Fördelar

 • Vadderat rygg- samt bröststycke – skönt för hunden!
 • Många justeringsmöjligheter
 • Handtag på ryggen
 • Reflexer gör att hunden syns i alla lägen
 • Många olika färger – välj en färg som passar dig och din stil!
 • Bra pris – en högkvalitativ hundsele för ett riktigt bra pris!

Nackdelar

 • Inget koppelfäste på bröstet
bästa hundselen
weekend warrior hundsele
Glada hundar med sina Hurttaselar - Klicka på bilden för att komma till produkten

4. VGW Extension

VGW Extension

Jag har tidigare skrivit om antidragselar för hundar. Den gången hade jag tyvärr inte möjlighet att testa VGW Extension, men det har jag gjort denna gång. VGW Extension är den bästa hundselen ifall ni har en hund som brukar dra i kopplet. VGW-selen har ett koppelfäste framtill vilket motverkar drag i kopplet. Med sin minimalistiska design är den lätt att trä på hunden och hundar som annars ogillar selar brukar ha lättare för VGW-selen. 

Denna sele är främst riktad till hundar som drar i kopplet, därför har selen ett fäste för kopplet framtill på bröstet som alltid ska användas. Tillverkaren rekommenderar ej att man fäster kopplet på ryggen då detta kan medföra att selen glider upp och trycker mot hundens hals. Med det sagt, har du en hund som drar i kopplet en hel del ska du absolut köpa en VGW Extension!

Fördelar

 • Motverkar att hunden drar i kopplet vid promenader
 • Minimalistisk design – Enkel att trä på hunden och hundar som ogillar större selar lär gilla denna.
 • Hög kvalité – Enkel minimalistisk design i kombination med hållbara material gör att selen inte lär gå sönder i första taget.
 • Den enkla och ergonomiska designen med stora öppningar för hals, ben och bröst gör att hundens naturliga rörelsemönster inte förhindras.
 • Selen kan byggas på med VGW Bälte Tracking vilket omvandlar selen till en spårsele – Se trackingbältet här

Nackdelar

 • Om hunden inte brukar dra i kopplet finns det bättre alternativ.
 • Inget fäste för kopplet på ryggen – Om kopplet fästs i ryggen riskerar selen att trycka mot halsen.
 • Ingen vaddering
VGW Extension storleksguide
Klicka på bilden för att komma till storleksguiden

Kolla VetZoos storleksguide för en generell bild av vilken storlek på sin VGW Extension din hund lär behöva.

5. Neewa Multi Harness

En fantastisk justerbar hundsele från Neewa. Den enkla designen med slitstarka remmar och en vadderad bröst- och nackdel gör att selen sitter som ett smäcke. Tack vare den perfekta passformen är selen idealisk för canicross, eller som promenad- och cykelsele. Om din hund befinner sig på gränsen mellan två selar rekommenderas den större.

Fördelar

 • Vadderad runt bröst och nacke
 • Rejält handtag på ryggen
 • Kan användas för canicross

Nackdelar

 • Inga reflexer inbyggt
Casual active hundsele

Så testade jag bästa selen för hund

För att kunna skriva en artikel där jag tipsar om de bästa selen för hund är det såklart viktigt att jag faktiskt vet vad jag snackar om. Därför beställde, eller lånade, jag ett tjugotal hundselar och testade dem på min egna hund, en (väldigt tålmodig) Staffordshire Bullterrier. Jag testade varje sele under minst en dag, vilket innebär ca 4-5 promenader. Utifrån detta valde jag ut de hundselar som jag ansåg vara bäst utifrån bland annat passform, funktion och pris. Dessa testade jag ytterligare några dagar. Sedan kollade jag även andras upplevelser av selarna och läste recensioner online. Sammantaget anser jag att detta gav mig en väldigt bra bild av vad som är bra eller mindre bra och känner mig därför väldigt säker i att alla hundselarna på denna lista är riktigt bra!

Därför är en hundsele bättre än hundhalsband

Precis som med människor är hundens hals och nacke bland det känsligaste på hela kroppen. Eventuella tryck, ryck och hugg kan orsaka stora skador på hundens hals om hunden har halsband på sig. Därför är det också viktigt att man gör allt i sin makt för att minimera risken för skador som annars kan uppstå på halsområdet. Att använda halsband på hundar är förenat med skador och ur det hänseendet är en hundsele betydligt skonsammare för hundens kropp. Hundselar fördelar trycket som uppstår när hunden drar över hundens axlar och bog istället för halsen. Dessutom finns det specialdesignade hundselar som motverkar drag och ryck i kopplet, exempelvis VGW Extension som vi skrivit om tidigare.

Skador som kan uppstå när man använder halsband på hunden

Här kan du läsa lite om de sorters skador som är förenade med användningen av halsband på hundar. Vill ni läsa mer  om de skador som kan uppstå när man använder halsband på hundar tycker jag att ni bör läsa denna artikel, den är väldigt informativ: https://dogmantics.com/is-it-harmful-to-attach-a-leash-to-your-dogs-neck-2/

Nackskador

När en hund drar hårt i kopplet, eller om man själv rycker i kopplet, och hunden har ett halsband så utsätts hundens nackkotor, muskler och luftstrupe för krafter som kan föranleda svåra skador. Exempel på skador som kan uppstå är interna blödningar, whiplash, huvudvärk, skador på luftstrupe och andra interna frakturer. I en studie av Anders Hallgren (1992) där han undersökte 400 hundar fann han att 25% av dem hade nackproblem, dvs 100 hundar. Av dessa 100 hundar hade 91 stycken problem som kunde härledas till ryck i kopplet eller att hunden tillåtits dra i kopplet under längre perioder.

Ögon- och öronskador

Om hunden drar i kopplet kan trycket från halsbandet också skapa ett tryck i öron och ögon. Studier har visat att ögontrycket hos hundar som drog i kopplet ökade kraftigt jämfört med när hunden inte drog i kopplet. Använde hunden en sele så kunde forskarna inte identifiera något ökat tryck i ögonen. Denna sorts ögontryck är farligt, i synnerhet för hundar som redan har befintliga ögonsjukdomar, så som galukom, eller väldigt utstående ögon. VIll ni läsa mer kan jag rekommendera studien “Effects of the application of neck pressure by a collar or harness on intracular pressure in dogs” av Bentley m.fl.

Hur ska vet man att hundselen passar?

Jag fick en fråga av min vän Valther från valther.se, som har två Beaglar, om hur man bör tänka på när man köper en hundsele. 

För det första ska du se till att din hund har rätt storlek på hundselen. En sele som är för stor kommer hunden kunna ta sig ur och kan också ge skav om den trycker mot hundens hud på fel sätt. En för liten hundsele kommer hämma hundens naturliga rörelser och kan ge skador på kroppen både invärtes och utvärtes. För att hitta rätt storlek på hundselen är det bra om du mäter din hund.

Se videon från VetZoo för att se hur man bäst mäter en hund. Ofta har tillverkarna av hundselar officiella storleksguider, dessa ger en bra uppfattning om vilken storlek på hundselen som passar din hund.

5 kriterier hundselen får uppfylla

Om hundselen uppfyller dessa 5 kriterier så vet du att du hittat en hundsele som passar:

 • Hunden har fri rörelse i bogbladet
 • Hundens rörelsefrihet i bogleden hämmas inte av selen
 • Hundens armbågar belastas inte fel och har fri rörlighet
 • Selen trycker inte på mjukdelar bakom hundens bröskorg
 • Selen trycker eller nyper inte om hundens hals

Tips: Se regelbundet till att hundselen fortfarande passar. Precis som en människas kan hundens kropp genomgå stora förändringar, särskilt när de är unga. Se därför till att regelbundet kolla så hundselen fortfarande passar bra.

Tecken på att hundselen inte passar

Bröstomkretsen mäter du runt hundens bröstkorg, bakom frambenen, där den är som störst. Oftast brukar detta innebära att man mäter ca 5-7 cm bakom frambenen på hunden, men detta kan variera mellan olika raser. Hundselens bakersta del ska absolut inte gå längre än vad bröstbenet är långt då detta annars medför risk att selen börjar trycka på hundens inre organ.

Vissa hundar har mycket skinn runt halsen och därför är det viktigt att ni lyfter upp skinnet när ni provar hundselen. Annars finns det en risk för att man köper en sele som är för stor i halsen vilket leder till felbelastning när hunden drar.

Undersök så hundselen inte skaver vid armbågen. En sele som sitter för hårt vid hundens armbåge kommer troligtvis ge skavsår i armhålan vilket gör det obekvämt för hunden att föra sitt framben bakåt när den går. Om hunden börjar ta kortare steg är det ett tecken på att hundselen sitter för hårt.

Om hundselen sitter för hårt om bogbladen på hunden kommer hundens rörelsefrihet bli hämmad vilket leder till att hunden får stela muskler. Detta märker du om hunden rör sig ”stöttigt” och trippar med frambenen.

Olika modeller kan vara bättre eller sämre

Beroende på vilken hundras du har kommer olika sorters selar vara bättre eller sämre lämpade för din hund. Därför är det viktigt att du själv testar hundselen på din hund hemma innan du går på promenad, på så vis gör det inget om hunden lyckas ta sig ur selen och hundar som är ängsliga har gott om tid att vänja sig vid selen innan det är dags att gå ut.

Hundsele för promenader

Letar man en hundsele för promenader kan det vara lämpligt att leta en hundsele som är enkel att trä på/av hunden eftersom detta lär göras minst 3-4 gånger per dag. Dessutom är det viktigt att selen sitter bra och hunden tycker det är okej att bära den. Från listan ovan skulle jag säga att selarna Ruffwear Front Range Harness (länk) och Hurtta Weekend Warrior (länk) är väldigt bra alternativ. Båda är enkla att sätta på/ta av hunden och passformen är superb.

Hundsele för skidåkning, cykling och löpning

Om hunden uppmuntras att dra i selen, exempelvis om man åker skidor bakom eller om man joggar/löper, så är det viktigt att man har en dragsele. En dragsele har koppelfästet längre bak på ryggen jämfört med en vanlig hundsele. Detta tillåter hunden att dra framåt och samtidigt behålla en låg tyndgpunkt. Detta säkerställer att hunden bara drar med axlarna och bröstet, inte med halsen. Jag har själv en dragsele från Non-Stop Dogwear (länk) som jag är supernöjd med. När du letar en dragsele är det viktigt att selen inte är för lång på hunden samt att hundens främre kroppsdelar får plats i selen utan att det naturliga rörelsemönstret hämmas.

Hundsele till liten hund och valp

Om man letar en hundsele för små hundar så är det vissa saker man bör fundera lite extra på. Generellt sett brukar små hundar inte kunna dra i kopplet med någon större kraft. Däremot finns det större risk att en liten hund lyckas ta med fäste på bröstet. På denna lista skulle exempelvis Ruffwear Web Master (länk)  med sin extra rem bakom bröstet lämpa sig väl. 

Hundsele till stor hund

Har man däremot en stor hund så är krafterna som hunden drar i kopplet självklart större. Har man en hund som regelbundet drar i kopplet kan det vara en bra idé att köpa en hundsele som motverkar drag, exempelvis VGW Extension (länk) som vi listat ovan, och ger dig som hundägare ökad kontroll. Det är också nu än viktigare att selen inte trycker på hundens kropp, i synnerhet på hundens hals/nacke. En hundsele med vaddering kan därför vara fördelaktig.

Sammanfattning bästa hundselen

Det finns som sagt otroligt många hundselar på marknaden idag, jag har testat ett tjugotal av dem och anser personligen att Ruffwear Front Range Harness är bästa hundselen. Däremot måste jag säga att alla hundselar på denna lista är otroligt bra och ärligt talat hade jag kunnat tänka mig använda dem allihop på min hund. 

Om hundsele är något för dig kan bara du svara på. Hundselar är betydligt skonsammare för hundens kropp, i synnerhet om hunden har en tendens att dra i kopplet eller om det brukar uppstå ryck i kopplet. Har du däremot en hund som aldrig drar i kopplet kanske det är smidigare med ett hundhalsband, det vet du bäst. Personligen har jag en hund som aldrig brukar dra i kopplet, på så vis har jag tur, men jag vet att allt kan hända och skulle han eller jag råka rycka i kopplet så är det ingen fara eftersom han har en hundsele på sig.

Men letar du efter bästa hundselen tycker jag absolut att du kan kika på någon av selarna jag skriver om i min lista!

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply