Bilbur till hund – Den bĂ€sta hundburen för bil 2020!

BÀsta bilburen för hund

Som hundÀgare vill man ha med sin hund sÄ ofta det bara gÄr och det betyder att hunden emellanÄt lÀr fÄ Äka med i bilen. NÀr man Äker bil med hund sÄ ska hunden, enligt lag, vara sÀkrad vid inbromsning. Antingen kan man sÀtta pÄ hunden en bilsele som spÀnns fast direkt i det ordinarie bilbÀltet eller sÄ kan man sÀtta hunden i en liten transportbur. Dessa metoder Àr vÀldigt effektiva och bra om man inte har hunden i bilen sÄdÀr superofta. Ska man dock ha hunden i bilen regelbundet föreslÄr vi att man har en ordentlig bilbur till hunden!

En sÀker bilbur för hund brukar oftast vara tillverkad i aluminium, stÄl eller annan metall och Àr sÄledes vÀldigt bra för hunden i den hÀndelse att ni mÄste bromsa eller rent utav krockar.
I en hundbur för bil sÄ sitter hunden sÀkert dÄ vovven löper en betydligt mindre risk att kastas omkring Àn om hunden suttit lös i bilen. Dessutom Àr det sÀkrare för er eftersom ni inte riskerar att fÄ en stor tung hund över er med potentiella personskador som följd. 

DÀrför listar jag hÀr den, enligt mig, bÀsta bilburen för hund! Jag listar ocksÄ 4 andra riktigt bra hundburar för bilen i olika prisklasser. Dessutom har jag skrivit ihop en informativ köpguide sÄ att du sjÀlv kan avgöra vilken som Àr den bÀsta bilburen för just dig och din hund!

BÀsta bilburen för hund!

1. Mim Variocage

Vill man ha den absolut sÀkraste och sÄledes, enligt mig, bÀsta bilburen för hund sÄ Àr det Mim Variocage man ska köpa! Denna svensktillverkade bilbur tar det till en helt ny nivÄ av sÀkerhet för bÄde hund samt övriga passagerare i bilen.

Bilburen har en inbyggd deformationszon, precis som en bil har, för att sÀkerstÀlla sÄ att buren upptar sÄ stor del av kraften som möjligt för att skydda bÄde hunden och passagerarna i baksÀtet maximalt. Bilburen har dessutom en nödlucka pÄ baksidan mot passagerarsÀtet ifall den frÀmre luckan skulle vara blockerad. SjÀlvfallet Àr en bilbur i denna prisklass skrammelfri ocksÄ!

Mim Variocage har dessutom en smart teleskopisk funktion som gör att du kan anpassa burens djup sÄ att den passar bÄde din hund samt i din bil pÄ bÀsta möjliga vis. Andra smarta och sÀkra funktioner Àr att bilburen har tvÄstegslÄs vilket förhindrar buren frÄn att öppnas vid en eventuell krock. Hundburen kan lÄsas sÄ att du kan lÄta bagaget vara öppet ifall hundarna behöver frisk luft utan att vara orolig för att burarna kan öppnas av obehöriga.

Variocage kommer antingen som enkelbur för en hund eller som dubbelbur ifall man har tvÄ hundar. Det finns dessutom olika modeller av Variocage, om man exempelvis har en tröskel i bagaget kan det vara bra med en Variocage Compact eller om man har en liten hund eller katt sÄ passar Variocage Minimax bÀttre.

Variocage Àr krocktestad för situationerna frontalkrock, pÄkörning bakifrÄn samt voltning. Testerna utfördes i enlighet med SPCT (Safe Pet Crash Test) och Variocage mottog dÀr den fick maximala poÀngen! Jag lÀgger in en video lÀngst ner i artikeln sÄ ni kan se hur testet genomfördes. 

Jag har sjÀlv köpt en Variocage frÄn Mimsafe Ät min Staffe. Med den i bagaget vet jag att min hund har de bÀsta förutsÀttningarna för att överleva en bilkrock och jag vet att slipper fÄ 25kg kompakt hund i nacken. Jag tycker Variocage Àr en billig livförsÀkring för oss bÄda och dÀrför rekommenderar jag alla hundÀgare som har hunden i bilen att kolla pÄ denna bilbur!

