Hundschampo – Bäst i test 2024

A puppy taking a bath in the kitchen sink
Att tvätta sin hund är inte alltid det enklaste. Det krävs både tid och tålamod. Med ett hundschampo blir hanteringen mycket enklare och du ser snabbare resultat. Faktum är att många produkter inte enbart är till för att tvätta hundens päls, utan vissa kan också motverka klåda, torr hud eller andra obehag. Somliga produkter innehåller till och med ämnen som minskar antalet allergener i pälsen, vilket dämpar besvär hos allergiker.
 

I vårt Bäst i test har vi testat ett urval av hundschampon som lämpar sig för de flesta pälstyper. Testet baseras på recensioner, jämförelser och omdömen som kunder har lämnat.

Innan du genomför ett köp finns det några saker som är värda att tänka på:

 • Vilken pälstyp har min hund?
 • Har hunden någon särskild allergi eller annan hudåkomma?
 • Är hunden valp eller vuxen?
 

Bästa hundschampot

Vilket är det bästa hundschampot? I vårt test får du ta del av våra fem favoriter. Vi hoppas att detta kan underlätta inför ditt köp!

1. Allergenius Special Shampoo Hund

Vinnare i vårt test är Allergenius Special Schampoo Hund. Detta schampo är särskilt framtaget för att minska mängden allergen på hunden. Perfekt om man har människor i sin omgivning som är allergiker. Produkten är dessutom helt svensktillverkad. Formulan är djuprengörande, har ett naturligt PH-värde och innehåller päls- och hudvårdande ingredienser som lindrar fjällande hud och mjällbesvär. Produkten fungerar även utmärkt att använda på andra pälsdjur. Ett hundschampo med mängder av fantastiska egenskaper!

Fördelar:

 • Minskar mängden allergen i hundens päls
 • Djuprengörande med skonsamma ingredienser
 • Motverkar fjällande hud och mjällbesvär

Nackdelar:

 • Dyr
 • Lite bökig förpackning

Här kan du köpa schampot

2. Espree Schampoo & Conditioner in One

Denna härliga produkt från Espree innehåller schampo och balsam i ett vilket gör hundens päls mjuk och smidig vid tvätt. Schampot är icke-basiskt och har en fräsch fruktdoft. Aktiva ingredienser så som aloe vera och kokos rengör pälsen på djupet och ger en fin glans.  Formulan är lätt att skölja av. Ett riktigt kap enligt oss!

Fördelar:

 • Schampo och balsam i ett
 • Gör pälsen mjuk och fin
 • Väldoftande

Nackdelar:

 • Formulan är rinnig och något svårapplicerad

Här kan du köpa schampot

3. K9 Competition Aloe Vera Schampo

K9 Competition Aloe Vera Schampo är ett katt- och hundschampo kombinerat i ett. Produkten lämpar sig för alla pälstyper, men är särskilt framtaget för känslig hud då aloe vera-formulan verkar lugnande på huden. Om din hunds päls tenderar att tova sig är detta ett perfekt alternativ. Pälsen lämnas mjuk och smidig efter tvätt. En annan fördel med detta schampo är att det drygt och en förpackning räcker länge.

Fördelar:

 • Lugnande för huden
 • Utredande
 • Drygt

Nackdelar:

 • Något skarp doft

Här kan du köpa schampot

4. Nootie Tearless Puppy Schampo 

Letar du efter ett passande schampo för din valp? Då kan vi introducera Nootie Tearless Puppy Schampo. Det optimala schampot för valpar! Denna väldoftande produkt gör pälsen riktigt mjuk och len. Den naturliga formulan är snäll mot valpens hud då den varken innehåller starka kemikalier eller parabener. Fungerar för alla pälstyper och passar även att använda till vuxna hundar.

