Adoptera en hund?

adoptera hund hundar utan hem

Funderar ni på att adoptera en hund? Alla hundar förtjänar att komma till ett kärleksfullt och omhändertagande hem. 

Både i Sverige och i många andra länder finns hundar som av olika anledningar inte kan stanna kvar i sina hem. Många gånger är det familjer som bryr sig om sin hund och omplacerar den i omtanke för hundens bästa men ibland far hundar illa och tvingas leva på gatan. Genom att adoptera en hund ger du en hund en andra chans att få uppleva ett glädjefyllt och säkert liv i ett kärleksfyllt hem. Trots det som hänt tidigare i sina liv är de flesta hundar otroligt snälla och vill inget annat än att vara del av en kärleksfull flock. Inte sällan blir en adopterad hund en otroligt lojal kompanjon som aldrig lämnar din sida.

Adopterar du dessutom en vuxen hund så betyder det, troligtvis, att hunden är rumsren. En vuxen hund klarar också ordentliga promenader medan en valp inte bör motioneras för mycket. En vuxen adopterad hund kommer, förutsatt att den är frisk, kräva betydligt mindre tid i anspråk än en liten valp kommer göra.

Ofta är kostnaden att adoptera väsentligt lägre än att köpa en hund på Blocket eller via Kennel. Organisationerna tar oftast en summa som täcker djurets veterinärkostnader och resa till Sverige men inte mer. På detta vis säkerställer de att så många som möjligt har råd att adoptera en hund men också att de kan fortsätta sin verksamhet för att rädda fler hundar. Hundar som omplaceras genom seriösa organisationer och reser internationellt anländer i Sverige med genomförda veterinärbesiktningar och obligatoriska vaccineringar. Dessutom får hunden ett pass vilket du som ägare får när hunden anländer.

Adopterar du genom en av de organisationerna vi listar nedan kan du vara säker på att hunden kommer med all dokumentation som krävs. Dessutom får du hjälp av föreningen efter att hunden kommit till dig. Allt för att du som nybliven hundägare ska få en så bra start på hundlivet som möjligt.

Potentiella risker med att adoptera hund

Tyvärr associerar många omplaceringshundar med problemhundar vilket är synd då det är långt från sanningen. Ibland kan en hund hamna på ett härbärge för att hundens tidigare familjs livssituation förändrades på ett sätt som omöjliggjorde för hunden att vara kvar. Hundägaren kanske blivit sjuk, de kanske skilt sig eller tvingats flytta någonstans där hunden inte kan följa. Trots detta är det viktigt att ni som potentiell adoptör är medveten om att det finns risker med adoption och överväger dessa innan ni beslutar er för om adoption är rätt för er.

Veterinärkostnader för hundar blir snabbt väldigt höga. Beroende på hundens ålder och bakgrund kan det också variera i hur mycket en hundförsäkring täcker. Därför är det viktigt att ni hör med försäkringsbolag vilka villkor de har. Vill det sig illa så går en adopterad hund inte att försäkra alls. Det är i sådana fall viktigt att ni budgeterar för detta.

Se vår stora jämförelse av hundförsäkringar här!

Sjukdomar

En punkt, som ofta tas upp när man ska adoptera hund, är hundens hälsa. När man adopterar en hund är det inte ovanligt att hundens historia är okänd. Ofta vet man inte vilka föräldrarna är, hur hunden vuxit upp och vilka potentiella sjukdomar den kan ha utsatts för. Det finns alltid en risk att en hund med okänd historik bär på någon sjukdom, skada eller beteendeproblem som kanske inte uppdagas innan adoptionen har genomförts. 

Organisationer som verkar utomlands tar hand om de importkrav som ställs. Dessa krav inkluderar oftast vaccinationer och avmaskning. Tack vare dessa åtgärder förhindras spridning av rabies, parvovirus, valpsjuka och andra smittsamma hundsjukdomar.

Vissa organisationer testar även hundarna för hjärtmask, giardia och leishmanios innan hunder får komma till sitt nya hem. När hunden väl kommit till sitt nya hem rekommenderas det att  de nya ägarena avmaskar hunden ännu en gång.

Beroende på vilket land du adopterar din hund ifrån kan djursjukdomarna variera. Läs gärna i förväg om vilka vanliga sjukdomar det finns i landet du adopterar hunden från eller hör med organisationen du adopterar hunden genom.

Beteendeproblem

Allt som hunden tidigare varit med om kommer vara med och påverka hundens beteende. Typiska beteendeproblem hos hundar som växt upp i ett tufft klimat är rädsla och separationsångest. Det är viktigt att du som adopterar en hund är medveten om detta och vet med dig att du har tid samt tålamod för att hjälpa hunden i dessa lägen.

De flesta organisationerna som förmedlar hundar är väldigt måna om att ge potentiella nya ägare den bästa beskrivningen av hundens beteende då det ligger i deras intresse att genomföra framgångsrika adoptioner. Däremot kan det vara svårt att ge en rättvis bild av hundens bakgrund och personlighet då hundens förutsättningar och miljö ändras drastiskt vid en flytt från härbärge till ett permanent hem.

Aggresivitet

Det kan finnas många olika orsaker till varför en adopterad hund uppvisar ett aggresivt beteende. Ibland kan det uppstå på grund av tidigare traumatiska upplevelser i form av misshandel, bråk med andra hundar eller annat där rädslan visar sig i form av aggresivitet. Den vanligast förekommande orsaken till aggresivt beteende är dock hälsoproblem, det kan vara att hunden har ont någonstans och därför blir arg. Det är därför viktigt att utesluta potentiell fysisk sjukdom som orsaken till hundens beteende. När orsaken till hundens aggresiva beteende är klarlagt kan ni börja bearbeta detta, be gärna organisationen ni adopterad från om hjälp. De kanske vet om en duktig professionell hundtränare som kan hjälpa er.

Separationsångest

Det är inte ovanligt att adopterade hundar som precis funnit sitt trygga nya hem lider av separationsångest. Detta är såklart förståeligt, de har precis hittat en ny husse/matte som de älskar över allt annat och vill såklart inte bli övergivna igen. Att då inte få vara med sin nya familj hela tiden kan leda till separationsångest vilket kan visa sig genom att hunden skäller, ylar eller förstör saker inomhus. För att bearbeta separationsångest är det viktigt att ni har stort tålamod och rätt förutsättningar för att ensamträna hunden.

Läs vår guide för ensamträning för att ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas. Tänk dock på att grov separationsångest ibland kräver långsiktigt engagemang och i vissa fall professionell hjälp.

Rädsla & Blyghet

En hund som inte fått socialträna i sina unga dagar kan lätt bli blyg och avvaktande när den kommer till sin nya familj eller träffar nya hundar. Hundar som vuxit upp på gatan får inte uppleva samma mänskliga kontakt som hundar som vuxit upp i en familj och därför kan mänsklig beröring kännas konstigt eller skärmmande för dem. 

Inte heller är det ovanligt att hundar råkat ut för misshandel tidigare. En hund som tidigare blivit misshandlad av människor kommer såklart ha svårare att lita på en människa och det är inte ovanligt att hunden uppvisar rädsla när en hand närmar sig. En hund som är rädd för människor kommer behvöa gott om tid på sig för att återigen skapa positiva associationer med människor. Det är viktigt att du som adopterar en hund vet om detta och kan tänka ge hunden all den tid den kommer behöva för att återigen börja lita på människor.

Adoptera hund

Har du bestämt dig för att adoptera hund? Läs detta!

Om du redan nu bestämt dig för att adoptera en hund så har vi några tips ni kan följa för att underlätta processen.

Innan du får hem din omplaceringshund

Innan din nya familjemedlem kommer hem till er är det viktigt att ni ser till att ha allt i ordning. Här är några saker ni kan tänka på innan er adopterade hund ansluter sig till er familj.

  • Bestäm var hunden ska tillbringa den mesta av sin tid – Eftersom hunden kommer vara väldigt stressad efter sin flytt och byte av miljö (från härbärge till ert hem) kan det hända att hunden glömmer att man gör sina behov utomhus. Därför kan det vara en bra idé att ha hunden i ett rum där det är enkelt att städa/torka upp eventuella olyckor. Att ge den en egen hundbädd kan också vara en bra idé, på så vis vet hunden var den har sin egna lilla plats som den kan gå till när hunden vill.
  • Hundsäkra hemmet – Eftersom en omplaceringshund är ny för er och ert hem är nytt för hunden så kan det vara en bra idé att hundsäkra hemmet. Ni kan exempelvis gömma undan sladdar som hänger/ligger där hunden kan komma åt, se till att hunden inte kan få i sig något olämpligt exempelvis rengöringsmedel, ta bort mattor som inte går att tvätta, ta undan växter och andra saker som hunden kan ha sänder. Ni kan också använda er av gallerstaket för att avgränsa området i vilket er hund ska vara de första dagarna. Dessa kommer dessutom väl till pass vid ensamträning. Läs vår guide om ensamträning här!
  • Att lydnadsträna hunden bör ni starta med så fort som möjligt. För att underlätta hela processen är det viktigt att ni är konsekventa i hur ni tränar hunden. Se därför till att hela familjen vet hur ni ska träna hunden och vilka ord som skall betyda vad. 
  • Se till att ha en ID-tagg klar för när hunden kommer till er. Om det vill sig illa och hunden rymmer innan ni har hunnit registrera hunden hos jordbruksverket finns det inget sätt att ta reda på vem hunden tillhör. Se därför till att ha ett hundsele med ID-tagg och era  kontaktuppgifter redo för när ni ska hämta hem er omplaceringshund.
  • Använd en hundsele på er omplaceringshund. En hund som är stressad kan ofta försöka rymma eller dra väldigt mycket i kopplet. Därför är det bättre om ni använder er av en hundsele istället. Läs vår stora köpguide för hundselar där vi går igenom vilka selar som är bra, hur de ska sitta och vad man bör tänka på när man köper en hundsele.
  • Eftersom hunden kommer vara stressad när den kommer hem till er kan det vara en bra idé att köpa hem lugnande feromoner vilket hjälper hunden att koppla av. Du kan läsa mer om lugnande feromoner som Adaptil på vår guide för ensamträning. Annars hittar du Adaptil här!
Adoptera hund

Tips för de första 30 dagarna hemma med en omplaceringshund

De första dagarna hemma hos dig är väldigt omvälvande och viktiga för din hund. Din nya omplaceringshund kommer vara väldigt förvirrad över var den hamnat, vem du är och vad som förväntas av den. Därför delger vi oss av några handfasta tips som kan underlätta både för dig och hunden under dennes första tid i ditt hem.

  • Att flytta är en stressfylld upplevelse för alla hundar – Se till att ni ger er adopterade hund tid att acklimatisera sig i ert hem med er familj innan ni börjar introducera hunden för andra. Har ni barn i familjen kan det vara bra att lära barnen hur de ska närma sig hunden utan att överväldiga den. En stressad hund kan agera väldigt annorlunda än vad den hade gjort i vanliga fall. Låt hunden utforska sin nya omgivning och sin nya familj i sin egna takt.
  • När ni hämtar omplaceringshunden kan ni försöka ta reda på vad den fick för mat innan flytten. Ofta får hundar som blivit adopterade oroliga magar av all stress, att då försöka hitta samma foder som den ätit tidigare kan lindra besvären. Om ni inte kan få reda på vad hunden ätit tidigare kan det vara en bra idé att ge hunden foder som är särskilt framtaget för att vara lindrigt för magen. Ni kan också komplettera med probiotika vilket lindrar besvären vid diarré, förstoppning och andra problem som uppstår vid stress eller byte av foder.
  • Om ni ska plocka upp er nya hund någonstans försök göra det i en bil. Hunden kommer vara väldigt stressad som det är och att åka kollektivtrafik med en stressad hund är ett recept på katastrof. Bädda skönt i bagaget om ni har en kombi eller baksätet om ni har en sedan. Se till att hunden ligger bra och skyddat ifall ni skulle råka ut för en olycka. Bädda med täcken eller andra material som ni inte är rädda om, eller som går att tvätta. Det är inte ovanligt med olyckor i bilen.
  • När ni kommer hem så tar ni med hunden ut där ni ger den gott om tid att uträtta sina behov innan ni tar den inomhus.
  • Under hundens första dagar hos er är det en bra idé att ni tar det så lugnt som möjligt. Undvik situationer där hunden kan gå upp i stress, exempelvis vid lek med andra hundar eller barn. Det räcker med lugna koppelpromenader i ert närområde. Det ger hunden möjlighet att utforska sitt nya hemområde grundligt.
  • När hunden kommit tillrätta hos er är det dags att påbörja lydnads – och vardagsträning. Tänk dock på att vissa objekt eller kommandon  kan ha en annan innebörd för hunden än vad de har hos er. Särskilt om hunden bott i ett annat hem tidigare. Därför kan oväntade beteenden och situationer uppstå. Oavsett om ni adopterat en hundvalp eller en äldre hund som bott hos en annan familj kommer träningen att kräva en hel del tid och tålamod, förbered er på detta. Läs här hur du kan ensamträna din hund!
  • Var inte rädd att be härbärget/adoptionsförmedlingen om hjälp vid eventuella frågor eller problem!
  • En hund som kommer från utlandet bör avmaskas igen två veckor efter ankomst. Kontrollera också att den inte har några parasiter. Träffa inte andra hundar under de första veckorna och plocka upp hundens avföring för att förhindra att endoparasiter sprider sig.
Omplaceringshund

Varför överges hundar?

I Sverige har vi omfattande djurskyddslagar och vi får från tidig ålder ofta lära oss att ett husdjur är ett ansvarsfullt åtagande. Som tur är brukar majoriteten av alla hundar hamnar i bra hem. Däremot är det inte så alla alla länder. Tyvärr är djurskyddslagarna inte alltid lika omfattande som de är här och människor har en annan inställning till hundar. I sverige ses ofta hundarna som en viktigt och älskad familjemedlem medan i andra länder kan de ses mer som ett verktyg eller en ägodel man kan göra sig av med. 

I en studie från USA undersöktes de vanligaste orsakerna till varför hundar lämnades till hundhärbergen. Se listan nedan för de 10 vanligaste orsakerna till att hundar övergavs enligt studien.

  1. Ägarna skulle flytta (7%)
  2. Hyresvärd tillät inte husdjur (6%)
  3. För många djur i hushållet (5%)
  4. För höga kostnader för att äga hunden (4%)
  5. Personlig problem hos hundägaren (4%)
  6. Otillräckliga faciliteter för att ha hunden (4%)
  7. Tidsbrist (4%)
  8. Hunden blev sjuk (4%)
  9. Hunden bits (3%)
  10. Allergi inom familjen (3%)

Observera att undersökningen genomfördes i USA så anledningarna kan variera mellan länder.

Som ni kan se så överges faktiskt de flesta hundarna för att ägarnas livssituation har förändrats. Ofta finns det dock förutfattade meningar om att alla omplaceringshundar har beteendeproblem vilket i själva verket inte är sant. Det är viktigt att man förstår att det finns absolut en risk att en omplaceringshund har ett problembeteende men man måste också inse att många av dessa hundar som letar ett nytt hem helt enkelt övergavs för att ägaren inte hade möjlighet att hunden kvar. När ni letar omplaceringshund, se gärna till att ta reda på så mycket fakta om den som bara möjligt. Har ni möjlighet att också träffa hunden innan ni tar ett beslut att adoptera så är det allra bäst.

Hur kan man hjälpa till utan att adoptera?

Om du vill hjälpa hundar till ett bättre liv, men kanske inte har möjligheten att själv adoptera, finns det många sätt att göra det på.

De flesta organissationerna som förmedlar hundar är beroende av donationer för att kunna köpa hundmat, betala veterinärer och bekosta transport av hundar. Genom att donera pengar hjälper du organisationerna att bedriva sin verksamhet. Mer information om hur du kan donera hittar du på vardera organisations hemsida. Vi länkar den nedanför!

Organisationerna söker också efter fosterhem. Om du har möjlighet att ta emot en hund i ditt hem är detta ett jättebra sätt att hjälpa organisationerna på. Härbärgen är inte idealiska hem för hundar och många hundar mår väldigt dåligt, både fysiskt och psykiskt, av att på där. Att få komma till en hemliknande miljö är ett mycket bättre alternativ för hundarna och stressen som hundarna upplever minskar. Samtidigt gör du plats för en ny hund på härbärge.

Att vara fosterhem är dock ett stort åtagande. En hund som precis kommer till ett nytt hem kommer vara orolig och det är inte ovanligt att hunden glömmer vara rumsren. Fundera noga på om du har tiden och orken som krävs för att vara fosterhem. 

Ett annat sätt att hjälpa till på är genom volontärarbete. Organisationerna letar ständigt efter eldsjälvar som kan tänka sig att hjälpa till på idéell basis. Kontakta organisationerna nedan för att se hur du kan hjälpa till!

Organisationer i Sverige som förmedlar hundar

Här listar vi några av de organisationer som förmedlar adoptionshundar i Sverige. Klicka på organisationens namn för att komma till deras hemsida.

Hundar Utan Hem arbetar för att rädda och omplacera avlivningshotade hundar från Sverige och Irland. De omplacerar drygt 1 000 hundar årligen.
De flesta av hundarna adopteras från Irland där tusentals hundar avlivas varje år. Behovet att omplacera sin hund ökar även i Sverige och anledningarna till omplaceringen är många. Allt från ändrade familjeförhållanden till omhändertagande av vanvårdade hundar. Hundar utan hem hjälper ungefär 150 svenska hundar att hitta nytt hem varje år.
Hundar Utan Hem är politiskt och religiöst obundna. Hundar Utan Hem är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa alla hundar. Det är månadsgivare, medlemmar och sponsorer som gör det möjligt för dem att rädda och hjälpa utsatta hundar.

Hundstallet drivs av en ideell förening som heter Svenska Hundskyddsföreningen. Svenska Hundskyddsföreningen bildades 1908. Under sina drygt 100 år har de tagit hand om tiotusentals hundar och hjälpt dem att hitta ”hem”.
Föreningen får varken kommunala eller statliga bidrag utan är helt beroende av donationer från allmänhet och näringsliv. Hundstallet tar emot hundar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan året om. Målet med verksamheten är att se till att utsatta hundar som hamnar på Hundstallet, oavsett anledning skall få det så bra som möjligt utifrån hundens förutsättningar och få ett nytt kärleksfullt hem.

SOS Animals Sveriges syfte är att alltid arbeta för både hundarnas och adoptörernas bästa. De vill genom noggrant genomförda placeringar skapa så goda förutsättningar som möjligt för dig och din nya familjemedlem.

DogRescue är en ideell förening som arbetar för att hjälpa herrelösa hundar och andra djur i Rumänien till ett bättre liv. Föreningen grundades den 21 mars 2010 av en skara entusiastiska och drivna hundälskare med flerårig erfarenhet av egna adopterade hundar.  

FriendsForever är en idéell förening som bildades i augusti 2012, de är fortsatt en förening som bygger helt på frivilliga krafter.
FriendsForever har den utsatta hunden i centrum för sin verksamhet. Deras mål  är att sprida kunskap om den situation som råder framförallt i Irland men också i övriga Europa för de sällskapsdjur som föds oönskade.
Genom att ge ekonomiska bidrag till rescuecenters i Irland  och genom att hjälpa till med adoptionsprocessen genom att förmedla hundar till goda hem i Sverige hoppas FriendsForever på att kunna göra skillnad för så många individuella hundar som möjligt.

HundRondellen är en ideell förening som placerar övergivna hundar främst från Portugal men även Spanien. Vissa av deras hundar har blivit inlämnade till hundhemmet av sina ägare eller till veterinär för avlivning. Många hittas också övergivna på gator och torg av hundfångare. HundRondellen samarbetar med flera hundhem som tar hand om övergivna hundar. På hundhemmet får hundarna mat, vaccination, avmaskning, kastrering och blodtester görs mot olika parasiter och andra sjukdomar. Tack vare hundhemmen kan hundarna få en ny start i livet.

Avslutande tankar

Att adoptera en hund är ett stort livslångt åtagande. Ofta har omplaceringshundarna levt ett tufft liv tidigare och därför ha det svårt med den omställning det innebär att komma till ditt hem. Det är viktigt att ni är införstådda med vad detta innebär och att det kan krävas mycket arbete och tålamod från er sida. Däremot är det väldigt givande att adoptera en hund och känslan man får av att veta att man hjälp en hund till ett bättre liv är oslagbart. Vi på Hundguiden har själva adopterat en hund från en av föreningarna endan och kan intyga att det är det bästa vi gjort. Förhoppningsvis har ni funnit denna artikel informativ.

Har ni några frågor eller vill ni berätta om era egna erfarenheter kring adoption skriv gärna en kommentar!

omplaceringshundar
About Per 32 Articles
Tillsammans med Per är det Emma som utgör Hundguiden.com. Uppväxt med hundar i familjen och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan hund. Gillar att vandra i skogen, särskilt om hundarna kan vara med, där han kan vara borta i flera timmar. Per gillar att arbeta med sin hund, ju svårare uppgift desto roligare. På vintern hittar ni Per i skidspåret tillsammans med hundarna och på sommaren hittar ni honom (och hundarna) på stranden.

3 Comments

    • Vad kul att höra från någon som adopterat och att det gått bra! Att rädda istället för att köpa sin bästa vän är synnerligen givande! 🙂

  1. Hej jag har precis adopterat en hund ifrån Bosnien,Sarajevo Han kommer till Sverige den 5december. Detta är min första adoptivhund och hade därför behövt lite råd och tips angående hur jag ska tänka vid första mötet med min nuvarande hund. Jag funderar på om det är bäst att min hund sover borta första natten så att den nya hunden kan lära känna mig bättre och sen gå på en promenad med hundarna dagen efter och låta dom hälsa på varandra utomhus innan dom bor ihop. Eller tror ni att det är bäst att låta dom träffas fortast möjligt för att vänja sig vid varandra? Finns det någon plattform där man kan fråga andra människor i liknande situation eller mer adoptionsvana?

Leave a Reply