Jag köpte min Variocage hos Petster vilket var smidigt men jag ser att Àven VetZoo sÀljer denna bilbur nÄgot billigare. Dock Àr det en bestÀllningsvara hos VetZoo, nu nÀr jag skriver denna artikel, sÄ det tar nog lite lÀngre tid att fÄ hem den. Jag lÀnkar till bÄda butikerna sÄ fÄr du sjÀlv avgöra var du vill köpa den frÄn!

2. Artfex

NÀr man talar om en bilbur för hundar sÄ Àr det troligen en Artfex man ser framför sig. Denna, ocksÄ svensktillverkade, bilbur Àr nÄgot enklare i sin konstruktion om man jÀmför med exempelvis Variocage men trots detta Àr de vÀldigt sÀkra för bÄde dig och din hund. Artfex bilbur vann faktiskt Teknikens VÀrlds bilburstest och buren Àr dessutom godkÀnd i kombination med sÀkerhetsselen efter krocktest hos SP Statens tekniska forskningsinstitut. Du behöver alltsÄ inte vara orolig för att köpa en skrÀpbur!

NÄgot jag stör mig otroligt mycket pÄ nÀr jag kör Àr skramlande ljud, det slipper man med en Artfex bilbur. Artfex tillverkar nÀmligen produkter som inte skramlar och denna hundbur Àr inget undantag. Dessutom har buren försetts med en gasdÀmpare för luckan, som öppnas uppÄt, sÄ den inte smÀller igen nÀr man ska stÀnga.

Precis som med den nÄgot dyrare Variocage sÄ har Àven Artfex bilbur en nödlucka pÄ baksidan av buren och beroende pÄ vilken modell man köper sÄ kan man ibland Àven vÀlja vilken sida man ska ha hundburen pÄ i bagaget. Artfex har likt Variocage en lÄsbar lucka sÄ obehöriga inte kan öppna bilburen.

DÄ denna bilbur ÀndÄ kostar ca 1500-2000kr mindre Àn en Variocage sÄ fÄr man göra vissa avkall. Den har exempelvis inte samma sorts deformationszoner som Variocage har och den Àr inte justerbar i djupled. Kan man dock bortse frÄn detta sÄ Àr Artfex bilbur vÀldigt prisvÀrd. 

Om jag fÄr ge mig pÄ en liten gissning sÄ Àr nog Artfex den mest populÀra hundburen till bil hÀr i sverige. Letar ni efter en bra kombination av sÀkerhet till rimligt pris sÄ bör ni absolut kika pÄ Artfex bilbur!

3. 4Pets Ecocline

I samma prisklass som Artfex hittar vi 4Pets Ecocline. 4Pets Àr ett Schweiziskt företag som uteslutande fokuserar pÄ att tillverka vÀldigt sÀkra och prisvÀrda transportburar för hundar. Ecocline-serien frÄn 4Pets har skapats för att tillhandahÄlla en prisvÀrd bilbur som trots det bra priset klarar av alla krocktester den kan utsÀttas för.

Ecocline Ă€r krocktestad av TÜV vilket Ă€r en forkortning av Technischer Überwachungsverein (man förstĂ„r varför de mĂ„ste ha en förkortning) och kan liknas vid det svenska Statens tekniska forskningsinstitut. Precis som i sverige utsĂ€tts bilburar som testas av TÜV av rigorösa tester sĂ„ du kan vara lugn i att veta att denna hundbur Ă€r precis lika sĂ€ker som exempelvis svensktillverkade Artfex.

Men vad Ă€r dĂ„ 4Pets Ecocline för sorts bilbur? Ja det Ă€r en hundbur i aluminium med smarta funktioner sĂ„ som lĂ„s pĂ„ luckan. Luckan i sig öppnas Ă„t sidan. Även denna bilbur har en nödlucka pĂ„ baksidan av buren och sidorna samt hörnen pĂ„ buren Ă€r förstĂ€rkt med glasfiber. 

Dessutom Àr buren byggd för att vara skrammelfri. JÀtteskönt enligt mig i alla fall!

