Hur länge löper en hund och hur länge är en hund dräktig?

Hur länge är en hund dräktig Hur länge löper en hund

Har du tik i hemmet så kommer du ofrånkomligen få uppleva att hunden löper. När tikar blir könsmogna sker det också stora fysiska och psykiska förändringar. Exakt hur hundens löp ser ut kan variera, vissa genomgår väldigt små förändringar medan andra genomgår väldigt stora. Ibland märks det knappt att hunden löper och andra gånger är det väldigt tydligt. Om du dessutom planerar att para din hund kan det vara bra att veta så mycket som möjligt om hundars dräktighet. Här går vi igenom hur länge en hund löper och hur länge en hund är dräktig.

Hur länge löper en hund?

Hela löpcykeln består faktiskt av fyra olika faser – förlöp, höglöp, efterlöp och viloperiod. Det man oftast brukar prata om när man pratar om löp är faserna förlöp och höglöp som brukar pågå i ungefär 3 veckor.

Förlöp – under förlöpet svullnad tikens vulva och blodiga flytningar uppstår. Det är nu hundens kropp förbereder sig för en parning och på äggstockarna bildas det äggblåsor. Det är nu man kan lägga märke till att tiken kissar oftare, att vuvlan är svullen och att tiken blöder. Det är inte heller ovanligt att tiken ändrar beteende och att han hundar ger henne mer uppmärksamhet än vanligt. Men trots att tiken under denna tid också är intresserad av hanarna, tillåter hon inte parning.

Höglöp – Höglöpet inträder efter ca 1 till 2 veckor och det är nu tiken kan bli dräktig om hon paras. Denna fas varar i ca 4-12 dagar. Under höglöpet händer det ofta att flytningarna blir ljusare. Ett möjligt sätt att kontrollera ifall tiken är i höglöpet är genom att stryka hunden över bakre delen av ryggen och runt svansroten. Är tiken i höglöp så kommer hon då att höja sin bakdel och föra svansen åt sidan som om hon förberedde sig för en parning.

Efterlöp – Efterlöpsfasen börjar när löpet är över, vanligtvis 3-4 veckor efter första löpdagen.

Vilofas – Detta är perioden mellan hundens löp. Det är denna fas som kännetecknar hundens normaltillstånd.

De olika stadierna ovan sker genom gradvisa övergångar så det är inte alltid lätt att veta exakt var i cykeln tiken befinner sig. Vill man veta med större säkerhet vilken fas tiken befinner sig i, exempelvis om man vill para sin hund, kan man kontakta veterinär som med hjälp av vaginalutstryk och blodprov avgör exakt när det är dags för en parning.

När löper en hund första gången?

Det kan variera när en hund löper första gången. Den absoluta majoriteten får sitt första löp någon gång vid 6-12 månaders ålder. Små hundraser brukar generellt sett få sitt första löp tidigare än vad stora hundar får. Stora hundar har en tendens att växa långsammare och därmed mogna något senare. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på din hund för att kunna avgöra ifall din hund har börjat löpa eller ej. Det är inte heller ovanligt att löpen är oregelbundna de första åren för en ung tik. Hur tikens löp utspelar sig är ofta ärftligt så det kan vara till hjälp om ni tar reda på hur tikens mors löpvanor ser ut för att ni ska få ett hum om vad ni kan förvänta er från er egna tik. Om ni har flera tikar i hushållet är det inte ovanligt att de löper samtidigt eftersom de anpassar sig till varandra.

Även om tiken löper första gången vid 6-12 månaders ålder så är tiken inte alls redo för att para sig ännu. Hunden är inte mogen för att ha valpar, den är ju fortfarande valp själv, och seriösa uppfödare låter en hund para sig först vid ca 2 års ålder. Därför är det mycket viktigt att du håller koll på dels din, men också andras hundar, så din hund inte parar sig av misstag. Könsmogna hanhundar kommer känna doften av din löptik på långt avstånd så var alltid uppmärksam på det.

Hundar genomgår inte heller klimakteriet, det betyder att hunden kommer genomgå löpningar på kontinuerlig basis under hela sitt liv.

Hur ofta löper en hund?

Hur ofta en hund löper beror delvis på hundras men också på individen. Vissa hundar löper bara en gång per år medan andra kan löpa uppemot fyra gånger per år. Oftast brukar dock en tik löpa ca två gånger per år.

Symptom på att en hund löper

Det är inte alltid lätt att veta när en hund löper då det kan vara väldigt lindriga symptom för vissa hundar. I vissa fall kan hunden genomgå ett så kallat tyst löp, det vill säga att hunden blöder inget alls. Det finns dock några symptom man kan hålla utkik efter som kan signalera att en hund löper. 

När en tik löper så får hon blodiga flytningar och svullen vulva. Hur mycket blodflytnignar en hund har är olika men generellt brukar blodflytningen vara röd i början av löpet för att sedan övergå till en halmgul färg. I de lägena kan det vara bra att ha ett tikskydd om du inte vill få små blodfläckar på golvet. Tänk bara på att regelbundet ta av skyddet så tiken får möjlighet att lufta och tvätta sig själv. 

Fler symptom är att vulvan blir svullen och att hunden kan bli ovanligt orolig och rastlös. Dessutom kan ovanliga kostvanor uppstå, hunden kan äta mer/mindre mat än normalt. Det är inte heller ovanligt att hunden kissar oftare än vanligt och dofter blir mycket mer intressanta.

Hur förändras tikens beteende när den löper?

När en tik löper är det inte alls ovanligt att hon blir väldigt trött och nedstämd. Detta märker du exempelvis genom att hunden sover mer än vanligt och önskar vara ifred i högre utsträckning än tidigare. Det är inte farligt och det är inget du som hundägare ska ta personligt. Att hunden inte söker lika mycket kontakt med dig beror på rent biologiska orsaker, inte att hunden älskar dig mindre. En hund som löper kan också bli rastlös eller okoncentrerad vilket försvårar eventuell träning och liknande. Under löpet är det därför bra om du inte tränar på nya moment utan istället tränar på moment som hunden redan känner till. 

Tänk också på att en annars väldigt duktig hund som aldrig brukar smita kan få för sig att sticka iväg. En hund som löper är mycket intresserad av det andra könet och får hon vittring på en hanhund är det inte omöjligt att hon försöker smita. 

Hundar som löper kan också få en ökad matlust just innan samt under förlöpet. Också detta är en biologisk process för att förbereda hundens kropp inför en eventuell dräktighet. Under höglöpet brukar dock intresset för hundmat svalna betydligt, ibland så pass att hunden inte vill äta alls. Tänk på att inte övergöda hunden under förlöpet och oroa dig inte ifall hunden lämnar kvar mat under höglöpet. Det är fullkomligt normalt för hunden att göra så.

Livmoderinflammation

Hundar som löper riskerar att drabbas av livmoderinflammation. Symptomen för livmoderinflammation är inte helt olika symptomen som hunden uppvisar i samband med löper. Livmoderinflammation är mycket allvarligt och om hunden inte behandlas fort finns det risk att livmodern brister med blodförgiftning och potentiellt dödsfall som följd. 

När hunden löper är livmoderhalsen öppen och det innebär att bakterier riskerar att träna in i livmodern. Hormonförändringarna som sker i samband med gör också livmodern mer mottaglig för infektion. I slutet av löpperioden när livmoderhalsen sluts kan det hända att bakterierna stängs in och orsakar en inflammation.

Symptom på livmoderinflammation innefattar bland annat bruna illaluktande flytningar, ökad törst, ökad urinering, nedsatt aptit, kräkning, diarré, buksmärtor och svullen buk. 

För att läsa mer om livmoderinflammation och dess symptom hänvisar vi till Anicuras hemsida.

hur länge löper en hund

Hundens dräktighet!

Hur länge är en hund dräktig?

Tiden för när en hund blivit dräktig räknas från då hunden blivit parad medan tiden för hur länge en hund är dräktig beror på när tiken haft ägglossning. Vanligtvis är en hund dräktig mellan 56-68 dagar, eller ca 9 veckor. Hur länge en hund är dräktig dock varierar något och beror bland annat på hur många valpar som finns i magen. Ju fler valpar i magen desto kortare tid är hunden dräktig.

Hur vet man att hunden är dräktig?

Chansen att en hund blir dräktig vid en naturlig parning är faktiskt ganska stor. Cirka 80% av tikarna blir dräktiga efter en naturlig parning där både tiken och hanen varit villiga att para sig. Det är inte alltid enkelt att veta ifall en hund är dräktig då det inte finns några färdiga graviditetstest för hundar. Oftast krävs det lång erfarenhet för att kunna uppfatta de subtila signalerna en tik ger då hon är dräktig. 

Det enklaste sättet att veta om hunden är dräktig eller inte är att besöka en veterinär. Efter cirka fyra veckor kan en veterinär röntga eller göra ultraljud för att undersöka ifall hunden är dräktig. Då brukar man dessutom kunna avgöra hur många valpar som ligger i magen. Vill man dock försöka veta ifall en hund är dräktig, utan att besöka en veterinär, måste man hålla utkik efter vissa tecken.

Många hunduppfödare, som har lång erfarenhet av parningar och dräktighet, brukar tala om att löpningen inte går tillbaka när en hund är dräktig. Det vill säga att symptomen som uppvisas när en hund löper även fortsätter synas ifall hunden blir dräktig. Det kan exempelvis vara vulvan förblir mer svullen är normalt samt att hundar av det motsatta könet fortfarande uppvisar ett stort intresse för tiken. TIkens temperament kan också förändras ganska snabbt efter en parning till att hon blir lugnare och lite mer sorgmodig än tidigare.

Hos förstagångstikar kan dessutom spenarna bli ljusröda några veckor in i dräktigheten.

Andra tecken att hunden är dräktig. Om hunden uppvisar ett minskat matintresse eller till och med matvägran samt illamående cirka tre veckor efter en parning så kan man vara ganska säker på att hunde faktiskt är dräktig. Om tiken dessutom har klara, luktfria flytningar under senare delen av dräktigheten så är chansen att hon är dräktig överhängande.

Men när börjar det synas att en hund är dräktig? Det är väldigt olika beroende på hundras och hundens ålder. På vissa hundraser syns det redan efter tre veckor medan på andra hundraser syns det inte alls. Om det syns brukar man kunna se det genom att hunden blir lite tjockare/bredare över ryggen samt rundare om magen.Som sagt, vill man vara helt säker på om hunden är dräktig är det bäst att kontakta en veterinär.

Vad ska man tänka på när hunden är dräktig?

En parning med efterföljande dräktighet är en omtumlande upplevelse för alla tikar, i synnerhet förstagångstikar. Därför är det viktigt att man ger hunden optimala förutsättningar för att må bra och ha en framgångsrik dräktighet. Generellt sett brukar unga tikar få något mindre kullar. Fram till cirka fyra års ålder är kullarna ofta mindre med efter det så kan storleken på kullarna öka. Det är mycket viktigt att hunden får möjlighet att vila och ta det lugnt innan valparna föds. Precis som med människor är det en tuff uppgift kroppen står inför när hunden ska föda. 

Den mest kritiska tiden under tikens dräktighet är mellan dag 13-30. Under denna period växer valparna i magen som mest och det är viktigt att tiken mår bra. Se därför till att hunden inte tvingas göra saker den inte vill eller som den inte lär orka med. Med detta i åtanke är det dock viktigt att du fortsätter motionera hunden regelbundet så hunden inte riskerar att gå upp för mycket i vikt. Detta är särskilt viktigt då många tikar ofta blir lite hungrigare än vanligt. Att ge extra mat är inte farligt förutsatt att hunden inte blir övergödd. Särskilt de sista veckorna innan valpning kan hunden behöva en större mängd mat än vanligt. 

Vad ska en dräktig hund äta då? Ja, som sagt är näringen tiken får i sig superviktig. I början av dräktigheten när tiken kan ha svårt att äta sin mat kan det vara frestande att försöka ändra i hennes kost. Det är sällan en bra idé, försök hålla dig till tikens vanliga utfordringsschema istället. Efter den kritiska perioden mellan dag 13-30 när valparna i magen växt som mest ökar faktiskt tikens energibehov med ca 10% varje vecka allt eftersom valparna utvecklas. Om tiken då har svårt att äta mat och få i sig nog med näring kan det vara bra att gå över till en energität hundmat, exempelvis Royal Canins Sport Life Energy

Den sista tiden innan hunden skall föda valpar är det viktigt att ni inte tar med hunden bort från hemmet. Även om risken för att hunden skall smittas av något är liten så är det en dum risk att ta, speciellt när hundens kropp redan påfrestas nog mycket av en stundande valpfödsel. Låt hunden vara hemma och vila samt motionera den i lagom dos. På så vis kommer du ha en frisk tik med optimala förutsättningar för en framgångsrik valpfödsel.

När det sedan blir dags för förlossning finns det några saker du bör tänka på. Om man inte varit med om en valpning tidigare är det lätt hänt att man försöker hjälpa hunden för mycket. Faktum är att man ska helst ge hunden lite ro och inte störa henne i onödan. Endast om det uppstår komplikationer eller om förlossningen tar väldigt lång tid kan vara läge att ingripa och hjälpa till. I övrigt kommer tiken med största sannolikhet klara sig själv.

När valparna sedan har fötts är det viktigt att du inte separerar dem från tiken. Valparna ska vara tillsammans med sin mamma i minst 8 veckor innan de får flytta till ett nytt hem. Under dessa 8 veckor ska valparna få mjölk från sin mamma. 

Ibland händer det att tiken inte har möjlighet att ge alla valparna mjölk. Antingen kan det vara för att hon fått en stor kull eller så kan hon eller valparna vara för svaga. I sådana lägen kan det vara en bra idé att ge valparna mjölkersättning. Vid 8 veckors ålder kan valparna äta valpfoder. Mer information om mjölkersättning och valpfoder hittar du i vår stora guide om hundfoder.

Skendräktighet

Blir en hund inte dräktig efter en parning kan kan det hända att hon blir skendräktig. Att en tik blir skendräktig innebär att hon beter sig som om hon hade valpar i magen och går ofta upp i vikt samt får förstorade juver som ger mjölk trots att hon itne bär på några valpar i magen.

Att hunden blir skendräktig är inte ovanligt, hela 40% av tikar som genomgår ett löp blir skendräktiga. Faktum är att det finns en biologisk förklaring till detta. I en vild flock är det endast alfatiken som får para och skaffa valpar, men alla tikar i flocken löper ändå och blir skendräktiga. På så vis kan alla tikarna i flocken hjälpas åt att mata och ta hand om valparna även om alfatiken skulle bli sjuk eller dö.

Avslutande tankar

I denna artikel har vi gått igenom hur länge en hund löper vilket som sagt brukar vara kring 3 veckor. Vi har dessutom gått igenom hur länge en hund är dräktig och där är svaret cirka 9 veckor. Det är inte alltid supertydligt när en hund är dräktig och ofta kan det krävas att man besöker en veterinär för att vara helt säker. Både löp och dräktighet är en naturlig del av tikens livscykel och som hundägare är det bra att förbereda sig så bra man bara kan. 

Förhoppningsvis har ni funnit denna artikel informativ och givande. Har ni några frågor eller tips får ni jättegärna kommentera här nedanför. Kanske ni har en tik som löper eller är dräktig? Det vore superkul att få höra från er hur ni upplevde det hela och vad ni lärt er.

Har du sett vår kompletta guide till hundfoder?

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

Be the first to comment

Leave a Reply