25 giftiga växter för hundar – Lista med bilder!

Farliga växter för hund Lista med bilder

Har du gröna fingrar? Är fönsterbrädorna fyllda av växter? Älskar du kanske dina växter nästan lika mycket som din fyrfota vän? Härligt!

När du pryder ditt hem och trädgård med vackra blommor och gröna växter på golv och i fönster ställer du även ut ett smörgåsbord med frestelser som din hund kan sätta tänderna i om den skulle vilja. Tänk alltid på placering av dina gröna bebisar i den mån det går ifall du har en av nedan listade giftiga växter för hundar.

Vissa vuxna hundar har förståelsen att inte äta växter, men ibland kan det hända ändå, speciellt om man är med valp eller äger en extra glupsk hund. Men vilka växter är då klassade som giftiga eller rent av farliga som är vanliga hemma eller som man stöter på i sin vardag? Vad blir symptomen om hunden äter en farlig eller giftig växt? Vad ska man göra när hunden blivit förgiftat?

Nedan försöker jag förtydliga och förklara vad som händer när en hund äter farliga eller giftiga växter. Dessutom visar jag bilder på hur farliga växter för hundar ser ut så du enklare kan identifiera dem själv.

När din hund uppvisar symptom på förgiftning, eller när du vet att hunden ätit något giftigt, så bör du genast kontakta veterinär.

Det är alltid bra att försöka ta reda på vad hunden fått i sig och hur mycket då mängden spelar en avgörande roll vid förgiftning. Samtidigt blir det lättare för en veterinär att bedöma situationen. Men om du inte vet eller är osäker så rådgör med din veterinär om hur ni ska gå tillväga. Hellre ringa en gång för mycket än för lite vid förgiftningar hos hund. 

Ett tips är att ladda ner och registrera er hund på FirstVet redan nu, man vill inte hålla på med sådant när hunden redan blivit sjuk. Hos FirstVet får du träffa en veterinär i mobilen och de är tillgängliga dygnet runt, bra om man är ute i stugan eller liknande och närmsta veterinär är långt borta. Har man hundförsäkring är det alltid gratis att kontakta FirstVet, men även om man inte har försäkring så är första besöket gratis.

Så registrera er idag, det är skönt att ha gjort ifall olyckan skulle vara framme! Ni kan registrera er genom att klicka på bilden nedanför!

Här är en lista över 25 giftiga växter för hundar!

Här är vår lista med bilder över farliga växter för hundar. Siffran efter växtens namn avser gradering för hur pass giftig växten är.

Gradering över hur farlig en viss växt är.

  1. Irriterande 
  2. Giftig 
  3. Mycket giftig 
  4. Dödlig

Giftiga växter utomhus:

Björnloka/Jätteloka - 1

Farliga växter för hund

Björnlokan är en vanligt förekommande växt på ängar eller längs med vägkanten i större delen av Sverige. Symptomen på hunden är kraftiga och kan komma fördröjt några dagar senare samt tar tid att läka. Rodnad, blåsor och hudirritation som kan liknas vid brännskada och är otroligt smärtsamma.

Blågröna alger - 4

blå gröna alger vid brygga kan vara farliga växter för hund

I våra svenska sjöar och hav finner vi cyanobakterier, även kallat blågröna alger, som bildar gifter vid speciella förhållanden. Det är lätt att en hund får i sig dessa alger vid bad eller om den är törstig. Symptom som visas upp är kräkningar, balansproblem och darrningar. Vid allvarlig förgiftning fortsätter symptomen med kramper och kan leda till död.

Symptomförloppet går fort så tveka inte att kontakta veterinär om du tror din hund fått i sig misstänkt vatten. Behandling i tid räddar de flesta hundar som tur väl är!

Ekollon - 4

Ekollon hund farligt

Ekens nötter är ekollon och dessa tappar de ofta kring hösten så de hamnar på marken. Ekollon innehåller ett giftigt ämne som heter tannin som hundar är känsliga mot. Man ska tänka på att inte leka med dessa eller på något sätt låta hunden få i sig ekollonen. Tannin är frätande och kan ge skador i mage och tarmar samt skada njurar och lever.

Symptomen som uppstår är att din hund blir slö, äter inte och får feber och förstoppning som sedan övergår till diarré.

Gladiolus - 2

Gladiolus giftigt för hund

Gladiolus är en vanlig gäst i rabatter och är mycket färgglad och vacker. Vid förtäring, främst av löken, kan det uppstå sveda i mun och svalg och ge magbesvär som kräkningar och diarré.

Gullregn - 3

Gullregn farligt för hund

Dessa stora buskar eller träd med starkt gula blommor syns till en hel till i södra Sverige. Gullregn är allmänt känt som en giftig växt, men speciellt fröna som ligger i fröbaljor på trädets grenar är mycket giftiga.

Snabba symptom som illamående, yrsel, kräkningar, diarré, hjärtklappning är vanligt.

Hästkastanj - 4

Hästkastanj giftigt hund

Kastanjträd finns över större delarna av Sverige och dess frukt, kastanjen, faller till marken om hösten. Precis som med ekollon är dessa ytterst giftiga och bör inte användas i lek med din hund.

Vanliga symptom är ökad salivproduktion, kräkningar, diarré, magbesvär, tappat aptit, stelhet och feber. Symptomen börjar komma inom någon dag och kan få dödliga konsekvenser i värsta fall.

Idegran - 1

Idegran giftig växt för hund

Idegran är en buske som innehåller en irriterande olja som kan orsaka en del magbesvär om hunden väljer att äta ifrån den.