HĂ€r har ni en jĂ€ttebra bur till ett vĂ€ldigt bra pris. Testat av TÜV och dĂ€rmed vĂ€ldigt sĂ€ker för din hund. En riktigt hit enligt mig!

4. Dogman Aluminiumbur

GĂ„r vi ner ytterligare en tusenlapp i pris hittar vi bilburen frĂ„n Dogman. Återigen kan vi se att buren Ă€r gjord av aluminium, det medför att buren Ă€r förhĂ„llandevis lĂ€tt men Ă€ndĂ„ hĂ„llbar. 

Tillskillnad frÄn de lite dyrare alternativen ovan sÄ Àr denna bilbur nÄgot enklare i sin konstruktion. Buren har exempelsvis inte deformationszoner som Variocage har, men med tanke pÄ prisskillnaden Àr det inte sÄ konstigt. Inte heller finns det nÄgot lÄs pÄ luckan för att hindra obehöriga för att öppna vilket alla ovanstÄende bilburar har. Det Àr helt enkelt en nÄgot enklare bilbur men som dÄ ocksÄ kommer med ett lÀgre pris.

Den Àr ocksÄ skrammelfri vilket annars kan vara ett problem med nÄgot billigare bilburar. Ett stort plus Àr att tillbehör sÄ som spÀnnband och koppelkrok medföljer. Ibland fÄr man köpa till dessa tillbehör, i synnerhet bland billigare hundburar. 

Jag tycker att detta Àr en vÀldigt prisvÀrd hundbur och absolut nÄgot jag hade kunnat köpa om jag inte hade hunden med mig sÄ ofta som jag gör. Det Àr trots allt en aluminiumbur som tar fullstora hundar utan problem. Letar du alltsÄ efter en hundbur som fungerar bra till ett mycket rimligt pris sÄ kan Dogmans bilbur vara rÀtt för er.

5. 4Pets Proline 4

Okej, nu tĂ€nker ni sĂ€kert att “Denna bilbur pĂ„ 5:e plats Ă€r vĂ€l sĂ€mst av alla”. Det Ă€r faktiskt inte sant! Jag har skrivit denna lista utifrĂ„n dels ett sĂ€kerhetsperspektiv men ocksĂ„ ett ekonomiskt perspektiv. DĂ€rför har jag valt att lista 5 bilburar för hund som passar de flestas plĂ„nbok. Just denna bilbur frĂ„n 4Pets Ă€r faktiskt riktigt bra! Grejen Ă€r att den kostar ungefĂ€r lika mycket som Mim Variocage och för det priset tycker jag att Variocage Ă€r nĂ„got bĂ€ttre. Sedan har jag valt att lista bilburar som Ă€r nĂ„got billigare men som Ă€ndĂ„ uppfyller alla krav i samband med krocktester.

Med det sagt, hĂ€r hĂ€r 4Pets Pro 4. Precis som med Ecocline ovanför sĂ„ Ă€r denna bilbur testad av tyska TÜV och har givetvis blivit godkĂ€nd med utmĂ€rkta resultat. Pro 4 Ă€r en av marknadens lĂ€ttaste burar dĂ„ den ocksĂ„ Ă€r gjord av aluminium. Buren har ett lĂ„ssystem med spĂ€rrfunktion som förhindrar obehöriga för att ta sig in till dina voffsingar. BakvĂ€ggen Ă€r förstĂ€rkt för att skydda bĂ„de hund och passagerare i baksĂ€tet. Buren Ă€r dessutom konstruerad för att du som förare ska kunna se hunden genom backspegeln pĂ„ ett enkelt vis. Precis som Ecocline Ă€r Proline utrustad med glasfiberförstĂ€rkningar lite varstans.

Ska jag sammanfatta Proline frĂ„n 4Pets sĂ„ skulle jag bara sĂ€ga att det Ă€r nog en av de bĂ€sta bilburarna du kan köpa. Grejen Ă€r att Variocage kostar ungefĂ€r lika mycket och har sĂ€kra funktioner sĂ„ som deformationszoner samt smarta funktioner, exempelvis stĂ€llbart djup. Även om Proline-serien Ă€r extremt bra tycker jag personligen att man lika gĂ€rna kan köpa Variocage för samma pengar. Med det sagt, 4Pets Proline 4 Ă€r extremt bra och att inte ha med den pĂ„ min lista över de 5 bĂ€sta bilburarna för hundar hade varit ett kardinalfel!

Komplett köpguide

HÀr nedan skriver jag lite om vad man ska titta pÄ nÀr man letar bilbur för hund samt vad man ska undvika. Dessutom kommer jag med lite tips & trix för att göra det enklare att Äka bil med hund.

Vilken hundbur för bil Àr bÀst?

Att sÀga vilken bilbur Àr bÀst Àr svÄrt att sÀga. Alla bilburar jag listat hÀr ovanför Àr vÀldigt bra och de har alla sina egna fördelar samt nackdelar. Personligen skulle jag sÀga att Mim Variocage Àr den bÀsta bilburen, just tack vare sina deformationszoner och det faktum att buren kan justeras pÄ djupet. Med det sagt sÄ mÄste man Àven ta hÀnsyn till priset. Variocage Àr nÄgot dyrare Àn övriga bilburar och kÀnner man att det kanske Àr lite för mycket pengar sÄ kanske en Artfex eller 4Pets Ecocline Àr bÀttre för dig.

Jag kan med sÀkerhet sÀga att alla bilburar jag listar ovanför Àr klart köpvÀrda och jag tror inte du blir besviken oavsett vilken du vÀljer!

Hur ska man vÀlja en bilbur för hund?

Återigen, detta beror helt pĂ„ dina preferenser. Det du proriterar kanske inte Ă€r samma sak som jag prioriterar. Det finns dock vissa saker jag absolut tycker man bör titta efter nĂ€r man letar efter den bĂ€sta bilburen.

  • Evakueringslucka – Om olyckan Ă€r framme och ni av nĂ„gon anledning inte kan öppna bagageluckan Ă€r det viktigt att ni kan fĂ„ ut hunden pĂ„ nĂ„got annat vis. DĂ€för bör ni absolut vĂ€lja en bilbur med evakueringslucka pĂ„ baksidan. DĂ„ kan ni fĂ€lla det bakre sĂ€tet och fĂ„ ut hunden den vĂ€gen.
  • Krocktestad & GodkĂ€nd – Ytterligare ett krav jag personligen inte skulle tumma pĂ„ Ă€r hur sĂ€ker hundburen Ă€r. En bur som inte Ă€r testad kanske inte skyddar hunden eller mĂ€nniskorna i bilen pĂ„ ett tillfredsstĂ€llande vis. VĂ€lj alltid en hundbur för bil som blivit godkĂ€nd för sĂ„dant bruk. 
  • Skrammelfri – Detta kanske Ă€r högst personligt men jag kan inte köra med en bilbur som skramlar. Bilburarna i denna lista tillhör ett nĂ„got högre prissegment och dĂ„ Ă€r det rĂ€tt ovanligt att bilburar skramlar. Jag tycker det kan vara vĂ€rt att lĂ€gga lite extra för att fĂ„ en tyst hundbur.
  • Se till att den passar din bil – SjĂ€lvklart Ă€r det en fördel ifall bilburen faktiskt passar din bilmodell. Kolla upp det pĂ„ tillverkarens hemsida eller pĂ„ produktsidan innan du genomför ett köp.

Vilken hundbur passar min bil?

Antingen kan du mÀta bagageutrymmet pÄ din bil för att pÄ sÄ sÀtt jÀmföra med burens storlek som anges pÄ butikernas hemsidor. Klicka pÄ de gröna knapparna ovanför för att komma till produktsidan dÀr mÄtten stÄr.

I vissa fall anger ocksÄ tillverkarna vilka bilmodeller som burarna passar i. Det kan vara en bra idé att kika dÀr för att sÀkerstÀlla sÄ buren passar din bilmodell.

Hur fÀster man en bilbur?

Hur man fÀster en hundbur i bilen kan variera. Oftast brukar man spÀnna fast buren direkt i bagageutrymmet med hjÀlp av remmar. De flesta moderna bilar Àr frÄn fabrik utrustade med lastöglor dÀr remmarna kan fÀstas. 

En bilbur som inte fÀrsts ordentligt riskerar att flyttas runt och vid en eventuellt krock kan den förvandlas till en farlig projektil för passagerarna i bilen.

Se dÀrför till att lÀsa pÄ tillverkarens hemsida för att se exakt hur det Àr tÀnkt att fÀsta buren om du kÀnner dig osÀker.

SĂ„ stor ska en hundbur till bilen vara

  • LĂ€ngd – Burens lĂ€ngd skall vara minst 1.1 gĂ„nger sĂ„ lĂ„ng som din hund. Det betyder att om din hund Ă€r 100cm sĂ„ skall buren vara minst 110cm lĂ„ng (djup). Hundens lĂ€ngd rĂ€knas frĂ„n hundens nosspets till sittbensknölen nĂ€r hunden stĂ„r upp normalt. Det Ă€r detta mĂ„tt som kan justeras pĂ„ Mim Variocage.
  • Bredd – Burens bredd rĂ€knar man fram genom att multiplicera hundens bröstbredd med 2.5. SĂ„ om hundens bröstbredd Ă€r 30cm ska burens minsta bredd vara 75cm. PĂ„ sĂ„ vis kan hunden med lĂ€tthet lĂ€gga sig ner och röra sig obehindrat.
  • Höjd – Burens höjd ska vara högre Ă€n huvudets position nĂ€r hunden stĂ„r upp normalt.

Har du flera hundar sÄ skall bredden ökas i enlighet med mÄtten ovan och dessa skall berÀknas utifrÄn den största hundens mÄtt. SÄ om den största hunden har en bröstbredd om 30cm mÄste bredden ökas med 75cm för varje hund.

Material pÄ bilburen

  • Metall – I denna lista över de 5 bĂ€sta bilburarna för hundar har jag endast tagit med burar gjorda i metall och det finns en bra förklaring till detta. De Ă€r helt enkelt bĂ€st. En bur gjord i aluminium Ă€r den perfekta avvĂ€gningen av maximalt skydd för bĂ„de dig och hunden samt lĂ„g vikt. De Ă€r inte alltid de smidigaste och de kan ta rĂ€tt mycket plats i bagaget, men ur ett sĂ€kerhetsperspektiv Ă€r de oövertrĂ€ffade. Om du har hund i bilen ofta sĂ„ rekommenderar jag dig att köpa en metallbur.
  • Plast – I regel mycket lĂ€ttare Ă€n metallburar men de ger mycket sĂ€mre krockskydd. Kan vara ett bra alternativ om hunden Ă„ker bil vĂ€ldigt sĂ€llan och du endast behöver buren för att skydda hunden frĂ„n övrigt bagage. De kommer ocksĂ„ i vĂ€ldigt mĂ„nga olika storlekar sĂ„ du kan sĂ€kert hitta en som passar bĂ„de din bil och din hund vĂ€ldigt bra. Som krockskydd Ă€r de dock vĂ€rdelösa.
  • Tyg – En hundbur i tyg ger inget krockskydd alls. Har du tĂ€nkt köpa bilbur för hundens sĂ€kerhet sĂ„ bör du inte köpa en tygbur. DĂ€remot kan en tygbur vara bra att ha ifall du tĂ€nker köra kortare strĂ€ckor och vill undvika att hunden kan röra sig runt i bilen eller om du vill skydda bilens inredning. En tygbur passar frĂ€mst för mindre hundar.

Varför ska man ha hundbur i bilen

Ja, varför Àr det bra att ha hunden i en bur nÀr man kör bil?

Troligtvis vet ni svaret pÄ detta sjÀlv, ananrs hade ni nog inte lÀst denna artikel dÀr jag lsitar de bÀsta hundburarna. Man kan sammanfatta det sÄhÀr: En bilbur för hundar ger hunden ett mycket bÀttre krockskydd. Dels skyddar det hunden frÄn kringflygande bagage men det hindrar ocksÄ hunden frÄn att bli en flygande projektil. De bÀsta bilburarna ger ocksÄ ett bra skydd för passagerare i baksÀtet dÄ de förhindrar hunden frÄn att flyga fram pÄ dem.

Som förare Ă€r det ocksĂ„ sĂ€krare för dig. Hunden kan inte röra pĂ„ sig i bilen och pĂ„ sĂ„ vis störa dig genom att uppta din uppmĂ€rksamhet eller försöka hoppa i framsĂ€tet.  Även om hunden oftast hĂ„ller sig lugn i bilen, kan ett ovĂ€ntat ljud eller andra intryck fĂ„ hunden att reagera pĂ„ ett annorlunda sĂ€tt.

Du undviker dessutom slitage pÄ bilens inredning ifall hunden fÄr sitta i en bur. Hundar har som ni vet klor. Dessa klor gÄr inte jÀttebra ihop med bilars tyg- eller skinninredning. Ofta blir det revor pÄ sÀten och i bagageutrymmet ifall hunden varit dÀr. DÄ har vi inte ens funderat pÄ all pÀls som hamnar överallt. Med en hundbur slipper du skador pÄ inredningen och mycket av hundens pÀls stannar kvar i buren.

Lag för hund i bil - Olagligt med lös hund

Det Àr faktiskt olagligt att transportera hunden pÄ ett trafikfarligt vis. Att inte ha hunden fastspÀnd nÀr man kör bil resulterar i 1500 kronors böter, per hund. Det Àr samma belopp som om du sjÀlv inte hade anvÀnt bilbÀlte.

TÀnk pÄ att alltid spÀnna fast din hund, bÄde för hunden men ocksÄ din plÄnboks skull!

Hund i bil regler

Krafterna som uppstÄr vid en krock

Om en bil som fÀrdas i 40km/h krockar kommer en 5 kilos liten hund som inte sitter fast att slungas framÄt med en kraft om 136kg! TÀnk dig sjÀlv att fÄ 136kg i bakhuvudet, det Àr rent livsfarligt och detta exempel innefattar en relativt lÄg fart och vÀldigt liten hund. 

En 36kg hund som sitter i en bil som fÀrdas 50km/h kommer slungas framÄt med en kraft pÄ över 1 ton. TÀnk dig motorvÀgskörning med en 40kg SchÀfer i bagaget, det kan bli oerhört allvarliga konsekvenser av att ha hunden lös i bilen! 

Just dÀrför ska du Ätminstone ha en bilsele eller Ànnu hellre en bilbur för hunden din!

Undvik farliga bilburar

Jag förstÄr att alla inte vill lÀgga flera tusenlappar pÄ en hundbur, det vill inte jag heller egentligen. En bilbur för hunden Àr ju inte det roligaste man kan köpa om man sÄ sÀger. 

DĂ„ Ă€r det lĂ€tt hĂ€nt att man köper en billigare bur och tĂ€nker “det Ă€r bĂ€ttre med en billig bur Ă€n inget alls” och i vissa fall stĂ€mmer det nog. Jag tĂ€nker inte rekommendera nĂ„gra billigare burar som jag inte vet skulle klara av ett ordentligt krocktest utan sĂ„dana fĂ„r ni hitta sjĂ€lva. Det jag dĂ€remot rĂ„der er frĂ„n att göra Ă€r att köpa en billig bur utan evakueringslucka eller en bur som kan fĂ€llas ihop.

Blir ni pÄkörda bakifrÄn Àr det en stor risk att ni inte kommer kunna öppna bagageluckan. Kan ni inte det och hundburen ni köpt inte har evakueringslÄda sÄ sitter hunden fast dÀr, det Àr totalt katastrof. I synnerhet om det finns en risk att brand uppstÄr eller om bilen stÄr dÄligt till pÄ vÀgen. SÄ har hundburen ingen evakueringslucka = köp inte!

Sedan finns det hundburar som kan fÀllas ihop. Det kanske lockar att köpa en sÄdan för att ha mer plats i bagaget nÀr hunden inte följer med. Dessa burar Àr dock rena rÄttfÀllorna! VÀldigt sÀllan Àr detta ihopfÀllbara burar krocktestade och skulle ni krocka sÄ Àr det en stor risk att buren bara fÀlls ihop pÄ hunden likt en rÄttfÀlla. Inte bara ger det noll skydd för hunden, det blir till och med farligare för bÄde hund och passagerare med en bur som flyger runt i bilen. För mig ihopfÀllbara hundburar bort totalt och jag rÄder er att verkligen fundera pÄ om en ihopfÀllbar Àr rÀtt för er.

Köper du nÄgon av bilburarna jag listat ovanför sÄ kan du vara sÀker pÄ att du köper en bilbur som Àr vÀldigt sÀker för bÄde dig och din hund!

FÄr hunden vara lös i bilen

Andra sÀtt att skydda dig och din hund

Att ha en stor hundbur i bilen kanske inte Ă€r ett vettigt alternativ alla gĂ„nger och det Ă€r inte alltid det enklaste att ta ut samt sĂ€tta tillbaka buren i bilen. Även om en bilbur ofta Ă€r det sĂ€kraste alternativet för hunden sĂ„ finns det andra sĂ€tt att se till sĂ„ bĂ„de hunden och du Ă€r sĂ€kra nĂ€r ni kör. 

En bilsele för hund kan vara ett alternativ om du inte har plats eller möjlighet att sÀtta in en hundbur i bagaget eller om hunden sÀllan brukar Äka bil. Bilselar finns i flera olika storlekar och fÀsts i ett av bilens sÀkerhetsbÀlten. PÄ sÄ vis sitter hunden pÄ en av passagerarplatserna och riskerar dÄ inte att slungas framÄt vid en evenutell krock. Vi fÄr dock komma ihÄg att bilar Àr inte konstruerade för hundar i sÀtet och en hund kommer inte alls vara lika skyddad som om en mÀnniska hade suttit i samma sÀte. Hunden kommer inte ha nÄgon nytta av inbyggda sÀkerhetssystem sÄsom airbags utan riskerar fortfarande att slÄ sig ordentligt ifall bilen skulle volta eller liknande.

Sedan kan man Àven köpa en hundgrind och hundgaller. Hundgrinden sÀtts pÄ baksidan av bilen sÄ hunden inte kan hoppa ut nÀr man öppnar bagaget medan ett hundgaller sÀtts bakom bakre sÀtesraden sÄ hunden inte kan hoppa fram. Dessa skyddar visserligen passagerarna frÄn att fÄ en hund i bakhuvudet dÄ det hindrar hunden frÄn att slungas över sÀtena. DÀremot kan hunden fortfarande slungas omrking inuti hela bagegautrymmet tillsammans med eventuell packning vilket kan ge stora skador pÄ hunden. Dessutom riskerar hunden att flyga ut genom sidorfönstrena i den hÀndelse de skulle krossas, till exempel ifall bilen voltar.

Tips för att ha hund i bilen

Om din hund aldrig Äkt bil tidigare Àr det viktigt att du trÀnar hunden till att göra detta. Börja smÄtt och jobba dig fram till svÄrare saker. FrÄn början kan du exempelvis lÄta hunden hoppa in i bilen utan att ni kör ivÀg. Sitt med hunden och lÄt den vÀnja sig vid att bara sitta i bilen. DÀrefter kan du testa köra pÄ korta turer tillsammans med en person som tar hand om hunden och hÄller den lugn. Allt eftersom hunden vÀnjer sig kan du ta lÀngre och lÀngre turer och innan du vet ordet av det sÄ kan du köra frÄn RiksgrÀnsen i norr till Smygehuk i söder utan att hunden blir orolig. Se bara till att lÄta hunden göra sina behov regelbundet!

Gör bilfÀrden till nÄgot roligt! Det Àr lÀtt hÀnt att man bara tar med hunden ifall man ska till affÀren och sedanf Är hunden sitta och vÀnta pÄ dig. Det Àr inte sÀrskilt kul för hunden. Ta gÀrna med hunden ut pÄ Àventyr med bilen. SlÀpp ut hunden och lÄt hunden leka. PÄ sÄ vis kommer hunden inte associera bilen med nÄgot trist.

Om hunden har en tendens att bli Äksjuk kan det vara en bra idé att inte lÄta hunden titta ut genom sidofönsterna. En hund gillar ju att titta omkring nÀr man kör, men genom sidofönsterna gÄr det sÄ otroligt fort och dÄ Àr det lÀtt att hunden börjar mÄ illa. Placera nÄgot för sidofönsterna sÄ hunden endast kan titta ut bakÄt, det kan hjÀlpa!

Om hunden blir sÄ Äksjuk sÄ den riskerar att krÀkas kan det vara en bra idé att lÄta hunden resa pÄ tom mage. En nyÀten hund kan ha lÀttare att bli Äksjuk och om den dÄ krÀks kan det vara mycket att torka upp. 

Skulle ingenting fungera utan hunden oftast blir Äksjuk nmÀr ni kör bil sÄ finns det faktiskt illamÄendedÀmpande medicin man kan anvÀnda. Dessa Àr dock receptbelagda och man behöver sÄledes fÄ hjÀlp av en veterinÀr för att fÄ hunden undersökt innan medicinen kan förskrivas.

Om hunden istĂ€llet blir stressad av att Ă„ka bil kan man testa ge den adaptil. Adaptil Ă€r ett rogivande feromon som fĂ„r hundar att slappna av enklare. Adaptil finns i en sĂ„kallad “Trasportspray”-förpackning som finns att köpa pĂ„ apoteket. Jag lĂ€nkar den hĂ€r nedan.

Hund i bil adaptil
Klicka pÄ knappen för att komma till Adaptil pÄ Apotekets hemsida

SĂ„ har jag testat burarna

Jag har faktiskt kunnat anvÀnda alla burarna, förutom 4Pets Proline, sjÀlv i min egna bil. NÀr jag sÀger testat menar jag sÄklart inte att jag farit omkring och krockat med min bil, det hade blivit alldeles för dyrt och hÀlsovÄdligt. Nej, jag har testat dem i vardagliga situationer och sedan lÀst pÄ om burarna för att se vilka krocktester som gjorts och hur de klarade testerna.

NÄgra av burarna har jag köpt sjÀlv för att testa medan andra har jag kunnat lÄna av vÀnner. NÀr jag letade efter en bilbur för min Staffe ville jag ha det absolut bÀsta som fanns. Jag hade vÀnner som hade bilburar frÄn Dogman samt 4Pets, sÄ dessa kunde jag lÄna hem och testa i min bil nÄgra veckor. Artfex samt Variocage bestÀllde jag hem och testade innan jag bestÀmde mig för vilken bilbur jag ville ha. 4Pets Proline har jag tyvÀrr inte haft möjlighet att testa, men med tanke pÄ att den lÀr vara minst lika bra som Ecocline Àr jag övertygad om att det Àr ett mycket bra val.

För mig personligen var Variocage bÀst. Jag ville inte tumma pÄ sÀkerheten och det faktum att Variocage hade deformationszoner samt stÀllbart djup var starkt bidragande orsaker till varför jag valde denna bur. Med det sagt sÄ kÀnde jag ÀndÄ att alla burarna var riktigt bra och jag skulle med gott samvete kunna rekommendera dem alla Ät hundÀgare som vill ta med sin hund i bilen.

SÄhÀr krocktestas hundburarna

HĂ€r ser du Mimsafe Variocage krocktestas.

Avslutande tankar

Detta har varit en lÄng artikel men jag hoppas att du som lÀsare ÀndÄ kÀnner att den varit informativ och givande. Att leta en hundbur till bilen Àr inte det enklaste men förhoppningsvis har du nÄgon nytta av min lista över de 5 bÀsta bilburarna för hundar. 

Har du nÄgra frÄgor eller tips pÄ hur jag kan förbÀttra artikel fÄr du jÀttegÀrna skriva en kommentar hÀr nedanför. Annars hopppas jag att du hittar den perfekta bilburen för din hund och att ni slipper testa burens krockskydd!

Tillsammans med Per har Emma grundat Hundguiden.com och i hela sitt liv har hon varit en riktig djurĂ€lskare med en förkĂ€rlek till hundar. Älskar att ta med sina tvĂ„ hundar, Teddy & Fluff, ut pĂ„ Ă€ventyr. SĂ€rskilt löpturer i kuperad terrĂ€ng anser hon Ă€r roligt! NĂ€r Emma inte Ă€r ute och springer med sina hundar hittar man henne antingen pĂ„ bakgĂ„rden dĂ€r hon trĂ€nar lydnad eller i hundbĂ€dden dĂ€r hon myser med hundarna.

Bli först med att kommentera

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*