Basenji – en hund som inte skäller

Hund som inte skäller
Basenji

En liten hund som inte skäller

Basenjin kommer ursprungligen från Afrika och tros vara en av de äldsta hundraserna som finns, det är dessutom den enda hundrasen som inte kan skälla. Basenjins struphuvud och stämband skiljer sig från andra hundars vilket medför att stämbandens vibrationer inte är tillräckligt starka för att framkalla ett skall. Även om Basenjin inte kan skälla så betyder det inte att den är tyst för det. Nej, denna hundras är ljudlig av sig och när den blir glad ger den ifrån sig ett joddlande, gurglande läte som ibland kan misstas för en morrning. Kolla videon nedan för att se hur det låter när en Basenji joddlar, visst är det gulligt?

Kort info om Basenji

Basenjin är en medelstor hund av spetstyp som blir ca 40-43cm i mankhöjd, 9-11kg tunga och 12-15 år gamla. Basenjins päls är kort och silkeslen, där färgen kan variera mellan svart & vit, röd & vit, trefärgad eller brindle & vit. Basenjins päls är väldigt lättskött och de fäller väldigt lite. Då rasen är väldigt renlig av sig så är det inte ovanligt att den putsar sig själv, precis som en katt, och luktar således inte typiskt hund. Därför anses Basenjin vara en allergivänlig hundras. Söker du en allergivänlig hund bör du läsa vår lista över 20 allergivänliga hundraser!

Rasen anses vara intelligent och självständig men ändå tillgiven och alert. Basenjin ligger gärna och kelar med sin ägare. Mor främlingar kan den dock vara något reserverad. I Sverige används Basenjin främst som sällskapshund, men i vissa delar av Afrika används Basenjin som jakthund vilket den är väldigt duktig på. Basenjin jagar främst med synen, men den har också en bra spårförmåga. Då Basenjin är en så pass duktig jakthund, med stort viltintresse, kan den med enkelhet döda sitt byte, något man får vara uppmärksam på som ägare.

Så om du vill ha en hund som inte skäller så är det en Basenji du ska ha! Läs mer om rasen på SKK här.

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

1 Comment

  1. Jag med flera basenjiägare och uppfödare vill att ni ändrar er text angående basenji och allergi. Texten är extremt vilseledande, basenji är inte en allergivänlig ras. Ingen hundras är det även om vissa allergiker klarar av vissa raser. Men det är inte samma sak som att de är allergivänliga. Hunden i filmen är heller inte en renrasig basenji plus att denna individs läte inte är en joddling. Även detta är missvisande när det kommer till rasen. /Camilla

Leave a Reply