Liguster - 1

Liguster växt kan vara farligt för hund

Liguster är en vanlig häck eller avskiljare i våra trädgårdar. Växtsaften skapar irritation i mun och svalg samt magbesvär för de som äter av dem.

Rhododendron - 2

Rhododendron giftig

En folkkär trädgårdsväxt som finns i många trädgårdar och parker. Dess blad, men även blommor och nektar, innehåller ett gift andromedotoxin. Symptom som visar sig är sveda i mun och svalg, ökad salivproduktion samt magbesvär.

Spikklubba - 3

Spikklubba giftig hund

Inte en jättevanlig växt men en väldigt giftig sådan. I fröna framförallt finns giftet atropin som vid konsumption visar en bred variation av symptom, allt från muntorrhet till medvetslöshet. Hjärtklappningar, kramper och oro kan också förekomma.

Tuja - 1

Tuja farligt för hunden

Tuja är en vanlig buske som gärna används till häck över hela landet. Men i hela växten, främst i grenspetsarna, innehåller den en eterisk olja som orsakar sveda i mun och svalg samt magbesvär.

Änglatrumpet - 4

Änglatrumpet farligt för hund

En vacker växt som trivs i våra trädgårdar med färgglada trumpetliknande blommor. Änglatrumpeten är mycket giftig, speciellt i fröna, bladen och blommorna.

Giftet heter atropin och ger symptom från muntorrhet, yrsel, hjärtklappning, oro och i allvarliga fall medvetslöshet.

Giftiga växter inomhus:

Alocasia - 2

Farliga växter för hundar Alocasia

Alocasia är kända som kräsna växter, inte den enklaste att behaga för förstagångsodlaren. De är vackra och kontrastfulla med mörkgröna blad och vita linjer som på amazonskölden, eller mönstrade stammar som på zebraskölden.

Dock innehåller hela växten irriterande ämnen som kan orsaka sveda i mun och svalg, ökad salivutsöndring, svårighet att svälja samt magbesvär. Kraftig irritation i hud och ögon kan växtsaften också ge.

Fredskalla - 2

Fredskalla farlig hund

Fredskallan är en enhjärtbladig växt som är mycket populär då den är lättskött. Dessvärre innehåller fredskallan irriterande ämnen som kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär. 

Garderobsblomma - 1

Garderobsblomma hund

Klassikern som är svår att ta död på! Däremot är växtsaften starkt irriterande och kan ge stark irritation i mun och svalg av blåsor och svullnad. Man kan få svårt att svälja, ökad salivproduktion och magbesvär. Saften är även kraftigt irriterande på hud och ögon.

Gullranka - 1

Giftiga växter för hundar komplett lista bild

Gullrankan är en vacker klätterväxt som har luftrenande egenskaper. Tyvärr innehåller den irriterande ämnen som orsakar sveda i mun och svalg samt magbesvär.

High Chaparall - 1

Farliga växter för hund high chaparall

En tuff växt som klarar mycket! Dessutom ganska kul att se på med sina runda blad. Växtsaften på denna växt är starkt irriterande och ger en brännande känsla i mun och svalg samt blåsor och svullnad där.

Man kan få svårt att svälja, ökad salivproduktion och magbesvär. Saften är även kraftigt irriterande på hud och ögon.

Japansk kottepalm - 3

Japansk kottepalm hund

En dekorativ palm att ha i krukan inomhus, lättskött men väldigt giftig. Orsakar magbesvär hos hundar vid förtäring men kan även ge lever- samt blodpåverkan.

Kristi törnekrona - 1

Farliga växter kristi törnekrona

En söt växt med många kontraster och några vassa taggar. Dess växtsaft är starkt irriterande och symptomen är stark irritation i mun och svalg av blåsor och svullnad. Man kan få svårt att svälja, ökad salivproduktion och magbesvär. Saften är även kraftigt irriterande på hud och ögon.

Kroton - 1

Farlig växt för hund Kroton

En lättskött och färgstark bladväxt som hittat in till mångas hem. Tyvärr har även denna en irriterande växtsaft som ger sveda i mun och svalg samt en del magbesvär

Lyckoklöver - 3

Lyckoklöver farlig växt husdjur

I Sverige odlas denna växt i kruka men den förekommer i vilt tillstånd i Europa. Växten innehåller en låg gifthalt som ger magbesvär såsom kräkningar, illamående och diarré. Dock vid större förtäring kan det leda till njurpåverkan

Monstera - 1

Monstera farlig för hundar

En riktigt populär växt som finns i både stora och mindre storlekar där bladen kan växa sig stora och ha sina karaktäristiska hål i sig. Tänk på placering av denna växt då den innehåller irriterande ämnen som kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär.

Murgröna - 1

Den gröna klätterväxt är populär både ute och inne då den är tålig. Dock ska man passa sig för bladen då de innehåller irriterande ämnen som ger magbesvär.

Skvätt iväg - 1

Farliga växter för hundar lista med bilder

Namnet på denna växt förklarar hur växten försökar sig, genom att skvätta iväg fröna. En stor och fin växt som pryder många hem. Skvätt i väg har en stark växtsaft som ger stark irritation i mun och svalg av blåsor och svullnad.

Man kan få svårt att svälja, ökad salivproduktion och magbesvär. Saften är även kraftigt irriterande på hud och ögon.

Tulpan - 1

Tulpan är farlig för hundar

Vem har inte köpt en bukett tulpaner till någon de tycker om? Eller kanske är de planterade i rabatten? En vacker och populär snittblomma vars lök speciellt är mycket irriterande då den innehåller tulipin. Tulipin orsakar magbesvär såsom kräkningar och diarré.

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply