Det sägs att hunden är människans bästa vän, något nästan alla hundägare skulle hålla med om. Och vem vill inte ha en lojal, ständigt glad och uppmuntrande bästa vän?
Nästan alla överväger att skaffa hund vid åtminstone något tillfälle i livet. Kanske för att råda bot på ensamhet? Kanske i ett seriöst förhållande som ett första steg mot en egen familj? Eller kanske för att utöka den nuvarande familjen med ett fyrbent syskon åt barnen. Anledningarna kan vara många och det finns minst lika många hundraser att välja mellan. Men hur väljer man som nybörjare rätt hundras för just nybörjare?
Svaret är högst individuellt och beror också på vad du är ute efter, för att underlätta valet har vi därför tagit fram en lista med 15 av dem bäst lämpade hundraserna utifrån olika förutsättningar!
Innehållsförteckning
15 bra hundar för nybörjare!
1. Labrador Retriever
Nästan alla vet hur en labrador ser ut, det är en oerhört populär och vänlig hundras som älskar alla människor. Det är en glädjefylld, lekfull hund som älskar att bada. Den är även samarbetsvillig, har lätt för att anpassa sig till olika miljöer och vill alltid vara där ägaren är. Samtidigt är den varken revir- eller bytesvaktande, skällande eller särskilt krävande.
Den avlades främst i apporteringssyfte, att leta upp och hämta byten under jakt. Mycket välutvecklade egenskaper som följsamhet, lyhördhet och koncentrationsförmåga gör den mycket uppskattad som familjehund.
Det är helt enkelt en allround-hund som ofta fyller även mycket krävande roller i form av allt ifrån ledarhund och räddningshund till bomb- och narkotikahund. Labradoren är också känd för sin aptit, det är en allätare som äter mycket utan att vara kräsen och tar mer än gärna hand om matresterna. Vad mer kan man önska sig?
2. Golden Retriever
Det här är en hund som har många likheter med labradoren och vars snällhet och kärlek till människor är svåröverträffad. Man kan gott säga att en golden retriever är en av dem sämsta tänkbara vakthundarna, är man snäll mot den är den snäll tillbaka, och är man inte det, ja då blir den ledsen helt enkelt.
Det är en lugn hund som även är mycket tolerant mot andra hundar. Som retriever-namnet avslöjar, älskar den att hämta och bära på saker. Skäm bort din golden med tuggleksaker och låt den visa hur duktig den är genom att stolt bära runt på allt ifrån leksaker till pinnar.
Den är mycket lättfostrad och lär sig snabbt nya saker, allt som krävs från ägarens sida är en mjuk hand och ett leende. Den gör mycket bra ifrån sig i alla möjliga hundsporter, allt från agility till lydnadsprov på elitnivå.
En golden retriever lämpar sig särskilt väl i en familj där den aldrig är ensam för länge. Den är inte särskilt krävande, men behöver kontakt och närhet samt regelbunden aktivitet. Stimulera den med uppgifter, lär den trick, låt den apportera och ta ut den på åtminstone en rejäl långpromenad varje dag för att få mycket glädje och gränslös kärlek tillbaka.
3. Bichon Frisé
Bichon Frisé är en livlig och mycket smart dvärghund som både är stabil och lättlärd. Den är mångsidig och tävlar ofta i allt från agility och lydnadsprov till hundutställningar med sin ståtliga päls. Den älskar att leka men behöver också mycket kroppskontakt vilket den gärna visar genom låta sig skämmas bort i ägarens knä eller ligger i soffan tätt intill.
Däremot är det inte en mesig hund, den har en stark personlighet och kan vara både envis och tuff, det är en hund som älskar att kela men också en hund som är väl medveten om hur bedårande den är, något den med sin smarthet gärna använder till att försöka manipulera sin ägare.
Det är lätt att skämma bort den här hundrasen, något som kan straffa sig särskilt när det gäller mat och leder till att den blir kräsen. Den kräver lite mer tid och uppmärksamhet än många av de andra hundarna i denna lista, till stor del p.g.a. ett högt behov av pälsvård. Den behöver kammas dagligen samt regelbundet badas och fönas varannan vecka. Aktiveras den inte tillräckligt finns risk att den blir skällig.
Den passar fortfarande utmärkt som första-hund och inget gör den gladare än att imponera med diverse cirkuskonster i sin roll som familjens ljuspunkt och glädjespridare.
4. Papillon
Denna fantastiska sällskapshund härstammar från Spanien och har varit en storfavorit i flera europeiska kungahus genom tiderna, inte minst bland flera svenska drottningar.
Det är en smart hund som är alert, lättränad och social, vilket gör att denna hundras även passar en nybörjare som är inställd på regelbundna aktiviteter samt träning och/eller tävling i t.ex. agility, spårning och lydnad. Även om den inte är särskilt krävande, så är det viktigt att den stimuleras regelbundet, den mår särskilt bra av mental träning med uppgifter som får den att fundera.
Den uppfostras bäst med mycket kärlek, men det är också viktigt att vara konsekvent för att inte uppmuntra oönskat beteende. Stimuleras den inte tillräckligt, kan Papillonen lätt bli odräglig, skällig och tigga mycket. Den passar familjer såväl som aktiva pensionärer och följer gärna med ut på båtresan, fjällresan eller till skogsstugan.
Då det är en mycket liten hundras lämpar den sig däremot inte för för familjer med riktigt små barn, där den lätt kan bli allvarligt skadad om den bärs runt, råkar tappas eller om barnet ramlar över den.
5. Pudel
Pudeln med sin ofta lejonklippta, majestätiska frisyr har förekommit i olika texter ända sedan medeltiden då den beskrevs som en vattenapporterande hund. Denna uppgift ersattes ganska tidigt av andra hundar och pudeln har sedan dess istället utvecklats till att bli en mästerlig sällskapshund.
Den har ett strålande humör, är nästan alltid entusiastisk och ständigt glad. Vare sig du är en nybörjare eller erfaren hundägare, så kräver Pudeln tid och uppmärksamhet, fasta matrutiner, regelbundna aktiviteter och mycket pälsvård som involverar daglig borstning samt regelbunden klippning och badande.
Det är inte en svår hund, men den kräver tid och engagemang. Ordspråket “klok som en pudel” är inte taget ur luften då den har en fenomenal inlärningsförmåga. Det gör den också till en allround-hund som kommer i många färger och storlekar, allt ifrån den lilla dvärgpudeln till storpudeln.
Som sällskapshund har den inga problem att ta det lugnt en dag för att sedan ta igen det med extra aktivitet dagen efter, helst genom olika fysiska och mentala aktiviteter som varieras där även svårighetsnivån trappas upp regelbundet.
6. Mops
Mopsen är i första hand en sällskapshund som älskar sin familj mer än något annat. Den har en förkärlek till barn, men också till andra mopsar och det är därför inte ovanligt att man har två eller fler.
Denna hund är livlig och lekfull, energisk men också kelig, den älskar långa skogspromenader lika mycket som myskvällar i husses eller mattes knä. Framförallt så älskar den uppmärksamhet och är inte särskilt krävande, så länge den aktiveras tillräckligt är det viktigaste att den får vara med och känna sig delaktig i allt som händer runtomkring.
Mopsen har en charmigt underhållande personlighet, den är rolig och den är samtidigt oerhört snäll. En mops (eller två) i familjen, fyller även den tråkigaste vardagen med glädje och skratt!
7. Cavalier King Charles
En oerhört populär hundras som inte helt otippat härstammar från England och uppskattas av kungligheter. Till skillnad från de flesta andra hundraser, avlades den inte för att utföra någon särskild arbetsuppgift, den avlades istället för att söka ögonkontakt med människor!
Precis som alla andra hundar mår den bra av att aktiveras fysiskt och mentalt, den kan vara kräsen med mat och behöver kammas två gånger i veckan då den fäller året runt, men annars är den inte särskilt krävande alls vad gäller specifik träning eller motion.
Övningar bör anpassas efter sådant den blir road av, det är trots allt en kunglig hund vi talar om. Den gör bra ifrån sig inom agility, spårövningar och lydnad, samt stormtrivs på utställningar.
Det är en hund som passar alla typer av människor och familjer, och den är inte särskilt intresserad av andra hundar, åtminstone inte utanför sin egna ras. Cavalier king charles är en mycket tillgiven hund som trivs bäst i sällskap av andra människor, den går särskilt väl ihop med tonåringar och deltar gärna i alla möjliga aktiviteter.
Den är också lättfostrad med mjuk hand och blir något fel vill den gärna få saker förklarade för sig, den både lyssnar och förstår.
8. Boxer
En hundras som alla känner igen, boxern var oerhört populär i Sverige på 50-talet med sina positiva mentala egenskaper.
Den är en familje- och sällskapshund med en personlighet bäst beskriven som en livsnjutare med stor livsglädje. Den har humor, tar gärna egna initiativ och kan vara lite busig, men trots detta och att boxern dessutom är en kraftfull hund med massor av energi, så reagerar den inte bra på hård press och dominans utan fostras bäst med kärlek och mjuk hand.
Den har i Tyskland länge varit tjänstehund för polis- och militärarbete, vilket den lämpat sig för mycket väl tack vare sin fysik och mångsidighet, men kanske främst genom dess mentala egenskaper som en mycket trofast, lojal, pålitlig och stabil hund. boxern är inte svårfostrad, snarare tvärtom, men den kräver en ägare med mycket tid till både träning och lek, en del tålamod och en lagom dos humor.
Den fungerar utmärkt som familjehund, men samtidigt gör dess storlek och explosivitet tillsammans med glädje och lekfullhet att det kan bli ett problem i småbarnsfamiljer. Är barnen istället tonåringar blir boxern ett nytt syskon och om du letar efter en träningspartner blir det svår att hitta en bättre sådan.
9. Pomeranian
Denna hundras var mycket omtyckt hos drottning Victoria och har gått under många namn, bland annat just victoriansk spets och innan den fick sitt nuvarande namn kallades den i Sverige för dvärgspets.
Den trivs med både pensionärer och småbarnsfamiljer, men helst inte allt för små barn då den är mycket liten och lätt kan skada sig allvarligt om den hamnar under en klumpig treåring som har lite för bråttom.
Trots att den är mycket liten har den stor personlighet och ser sig inte som särskilt liten. Den härstammar från pommern och har en del vakthund i sig, därför är den också vaksam och lite kaxig av sig, ofta högljudd – men inte aggressiv.
Pomeranianen kan fungera bra med nybörjare så länge den får regelbunden motion och en konsekvent uppfostran. Det är absolut ingen hund som kan lämnas hemma ensam åtta timmar om dagen under en arbetsvecka. Det är viktigt att du har tiden som krävs och en del tålamod, att tidigt gå på valpkurs tillsammans är nästan ett måste.
Trots sin storlek är den skicklig på agility, med rätt kommunikation är den också mycket lättlärd och gör bra ifrån sig i lydnadsgrenar.
10. Schnauzer
En allroundhund som tidigare främst använts som gårdshund med en nästan överdriven vaktinstinkt som också gjort den något svårhanterlig.
Den har senare utvecklats till att bli en underbar sällskapshund som trivs väl i familjer. Vaktinstinkten finns kvar och är ofta uppskattad då den skäller dovt snarare än högt.
Den besitter också en stark jaktinstinkt och därför är det viktigt att vara konsekvent, särskilt genom att tidigt dra gränser man inte viker på, vilket också gäller dess revirbeteendet som ofta behöver tyglas i ett tidigt skede.
Schnauzern kan dessutom vara väldigt envis, den tidiga uppfostringen är verkligen mycket viktig och måste inledas med en valpkurs vid första bästa tillfälle, särskilt om det är din första hund.
Det är inget en nybörjare inte klarar av, men det är helt klart en utmaning som ska tas på allvar, en utmaning som också kommer med flera belöningar. Det leder nämligen till att du kommer att ha en framför allt mycket glad, trevlig, nyfiken och lättlärd hund med hög anpassningsbarhet.
Den är inte särskilt intresserad av att aktivt söka andra människors uppmärksamhet, men samtidigt öppen för nya bekantskaper när dess uppmärksamhet aktivt söks, en mycket uppskattad egenskap när det kommer gäster på besök eller när man själv besöker någon större tillställning och har hunden med sig.
En annan stor fördel är att Schnauzern är en ovanligt frisk hundras.
11. Yorkshireterrier
Denna mycket lilla hundras har avlats med mycket fokus på just storleken för att bli så liten som möjligt. Det är egentligen inte så konstigt att dessa små hundar ser sig som mycket större än vad dem är. Trots sin storlek är Yorkshireterriern ingen typisk knähund, den har inget emot att ligga i ditt knä eller nära intill, men det ska vara på eget initiativ.
Den har en stark personlighet och kan vara envis, men det som ofta förvånar är hur den är helt orädd när det gäller att skydda sin familj från i princip vem eller vad som helst. Den är också ett högljutt tjuvlarm av högsta kaliber.
Fasta rutiner är viktiga för denna hundras, så länge det uppfylls tillsammans med normal fysisk och mental stimulans trivs den med alla sorters människor i alla miljöer, vare sig du bor i en etta i stan eller i ett stort hus ute på landet.
Precis som med dem flesta andra hundraser i denna storlek bör den undvikas i familjer med mycket små barn, då den lätt kan bli allvarligt skadad om man är vårdslös eller snubblar över den. Det är även viktigt med daglig pälsvård och blir den våt, vilket den verkligen inte är glad för, så behöver den torkas ordentligt och helst fönas.
12. Shih Tzu
En ståtlig dvärghund som räknas till kategorin tempelhundar, av goda anledningar.
Det är en filosoferande hund som gärna funderar fram lösningar innan den går till handling istället för att bara kasta sig in i olika uppgifter och prova sig fram. Som tempelhund har den en märkbar vaktinstinkt, men det är ingen hund som tokskäller likt många andra hundar av samma storlek och med liknande instinkter.
Som valp gnager den mycket på allt möjligt och under tidig uppfostran kan det behövas en fast hand, men alltid mjuk röst. Det är en mycket klok hund med stark personlighet, den ligger gärna i soffan eller någons knä, men den vill inte bäras runt som något gosedjur, utan det är är istället mycket “jag kan själv” och “jag vill själv”.
Shih Tzu är älskvärd, livlig, glad och mycket älskvärd hund som passar alla, även nybörjaren. Bortsett från regelbunden pälsvård är den inte särskilt krävande alls och anpassar sig mycket lätt efter alla möjliga miljöer. Den följer gärna med på långa skogspromenader samtidigt som den också klarar sig fint med flera mindre promenader.
Ofta är den helt ointresserad av främlingar, däremot känner den direkt igen och välkomnar alla familjens vänner, den är en del av familjen med allt vad det innebär. En intressant egenskap är att den älskar att klättra på allt möjligt, den ligger gärna på soffans ryggstöd eller i fönsterkarmen, det är en livsnjutare som vill ha en utsiktsplats högt upp och allra helst i solen. ‘
Lättlärd och lydsam, men ibland nästan löjligt envis, den väntar gärna lite innan den kommer vid inkallning och ser den ingen uppenbar anledning till varför den skulle komma, stannar den gärna på sin plats och låter sig hämtas istället.
13. Fransk bulldog
En hund som gjort sig känd som lite av en clown, familjens mittpunkt som älskar uppmärksamhet och sprider oändligt med glädje! Passar särskilt väl en aktiv familj som ägnar sig åt friluftsliv eller sportar.
Det är en tuff charmör som ibland kan bli lite envis och tjurig, så det gäller precis som med de flesta andra hundar att vara konsekvent och tydlig vid inlärning. Det är inte alltid helt tydligt vem det är som äger vem, däremot kan man alltid vara säker på att man med en fransk bulldog i familjen alltid är mycket älskad.
Generellt är det en lättfostrad och följsam hundras, men den är också stark för sin storlek och koppelvana behöver tränas tidigt. Den gillar utsiktsplatser och ligger gärna i fönstret när den inte är ute på långa skogspromenader som ofta är det bästa som finns. Det gäller däremot att vara försiktig med fysisk aktivitet i värme, då den har trånga luftvägar och lätt blir varm.
Hundrasen gillar aktiviteter som agility, freestyle och spårövningar.
14. Staffordshire bullterrier
En av de populäraste hundraserna i Sverige, till stor del tack vare sin höga anpassningsförmåga och sin stora tillgivenhet och vänlighet mot människor. Passar alla familjer och trivs lika bra i stan som ute på landet.
Det är en hundras som har avlats fram genom minst sagt brutala metoder, där hundarna länge avlivades vid minsta lilla tecken på aggression gentemot människor. När man beskriver den som mentalt stabil och trygg tillsammans med även de minsta barnen, är det inget mindre än en ren underdrift, den har gjort sig välförtjänt av smeknamnet “The nanny dog”.
Samtidigt som den å ena sidan är en av världens kanske mest tillgivna och älskvärda familjehundar, är det också en tvåsidig hund, där dess bakgrund som kamphund och råttjägare sitter kvar även om det inte är något som uttrycks gentemot människor.
Istället visar sig kämparglöden genom att den inte låter sig provoceras av andra hundar eller backar ifrån ett slagsmål om den blir attackerad. Att den skulle starta ett slagsmål är mycket sällsynt, den leker gärna med andra hundar och har mycket energi som oftast tröttar ut vilken annan hundras som helst, men den viker sig inte om den blir utmanad och har ett självförtroende som kan uppfattas kaxigt av andra hundar och trigga dem.
Det är därför är extra viktigt med en tidig uppfostran som präglas av tydlighet med mjuk hand. Den kan vara både tuff och envis, vilket kräver att ägaren under uppfostran är envisare, men framförallt så vill den alltid vara sin ägare till lags och är en av de mer lättuppfostrade hundraserna, mycket tack vare att den instinktivt riktar sin uppmärksamhet mot ägaren.
Tar man vara på dessa egenskaper är det inte särskilt svårt att utveckla en tillfredsställande grad av lydnad. I slutändan är det missvisande att beskriva den som annat än en älskvärd familjehund med stor livsglädje!
15. Finsk Lapphund
Den finska lapphunden är som namnet avslöjar, en av finlands populäraste hundraser. Det är en vänlig och tillgiven hund som också är mycket smart. Den lämpar sig kanske bäst för en aktiv familj som bor utanför stan och ägnar sig åt friluftsliv eller sportar mycket, den är som skapt för utomhusliv och kräver promenader i alla väder.
Tidigt är det viktigt att den får lära sig sin plats i familjen genom en tydlig och konsekvent uppfostran, men absolut inga hårda tag eller skrik. När den väl lärt sig sin plats, är den mycket lätthanterlig och styrs enkelt med mjuk röst.
Då den i grund och botten är en gårds- och framförallt vallhund, vaktar den gärna och kan vara högljudd av sig, något som kan begränsas med träning i valpstadiet men som alltid får räknas med i någon grad.
Den fäller några gånger per år och behöver borstas regelbundet. Om du inte råkar ha en renhjord i trädgården, får du räkna med att den gärna vallar familjen ute på skogspromenader där skallet också kommer fram.
Det är en hund med stor flockkänsla som älskar alla i familjen bara den får lov att vara nära, den fungerar utmärkt som vakthund såväl som gårdshund och gör bra ifrån sig i aktiviteter som agility, lydnad, spårning samt är även populär som utställningshund.
Avslutande ord
Vi har i denna lista utgått från de idag mest populära hundraserna. Det är viktigt att påpeka att en “hund för nybörjare” inte betyder att någon av dessa hundar är självgående varelser som uppfostrar sig på egen hand eller inte kräver tid, uppfostran, kärlek, och aktiviteter som stimulerar både fysiskt och mentalt. Det är levande varelser och ansvarar man för en sådan måste man också anpassa sitt liv därefter.
Att man läser på om en hundras innan man skaffar hund och helst går någon valpkurs tidigt bör vara en självklarhet. Däremot finns det många hundraser som är särskilt krävande på en betydligt högre nivå än hundarna du hittar på denna lista, den utgör därför en bra utgångspunkt när man funderar över att skaffa sig en hund och framförallt för den som inte själv har ägt någon hund tidigare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.