I Sverige är det ganska vanligt att ha hund i familjen – i alla fall om man sammanliknar med många andra länder. Däremot finns det många som inte har hund, men som funderar på det. Om du är en av de många svenskar som funderar på att skaffa hund, så har du kommit till rätt ställe. Här på Hundguiden har vi många bra artiklar om hundar, och just denna ger dig bra anledningar till varför du bör skaffa hund.
Innehållsförteckning
5 riktigt bra anledningar till att skaffa hund
Vissa vill säga att det finns oändligt med anledningar till att skaffa hund. Andra behöver övertygas. Däremot finns det faktiskt många bra anledningar till att skaffa sig hund. Läs mer här innan du slutligen bestämmer dig för om huruvida du ska skaffa hund eller inte.
1. Hunden är människans bästa vän
Som alla vet är hunden människans bästa vän, och det är inte utan anledning – de allra flesta hundar är väldigt lojala, sällskapliga, snälla och goa. En hund kan bringa fram ett leende på nästan alla, ung som gammal, man som kvinna. Om du skaffar dig en hund ska du veta att livet aldrig blir tråkigt. Därtill ska du också veta att hunden är beroende av dig – du får ta vara på en levande varelse och se till att den mår bra och är glad.
Det innebär alltså att det finns mycket att fundera på innan du skaffar hund och att du bör vara säker på att du har tiden och lusten att ta hand om hunden.
2. Bra anledning att komma ut och röra på sig
En hund ska rastas, det säger sig självt. Och ofta kan den inte göra det själv – du som husse eller matte måste gå ut med hunden så att den inte springer bort eller går vilse. Du måste alltså vara beredd på att gå promenera fler gånga per dag, även om det snöar eller regnar.
När du har en hund får du med andra ord promenerat flera gånger per dag, vilket betyder att du får ganska mycket frisk luft och motion. Win-win!
3. Du har alltid sällskap
En av de bästa anledningarna till att skaffa hund är, enligt oss, att du alltid har sällskap. Om du är ensam hemma en fredag kväll, om du jobbar hemifrån, när du går upp på morgonen och på helgerna har du sällskap av din gulliga hund, som jättegärna är med dig och leker och myser.
4. Hunden blir som en extra familjemedlem
En hund har sin egen personlighet och det finns inte två hundar som är desamma. När du väl lär känna din hund blir det alltså som att få en extra familjemedlem som har sin egen vilja, som också ska äta, som också behöver gå på toa och som också vill ha sällskap.
5. Du mår generellt bättre
Forskning och undersökningar visar att du både kan få minskade stressnivåer samt ökat självförtroende av att ha hund. Hundar är bra på att känna av sinnesstämningar och vill ofta agera efter det; om du är ledsen vill hunden trösta dig; om du är stressat kan du bli lugn av att aktivera eller mysa med din hund.
Att tänka på när man skaffar hund
Tyvärr finns det många som skaffar hund utan att tänka igenom det ordentligt. Varje år hamnar många hundar på hundhem eller i omplacering för att ägaren inte kan ta hand om den. En hund kan bli jättestressad om den ska flytta mycket och byta ägare och ibland reagerar hundar våldsamt på att byta hem. Det är synd om hundar vars ägare inte kan ta hand om den, så därför är det verkligen viktigt att tänka igenom beslutet ordentligt innan man skaffar hund. Dessa punkter kan du tänka igenom innan du tar ditt slutliga beslut om att skaffa en extra, fluffig familjemedlem:
- Har du tillräckligt med tid för att både du och hunden ska må bra utan att du stressar?
- Har du det som krävs för att uppfostra hunden?
- Är du säker på att du inte är allergisk?
- Passar hunden in i din livsstil som den är just nu? Och i framtiden?
- Kan du ha hunden med på jobbet, eller ska den vara på hunddagis under dagen?
- Har du råd med hund? Mat, försäkringar, veterinär och eventuellt hunddagis kostar mer än man tror.
Vilken hundras passar dig och din livsstil?
När du väl har beslutat dig för att du vill ha en hund ska du också bestämma dig för vilken ras den ska vara. Det finns helt otroligt många olika hundraser, så det kan vara en djungel att hitta runt i. Det finns lugna hundar, jakthundar, envisa hundar och allt däremellan. Det är viktigt att hitta en ras som passar ditt temperament och humör. Med det sagt är det stor skillnad på hundar, även inom samma ras. En hund som egentligen borde vara jätteaktiv kan av någon anledning vara jättelugn och närmast lat. Och tvärtom.
Kolla vår guide till att hitta en hund utan jaktinstinkt eller pröva detta skaffa-hund-test och ta reda på vilken hundras som är bäst för dig.
Valp eller adoptera?
När du väl är helt säker på att du vill skaffa hund ska du välja om du vil ha en 8 veckor gammal valp från en uppfödare, eller om du vill adoptera en hund. Det finns fördelar och nackdelar med båda.
Valp
Om du väljer att du vill ha en helt ny valp krävs det mycket av dig för att uppfostra den. Uppfödaren har kanske redan lärt den lite tillsammans med valpens syskon och mamma, men du har många år med lek, träning och uppfostring framför dig om du vill få en lydig och duktig hund.
Det är självklart skillnad på uppfostran av olika raser, men oavsett vilken ras du väljer, kräver en liten valp mycket av husse och matte, och ni ska räkna med att vara hemma hela tiden i början – små valpar kissar och bajsar ganska mycket i början och du är den som får lära valpen att inte göra det inomhus. Om ni spenderar den nödvändiga tiden och tålamodet för att uppfostra valpen får ni i gengäld en hund som kommer att passa riktigt bra in i familjen och som kan lära sig nästan allt ni vill.
Adoptera hund
Att adoptera hund betyder att du kan få antingen en valp, en tonåring, en gammal hund eller en hund däremellan. På hundhemmen i Sverige finns det mängder av hundar som av någon anledning inte kan stanna i sina hem och därför har blivit placerade på ett hundhem. Dessa hundar längtar efter att hitta ett nytt permanent hem där de kan få den kärlek de behöver.
Att adoptera en hund kan dock vara en utmaning; många hundar på hundhem har någon form av trauma eftersom de kanske har bytt hem många gångar eller kanske inte har blivit väl omhändertagna. Därför är det viktigt att du har tiden och lusten till att hjälpa hunden lära sig hur den ska bete sig och hjälpa den att må bra igen. Det kan ta lång tid, men du kan få den snällaste och mest kärleksfulla hunden i världen.
Kolla på Hundstallet.se eller Hundarutanhem.se for att se några av hundarna i Sverige som söker nytt hem just nu.
Läs också vår guide med tips inför adoption där vi informerar om fördelar och nackdelar med att adoptera hund.
Hjälp med utrustning och vägledning?
Vill du ha mer information om att ta hand om hundar, vilken utrustning du ska köpa, hur en anti-glupsk matskål kan hjälpa din hund att äta långsammare eller kanske om hur du hittar den bästa flytvästen till din hund? Här på Hundguiden har vi mängder av artiklar med bra information till dig som hundägare.
Lycka till!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.