Fördelar:

 • Gör pälsen riktigt mjuk och len
 • Väldigt god doft
 • Snällt mot valpens hud
 • Stor förpackning

Nackdelar:

 • Doften försvinner snabbt efter tvätt

Här kan du köpa schampot

Last updated: 2024-07-17 00:04:29

5. Animology White Wash Schampo

Vi vet hur bökigt det kan vara att rengöra en hund med ljus eller vit päls. Animology har tagit fram ett schampo speciellt anpassat för ljusa hundar som skonsamt gör rent och ljusar upp pälsen. Den fungerar utmärkt att använda på hundar med känslig hud. På grund av den lättskummande formulan förkortas tvätt- och sköljtiden, vilket bidrar till en effektiv rengöring. Inga mer krångliga tvättar!

Fördelar:

 • Rengör mycket effektivt
 • Fungerar för hundar med känslig hud
 • Lättskummad formula
 • Lättapplicerad

Nackdelar:

 • Dyr

Tyvärr så kunde vi inte hitta några produkter.

Vanliga frågor och svar 

Här besvarar vi dina frågor och funderingar kring hundschampon.

 

Vilket hundschampo hjälper mot klåda?

Välj en skonsam produkt som är avsedd att hjälpa mot klåda och mjällbildning. Vår testvinnare Allergenius Special Shampoo Hund minskar mjällbesvär och verkar lugnande på huden.

Vilket hundschampo hjälper mot svamp?

När det kommer till problem med svamp ska du alltid konsultera med en veterinär i första hand för att få rätt ställd diagnos. TrizChlor4 Schampo behandlar specifikt svamp och bakterier i huden. Denna produkt bör dock endast användas på veterinärs inrådan.

Vad för typ av hundschampo ska jag använda till min valp?

För valpar går det bra att använda ett milt hundschampo. Valpens hud är extra känslig och schampot bör därmed inte vara för parfymerat. I vårt test skriver vi om Nootie Tearless Puppy Schampo som passar utmärkt för just valpar.

Kan man använda vanligt schampo istället för hundschampo?

Hundens PH-värde skiljer sig mycket från människans, därför bör du inte använda ditt vanliga schampo till hunden då att det kan leda till hudbesvär.

Vilket är det bästa hundschampot för min hund?

Här nedan har vi skrivit om hundars olika behov när det kommer till rengöring av päls och vilket schampo som passar bäst för respektive pälstyp.

Ljusa hundar

En ljus hund kan vara lite svårare att tvätta då pälsen lätt kan bli missfärgad, särskilt runt tassar och ögon. Det finns schampon som skonsamt bleker hundens päls. Dessa är säkra att använda då de är särskilt framtagna för just ljus päls. I vårt bäst i test kan du läsa om Animology White Wash Schampo, vilket just rekommenderas för vita hundar. En annan produkt vi kan tipsa om är Espree Bright White Shampoo.

Långhåriga hundar

För långhåriga hundar krävs ofta en produkt med utredande och djuprengörande egenskaper. K9 Competition Aloe Vera Schampo är ett bra alternativ!

Korthåriga hundar

Har du en korthårig hund är rengöringsprocessen oftast betydligt enklare. De flesta schampon fungerar bra för denna pälstyp. Espree Schampoo & Conditioner in One gör pälsen mjuk och lämnar en fin glans efter tvätt. 

Hur tvättar man hundens ögon?

När det kommer till hundens ögon ska du vara extra försiktig. I stället för att använda ett hundschampo kan du använda en bomullsrondell med ögonskölj runt ögonområdet.

Hur ofta ska man tvätta hunden?

En hund bör inte tvättas för ofta då det kan rubba den naturliga PH-balansen i huden. En riktlinje att förhålla sig till är att tvätta hunden cirka en gång i månaden eller när hunden blir smutsig.

Sammanfattning av hundschampo

Att tvätta sin hund emellanåt är ett måste för alla hundägare, inte minst om man har en ljus hund eller en hund med mycket päls. Vilken produkt som passar just din hund är individuellt beroende på ras och pälstyp. Vi hoppas att vårt Bäst i test kan hjälpa dig i ditt sökande. Lycka till med ditt köp!

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply