28 hundar som inte fäller

Hund som inte fäller

De flesta hundar har ju som bekant väldigt mycket hår och om de fäller kan det vålla vissa problem för hundägare. Hundhåret fastnar bland annat i kläderna, på möbler och i bilen. Som hundägare är det ofta svårt att komma ifrån hundhår överallt, vilket inte är ett problem för vissa hundägare. Men för andra hundägare kan hundhår vara ett störningsmoment och då kan det vara skönt att veta vilka hundar som inte fäller.

Om vi ska vara ärliga så finns det egentligen inga hundar som inte fäller. Tanken att det skulle finnas en hund som inte fäller någonting är en myt, en ganska seglivad sådan dessutom. Alla hundar som har päls fäller. Så enkelt är det. Däremot finns det hundar som fäller mycket hår och sedan finns det hundar som fäller lite hår. Vanligtvis är det håret från den tjocka underpälsen som hamnar på kläder och överallt på golvet. Det är sällan ytterpälsen som lossnar. Det är också anledningen till att långhåriga hundar ofta fäller mindre än vad korthåriga hundar gör. Långhåriga hundar har helt enkelt ofta ingen underpäls.

Även andra djur så som hästar omges av många myter kring deras päls. Många tror att hästar, med deras släta päls, inte fäller på samma sätt som hundar Men det är långt ifrån sanningen. Hästar anpassar sin päls efter årstiderna, under våren kan man ofta se hur hästar fäller sin päls för att göra plats för en tunnare sommarpäls. Pälsfällning är en process som hjälper djuren att reglera sin kroppstemperatur och hålla sig bekväma oavsett klimat. 

Lista över 28 hundraser som inte fäller!

Så om ni vill slippa dammsuga hundhår varje dag kan denna lista med hundar som inte fäller (så mycket) vara perfekt för er!

1. Afghanhund

Stora hundar som inte fäller

Först ut på listan över hundar som inte fäller är Afghanhunden. Afghanhunden är en mycket intelligent hundras som även kan vara envisa vilket kan göra dem svåra att träna. Då Afghanhunden har en sån lång päls som faktiskt liknar människohår kräver den också sin beskärda del av pälsvård. Afghanhunden måste badas och borstas regelbundet för att ta bort gamla hårstrån och för att förhindra att pälsen trasslar och tovar sig. Vuxna Afghanhundar fäller sin päls varje vår och höst. Afghanvalpar har en päls väldigt olik från vuxna hundar. Istället för långt hårlik päls har de en kort frissig päls på kinderna och ryggslutet. Denna valppäls börjar dock försvinna vid ettårsåldern och ersätts då av den vuxna pälsen. Letar ni efter en hund som kräver viss pälsvård, men i gengäld endast fäller varje vår och höst så kan Afghanhunden vara ett bra alternativ.

2. Australian Silky Terrier

Hundras som inte fäller

Denna hundras namn kommer från dess karakteristiska silkeslena päls som ligger slätt på hunden. Pälsvården är hanterbar då hunden bör badas och borstas några gånger per vecka för att motverka tovor samt för att ta bort döda hårstrån. Silkyterrier som denna hundras också kallas har ingen hundpäls och därför är detta en hundras som inte fäller så mycket. Perfekt ifall ni vill ha hårfria kläder!

3. Basenji

Hundar som inte fäller

Basenjin, en hund som inte kan skälla eller fälla! Vi har faktiskt skrivit en egen artikel om Basenjin där ni får dessutom höra hur en Basenji låter, det är jättegulligt!

Artikeln hittar ni här!

4. Bearded Collie

Ytterligare en långhårig hund i vår lista över hundar som inte fäller, börjar ni ana ett mönster här? Bearded Collie kommer ursprungligen från skottland där den användes som vallhund. Idag är det dock vanligare att rasen används som sällskapshund. Namnet Bearded Collie tros komma från det faktum att hunden har ett skägg. Till vardags kallar man denna ras för Beardies! Så vill du slippa hår på golvet är det en Beardie du ska ha!

5. Bedlington Terrier

Ja, denna hundras som ser ut som ett får. Tack vare den krulliga pälsen fäller Bedlingtonterriers väldigt lite. Bedlingtongterriern kommer usprungligen från Storbrittanien där gruvarbetarna behövde en allsidig jakthund.  Idag används bedlingtonterriern främst som sällskapshund.

6. Bichon Frise

Liten hund som inte fäller

Ett litet molnfluff är vad dessa hundar ser ut som! Bichon Frisén är en liten hundras som härstammar från Belgien & Frankrike. Pälsen kan liknas vid ull och denna söta lilla dvärghund används uteslutande som sällskapshund. Vill ni ha en supersöt hund som inte fäller, ja då är Bichon Frisé kanske rätt för er!

7. Border Terrier

Borderterriern är en hundras från Storbrittanien där dess traditionella bruksområde varit grytjakt. Dessa energiknippen brukar vara väldigt orädda och intelligent. Just tack vare sina egenskaper som grythund anses ofta hunden vara väldigt tuff och envis med tanke på sin ålder, en riktig fighter alltså!

8. Chinese Crested Nakenhund/Powerpuff

Nakenhund som inte fäller

Denna hundras kommer i två varianter, antingen som nakenhund eller så kommer de med fluffigt hår. Det de har gemensamt är att ingen av dem fäller hår. Det är inte ovanligt att både naken- och powerpuffhundar föds inom samma kull.

9. Coton de Tulear

Långhårig hund som inte fäller

Denna hundras härstammar från Madagaskar och tillhör Bichonsläktet. Coton de tulear betyder “bomull från Tulear” vilket vittnar om vad pälsen kan påminna om! Denna dvärghund fäller inte och används uteslutande som sällskapshund.

10. Dandie Dinmont Terrier

Hundar som inte tappar hår

Ytterligare en hundras från Storbrittanien som användes som jakthund. Denna hundras jagade dock främst råttor, vesslor och andra mindre djur. Nu är det dock en utpräglad sällskapshund. Pälsen är silkeslen och fäller inte, perfekt för de som ogillar hundhår på kläderna!

11. Schnauzer

Hund som inte fäller päls

Så har vi Schanuzer, detta mustachprydda energiknippe, som kommer i tre olika storlekar. I likhet med många andra hundraser på denna lista över hundar som inte fäller, så kräver schnauzern regelbunden pälsvård. Men gör man detta lovar vi att ni inte kommer ha besvär av hundhår i hemmet!

12. Irish Glen of Imaal Terrier

Hund som inte fäller pälsen

Som du kanske anar från hundrasens namn så kommer de från Irland, närmare bestämt från Wicklow i Irland. De användes framför allt för att fånga skadedjur som rävar, grävlingar och råttor. Dessutom skällde de sällan, vilket gjorde dem till perfekta jägare i gryt och hålor. Dessa hundar kallas ibland för glens eller glennies och ibland för wicklowterrier. Rasen dog nästan helt ut tills uppfödning började igen på 1900-talet.

13. Bichon Havanais

Bichon havanais är en dvärg- och sällskapshund från Kuba. Denna hundras är populära bland människor som är päljsdjursallergiker, mycket tack vare att de fäller väldigt lite päls som är lång, silkesmjuk, svagt vågig (ibland krullig).

14. Irländsk vattenspaniel

Stor hund som inte fäller

Denna hundras från irland älskar vatten och används ofta för att apportera skjutna änder. Deras starka vilja och envishet kombinerat med stora tassar gör att de utan svårighet tar sig fram i träskmarker. Pälsen bör borstas och kammas igenom ca en gång i veckan. När man gjort detta så kan man spreja pälsen emd vatten för att få tillbaka pälsens lockar.

15. Irländsk Terrier

Lista hundar som inte fäller

Urpsrungligen använd som gårds- och sällskapshund men även som jakthund och vakthund. Här har du en riktigt allsidig liten krabat som anses vara aktiv, livlig och vänlig samt tillgiven. Pälsen består av en väldigt tät och mjuk underhull med hårdare vattenavvisande täckhår. Pälsen anses ofta vara lättskött då den bara behöver borstas igenom någon gång då och då. Gör man detta kommer man ha en hund som inte fäller hår i någon större utsträckning!

16. Kerry Blue Terrier

Mellanstor hund som inte fäller

En till terrier från Irland, irländare älskar verkligen sina terriers! Denna hundras utvecklades för att vara en riktigt allroundhund, den skulle hålla råttorna borta, vakta hemmet, valla fåren och fungera som både jakt- och vakthund. Idag används rasen sällan till jakt men förekommer ofta i diverse hundsporter så som agility, lydnad och sök. Pälsen är enkel, den saknar underhull och fäller aldrig. Däremot bör hunden badas ca 1-2 gånger per månad. Vill du ha en hund som aldrig fäller har du hittat rätt här!

17. Komondor

Hund med dreadlocks

Här undar man om hundarna ens ser något? Komodor är en gammal herdehundsras från Ungern även om den tros ha asiatiskt ursprung. Detta är en utpräglad vakthund och rasen anses vara självständig, stark och envis. Pälsen bildar så kallade snören, nästan som dreadlocks, när hunden är ca 6 månader. Tack vare detta fäller hunden ingen päls!

18. Lagotto Romagnolo

Lagotto hund som inte fäller

Lagotto romagnolo är en hundras som härstammar från den italienska provinsen Romagna. Lago betyder sjö på italienska. Namnet betyder ungefär “vattenhund från Romagna”. Lagotton är en grävande tryffelhund som passar bra som sällskapshund. Den är aktiv och lättlärd oavsett om det gäller promenader, agility eller sök. Pälsen är krullig med grov ytstruktur. Lagotton fäller, likt andra hundraser med krullig päls, väldigt lite

19. Löwchen

LIten hund som inte tappar hår

Ytterligare en därg- och sällskapshund av Bichontyp som älskar att lära sig nya saker. Därför hittas Löwchen ofta inom hundidrotter som agility och lydnad. Hunden fäller inte sin päls och genomkammning av pälsen två gånger per vecka är allt den behöver.

20. Malteser

Små hundar med långt hår

Maltesern en pigg och vaken hund som gillar att gå på promenader men även att ligga och gosa i knät. Pälsen kräver regelbunden vård, då den behöver kammas och borstas varje dag. Dessutom måste hunden badas regelbundet. Gör man dock detta så har man en hund som fäller extremt lite hår.

21. Shih-Tzu

Hund med tofs

Shih Tzun är en liten familjehjund som älskar att mysa med sin familj och lämpar sig väl med andra hundar. Den kännetecknas av sitt långa hårsvall som kräver en del pälsvård precis som Maltesern. Helst ska hunden badas en gång i veckan och borstas ännu oftare, men gör man detta så kommer du inte ha några hundhår på kläderna.

22. Pudel

Hund med lockigt hår

Pudeln finns i 4 storlekar, Toy-, Dvärg-, Mellan- och Storpudel och alla anses vara en renodlad sällskapshund. En Pudel vill alltid vara med där det händer och, tack vare sin intelligens, gör den också bra ifrån sig på agility. Tack vare sin krullig päls är risken att hitta hundhår på golvet i princip obefintlig!

23. Portugisisk vattenhund

Hund fäller inte hundhår

Denna hundras användes ofta som hjälpreda ombord portugisiska fiskares fartyg. Faktum är att den Portugisiska vattenhunden har simhud mellan tårna vilket gör den till en simmare av rang! Pälsen kräver regelbunden pälsvård då man gör kamma igenom pälsen minst en gång per vecka. Utöver detta krävs regelbundna bad med hundschampo och balsam. Som tur är lär du inte ha några svårigheter att få denna hundras i badkaret!

24. Puli

Stor hund som inte fäller

Här har vi en hund med riktigt snygga dreadlocks! Pulin kommer från Ungern där den användes som vallhund, men idag används den främst som sällskapshund. Denna hund har otroligt mycket päls som liknad ull och om den inte kammas kommer den filta sig till dradlocks. Det betyder också att Pulin är en hund som inte fäller pälsen!

25. Skye Terrier

Denna hundras kommer ursprungligen från skottland där den användes som effektiv skadedjursbekämpare men idag är Skyeterriern en ren sällskapshund. Skyeterriern kräver viss pälsvård, i form av genomborstning varannan vecka, för att behålla ett välvårdat yttre. Pälsen är dubbel och underullen är kort, tätliggande, mjuk och ullig. Täckhåret är långt, hårt, rakt, slätt och fritt från lockar. Bästa av allt; Skyeterriern släpper väldigt lite hår!

26. Irish Softcoated Wheaten Terrier

Sällskapshund som inte fäller

Ursprungligen avlad i Irland för att agera som gårds- och grythund men idag är rasen väldig popoulär i sverige som sällskapshund. Arvet från förfäderna på irland finns dock kvar och Wheaten Terriern gör bra ifrån sig vid jakt som en stötande hund vid jakt på rådjur eller hare. Pälsen kräver en del arbete då den måste kammas, badas och klippas regelbundet. När hunden släpper valppälsen vid ett års ålder behöver man kamma hunden två till tre gånger i veckan men när vuxenpälsen kopmmit fram släpper hunden väldigt lite hår.

27. Yorkshire Terrier

Jakthund som inte fäller

Yorkien används framförallt som sällskapshund, men den gör inte bort sig på exempelvis en agilityplan om den får rätt träning. Då pälsen, som egentligen påminner mer om människorhår, är lång så bör man borsta igenom den en gång per dag. Gör man detta så har man en hund som inte fäller!

28. Mexikansk nakenhund/Xoloitzcuintle

Nakenhund som inte fäller

Denna hundras används idag dels som sällskapshund, men även inom utställning, agility och lydnad. Denna hundras saknar päls och då förstår man också att hunden inte fäller något alls. Vill du ha den optimala hunden som inte fäller är det en Xoloitzcuintle du ska köpa!

Avslutande tankar om hundar som inte fäller

Nu har du fått läsa vår lista över hundar som inte fäller! Var det några hundar du redan visste släppte lite hår eller var det en överraskande lista?

Förhoppningsvis har vi kunnat ge er lite inspiration och kunskap över vilken hund som klanske passar er.

Har ni tips på fler hundar som inte fäller får ni jättegärna lämna en kommentar här nedanför.

About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

1 Comment

  1. Hej,

    Spansk vattenhund är ett bra alternativ. Vad gäller fälla så den gången de ev fäller är i tussform när det är dags att klippa. De ska ej borstas o tvättas vi behov. När pälsen blir lång så kan det behövas att tovor separeras.

Leave a Reply